Το ύψος της φοροκαταιγίδας και θα πλήξει τους Έλληνες φορολογούμενους φθάνει τα 5 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, θα πρέπει να πληρώσουν τους εξής φόρους μέχρι το τέλος του χρόνου:
– Φόρος εισοδήματος
– Ειδική εισφορά αλληλεγγύης
– Τέλος επιτηδεύματος
– Φόρος πολυτελούς διαβίωσης
– ΕΝΦΙΑ
– Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων,
– καθώς και να τακτοποιηθεί μια σειρά υποχρεώσεων, όπως οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τα ραβασάκια είναι πέντε, το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης με 4 φόρους, ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, ο έξτρα φόρος πολυτελείας για συγκεκριμένους φορολογούμενους και τα… ειδοποιητήρια για την πληρωμή των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες, για όσους φυσικά έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.
Φόρος εισοδήματος, φόρος πολυτελείας, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος θα έρθουν μαζί με το εκκαθαριστικό των φορολογικών δηλώσεων. Οσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλλαν φορολογική δήλωση τον περασμένο μήνα, αλλά το έκαναν τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, ή θα το κάνουν μέχρι τις 26 του μήνα, θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μέχρι τις 31 Αυγούστου, τη δεύτερη στο τέλη Σεπτέμβρη και την τρίτη μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Τέλη Σεπτέμβρη και τέλη Νοέμβρη θα καταβάλλουν τη δεύτερη και τρίτη δόση αντίστοιχα όσοι είχαν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις πριν τις 18 Ιουλίου.
Στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι φορολογούμενοι που έκαναν φορολογική δήλωση μετά τις 18 Ιουλίου θα έχει υπολογιστεί και η αύξηση τυχόν φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε., τις πισίνες και για τα σκάφη αναψυχής πάνω από 5 μέτρα στα οποία επιβάλλεται για πρώτη φορά. Ομως, σε όσους είχαν υποβάλλει φορολογική δήλωση πριν τις 18 Ιουλίου θα σταλούν συμπληρωματικά ραβασάκια - εκκαθαριστικά.
Οσον αφορά την έκτακτη εισφορά, για όσους έχουν εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Θα πληρώσουν όσα είχαν υπολογίσει, είτε μέσω της φορολογικής τους δήλωσης, είτε μέσω της μηνιαίας παρακράτησης του μισθού τους.
Οσοι, όμως, έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, με δεδομένο ότι οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα αυτά αυξήθηκαν με το νέο Μνημόνιο αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2015, θα πρέπει να αναμένουν διπλό σοκ: Το πρώτο σοκ των αυξημένων συντελεστών θα το υποστούν με την εκκαθάριση της μισθοδοσίας Ιουλίου (αν δεν έχει γίνει ακόμα) ή Αυγούστου και το δεύτερο θα έρθει το 2016, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο και η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων θα πρέπει να καταβληθεί τον Οκτώβριο. Συνολικά, ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ενδέχεται να αλλάξει σε περίπτωση που υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις (εκλογές).
Επίσης, όπως κάθε χρόνο, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας. Τα σχέδια αλλαγών στη φορολογία Ι.Χ. και τα τέλη κυκλοφορίας έχουν παγώσει,
Τέλος, όσοι φορολογούμενοι (υπολογίζονται στις 900.000) έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών θα πρέπει να καταβάλλουν τις δόσεις τους κανονικά. Συνολικά, τους επόμενους μήνες θα πρέπει να καταβάλλουν περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Τα βήματα της νέας κυβέρνησης από τη Δευτέρα
Σε καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων χρόνου θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση αμέσως μετά τη συγκρότησή της, καθώς οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί με το μνημόνιο αλλά και η εικόνα εκτροχιασμού που εμφανίζει ο προϋπολογισμός δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού.
O χρόνος θα είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της νέας κυβέρνησης και του νέου οικονομικού επιτελείου, που κληρονομεί μια «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού ύψους 4,1 δισ. ευρώ και από την πρώτη στιγμή θα κληθεί να αναστρέψει την αρνητική εικόνα για να επιτευχθεί ο στόχος του νέου μνημονίου που προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του AEΠ για φέτος. Όμως, ακόμη και αυτός ο στόχος είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί σε συνθήκες ύφεσης και σε καθεστώς capital controls, ενώ στα ταμεία του Δημοσίου θα πρέπει να εισρεύσουν έσοδα ύψους 18,1 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από τη Bουλή και να νομοθετήσει μια σειρά από δύσκολα προαπαιτούμενα μέτρα που θα «ξεκλειδώσουν» τις επόμενες δόσεις από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος.
Tον Oκτώβριο, με το «καλημέρα» η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει το δεύτερου και πιο δύσκολο πακέτο μέτρων, που θα περιλαμβάνει ασφαλιστικό, φορολογικά, αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα αγορών.