Κρήτη

Λασίθι

Νήσος Χρυσή: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης των επισκεπτών

νήσος Χρυσή

Εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το ΦΕΚ για το Σχέδιο Δράσης για την προστασία της Νήσου Χρυσή που βρίσκεται στα ανοκτά της Ιεράπετρας και  αποτελεί έναν μικρό παράδεισο πρασίνου και φυσικού κάλλους.

Σκοπός του Σχεδίου Δράσης, είναι νο καθορισμός και η εξειδίκευση των όρων και των περιορισμών για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Νήσου Χρυσή.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και τη Ρένα Σημειαντωνάκη η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, αν και η Νήσος Χρυσή αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura, χρειάζεται ένα επιπλέον σχέδιο, προσδιορισμένο σε συγκεκριμένες, χρονολογημένες και κοστολογημένες δράσεις, προκειμένου να υπάρξει σύντμηση των αρμόδιων φορέων ως προς το θέμα της περιβαλλοντικής διαχείρησης της Νήσου.

Το εν λόφω ΦΕΚ, ορίζει την σύσταση αρμόδιας «Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης», στην οποία θα συμμετέχουν με εκπρόσωπό τους όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς και τα συναρμόδια υπουργεία.

Στο σώμα του ΦΕΚ, όπως εξήγησε η κα Κοζυράκη, ορίζεται ρητά ως μια από τις βασικές προτεραιότητες, η δημιουργία σύγχρονου κανονισμού λειτουργίας της Νήσου που θα ορίζει πόσους επισκέπτες "μπορεί να σηκώσει" το οικοσύστημα, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να απαγορευτεί παντελώς η τουριστική επισκεψιμότητα, εαν αυτό θα σημάνει την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας του νησιού που αποτελεί και τον κύριο στόχο δράσης.

Πάνω στον πανέμορφο αυτό πνεύμονα πρασίνου, αναπτύσσονται και "αναπνέουν" πληθώρα φυτών και δασικών ειδών, με σημαντικότερη την παρουσία του κέδρου.

Ωστόσο, όπως τόνισε η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τα τελευταία χρόνια απαρατηρείται έντονο το φαινόμενο της ξήρανσης των ειδών αυτών, λόγω μιας σειράς παραγόντων στους οποίους συγκαταλέγονται και οι μικροκλιματικές αλλαγές καθώς και η κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα.

Για το λόγο αυτό επόμενο βήμα είναι η ανάθεση έρευνας σε επιστημονική ομάδα, προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια που οδηγούν στο φαινόμενο της ξήρανσης και αν διαπιτωθεί ότι σε αυτό συμβάλλει η εντόνη ανθρώπινη παρουσία στο νησί ενδεχομένως όπως είπε η κα Κοζυράκη"να πάμε σε πιο απαγπρευτικά καθεστώτα".

Αναφορικά με το κόστος των δρασεων, μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί χρηματοδότηση από την Περιφέρεα Κρήτης ύψους 600.000 ευρώ, με το κόστος των δράσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα να ανέρχεται στις 6.000 ευρώ, ενώ ενδιαφέρον για χρηματοδότηση του έργου έχουν εκδηλώσει ο ΟΦΥΠΕΚΑ και το Πράσινο Ταμείο.

Τέλος, όπως δήλωσε η κα Κοζυράκη, στο μέλλον θα εξεταστεί και η δημιουργία λιμενοβραχίονα στη Νήσο Χρυσή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Τρεις συλλήψεις για τις νέες χασισοφυτείες δίπλα στα σπίτια (φωτο)

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Διώξεις σε τρία νέα πρόσωπα

Νέος σεισμός στο Αρκαλοχώρι: Τι αναφέρει ο Άκης Τσελέντης

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αλκοτέστ και ενημέρωση από την Τροχαία σε καταστήματα εστίασης (φωτο)

Σε ταβέρνες και εστιατόρια η Τροχαία

Σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Ηράκλειο βρέθηκαν το  βράδυ του Σαββάτου στελέχη του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου στο πλαίσιο της 15η Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς τροχαία Ατυχήματα». Οι αστυνομικοί της τροχαίας έστειλαν το μήνυμα ότι «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί» και έκαναν προληπτικά αλκοτέστ στους πελάτες των καταστημάτων ενώ διένειμαν και ενημερωτικά φυλλάδια. 

Ο Διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου (με την μπλε στολή) μαζί με την Εντεταλμένη Σύμβοιυλο Εθελοντισμού Γεωργία Μηλάκη και στελέχη της Τροχαίας Ηρακλείου
Ο Διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου (με την μπλε στολή) μαζί με την Εντεταλμένη Σύμβοιυλο Εθελοντισμού Γεωργία Μηλάκη και στελέχη της Τροχαίας Ηρακλείου

 

Εκτός από τα αλκοτέστ διανεμήθηκαν και ενημερωτικά φυλλάδια
Εκτός από τα αλκοτέστ διανεμήθηκαν και ενημερωτικά φυλλάδια

Πρόκειται για μία δράση ευαισθητοποίησης των πολιτών που έγινε από την Τροχαία Ηρακλείου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», την Περιφέρεια Κρήτης και το Εθελοντικό Σωματείο Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι.

Ο Διοικητής της Τροχαίας με στελέχη της υπηρεσίας
Ο Διοικητής της Τροχαίας με στελέχη της υπηρεσίας
Σπουδαία κίνηση από την Τροχαία Ηρακλείου
Σπουδαία κίνηση από την Τροχαία Ηρακλείου
Προληπτικά αλκοτέστ σε θαμώνες καταστημάτων
Προληπτικά αλκοτέστ σε θαμώνες καταστημάτων

Όπως δήλωσε στο ekriti.gr ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας και Διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου, Αστυνόμος Β' Στέλιος Καρακούδης"Ο οδηγός της παρέας" να γίνει συνήθεια και στην Ελλάδα. Σε κάθε μας διασκέδαση ορίζουμε ένα άτομο που δεν θα καταναλώσει ποτό και θα αναλάβει τον ρόλο του «οδηγού της παρέας. Η υπηρεσία μας δίνει μεγάλυ βαρύτητα σε δράσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων".

 

Διαβάστε επίσης:

Ιδρυτές BioNTech: Σε 2-3 χρόνια θα έχουμε εμβόλια κατά του καρκίνου

Ηράκλειο: Θλίψη για τον αγαπητό δάσκαλο

Ηράκλειο: Στις φλόγες το ΙΧ - Σε πανικό ο οδηγός

Ηράκλειο: Μπαράζ τροχαίων σε δρόμους με ελλιπή ή και ανύπαρκτη σήμανση (Φωτογραφίες)

ESPA BANNER