Οικονομία

Μνήμες από το 2003 και τον αντίκτυπο του SARS ξυπνούν στις αγορές

Αγορές - SARS

Σε τροχιά πτώσης βρίσκονται σήμερα οι μετοχές διεθνώς, χάνοντας τα κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς εντείνονται οι φόβοι για εξάπλωση του μυστηριώδους νέου κοροναϊού, από τον οποίο έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι στην Κίνα.

Οι ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια της Ευρώπης είναι σχετικά συγκρατημένες, με τις αγορές να περιμένουν πιο αναλυτική ενημέρωση από τις αρχές. Ωστόσο αρκετοί αναζητούν παράλληλα καταφύγιο σε ομόλογα και γιεν με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η κατάσταση ξυπνά μνήμες από την περίοδο 2002-2003 και τον αντίκτυπο του ιού SARS

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,7% στις 13:45 ώρα Ελλάδος. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,2%, στο Παρίσι ο CAC 40 έχει απώλειες 0,9% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB είναι στο -1,3%. Οι γερμανικές μετοχές αντιστέκονται περισσότερο και ο DAX υποχωρεί μόλις 0,3%. Το ταμπλό έχει κοκκινήσει και στην Αθήνα με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει πτώση 0,92% στις 931,53 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να έχει ήδη ανέβει κοντά στα 69 εκατ. ευρώ. 

Νωρίτερα στην Ασία το κλίμα ήταν ακόμη πιο βαρύ. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έκανε βουτιά 2,8%, ενώ στη Σανγκάη τα blu chips υποχώρησαν 1,7% με τις αεροπορικές να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. Στο -0,9% έκλεισε και ο Nikkei στο Τόκιο. 

Την ίδια ώρα στην αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς υποχωρεί στα χαμηλά μίας εβδομάδας του -0,23%. Η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού ομολόγου καταγράφει πτώση δύο μονάδων βάσης στο 1,4%. 

Οικονομία

ΕΛΓΑ: Παράταση για την καταβολή ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το 2019

ελγα

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α. παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία καταβολής ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το έτος 2019, από την 30 η Σεπτεμβρίου 2020 στις 30 Οκτωβρίου 2020.

Κατανοώντας τις αντιξοότητες, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι αγρότες της χώρας και προκλήθηκαν από τις καταστροφικές συνέπειες του Μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», η Διοίκηση του ΕΛΓΑ συνεχίζει να στηρίζει την αγροτική κοινωνία και να βρίσκεται στο πλευρό του Έλληνα γεωργού και κτηνοτρόφου.