Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες υπόσχεται το υπουργείο Οικονομικών

Image
ακινητα
 clock 22:22 | 22/12/2015 writer icon newsroom ekriti.gr

Αποφεύγει- επί του παρόντος- το υπουργείο Οικονομικών το σκόπελο της αναγκαίας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα των ειδικών επιτροπών οδηγεί σε μειώσεις παντού, ακόμα και σε περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές δείχνουν να παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα των Τιμών Ζώνης.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί λίαν συντόμως είναι το πώς θα «κλειδώσει» την είσπραξη 2,650 δισ ευρώ και το 2016 από το φόρο ακινήτων, από τη στιγμή που θα υιοθετηθεί η εισήγηση για μειώσεις παντού, με αποτέλεσμα να προκύπτει μεσοσταθμική μείωση 20% στις αντικειμενικές αξίες.

Δεδομένου ότι χρόνος δεν υπήρχε- η συγκρότηση της Επιτροπής για την Αθήνα έγινε στις 23 Νοεμβρίου- η ανάλυση της κατάστασης δεν έγινε ανά περιοχή, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά οριζόντια. Έτσι, η Αθήνα- ανάλογα κινήθηκαν και οι Επιτροπές στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και στην Πάτρα- χωρίστηκε σε 8 Ζώνες, με βάση τις Τιμές Ζώνης και όχι ανά περιοχή, ως εξής:

600- 1.000 ευρώ/τ.μ.
1.050- 1.500 ευρώ/τ.μ.
1.550- 2.000 ευρώ/τ.μ.
2.050- 2.500 ευρώ/τ.μ.
2.550- 3.000 ευρώ/τ.μ.
3.050- 3.500 ευρώ/τ.μ.
3.550- 4.000 ευρώ/τ.μ.
4.050 ευρώ/τ.μ. και άνω

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχική εισήγηση της Επιτροπής ήταν για μεσοσταθμική μείωση 40%, αλλά κατόπιν διαβουλεύσεων και ζυμώσεων, η τελική εισήγηση οδηγεί σε μείωση 20% κατά μέσο όρο. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά μέλη της Επιτροπής, στη διαβούλευση δεν ελήφθησαν υπόψιν μόνο τα δεδομένα της αγοράς (συμβόλαια) αλλά συνυπολογίστηκαν και οι επιπτώσεις στις τράπεζες, οι οποίες ως γνωστόν εγγράφουν στα βιβλία τους τις αξίες των υποθηκών, με βάση τα δεδομένα του 2007.

Ειδικότερα, για τις αποκαλούμενες "φτηνές" περιοχές, δηλαδή εκεί όπου οι Τιμές Ζώνης φτάνουν στα περίπου 1.000 ευρώ, η εισήγηση είναι για μείωση 5%, με εξαίρεση τις πολύ χαμηλές Τιμές (περίπου 600 ευρώ/τ.μ.), όπου θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. Η εισήγηση αυτή έχει έντονο πολιτικό "άρωμα", καθώς ως γνωστόν σε αυτές τις περιοχές οι εμπορικές τιμές διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα των αντικειμενικών αξιών και αυτό με αυστηρά οικονομικούς όρους θα έπρεπε να οδηγήσει σε αυξήσεις αξιών στις εν λόγω περιοχές. Αυτό ήταν, άλλωστε, το πρόβλημα και της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις με την Τρόικα για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Για τις "μεσαίες" περιοχές (1.550- 3.000 ευρώ/τ.μ.), που είναι ο κύριος όγκος των αστικών ακινήτων, η εισήγηση της Επιτροπής είναι για μείωση 15- 20%, κάτι που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Όσον αφορά στις "ακριβές" περιοχές, η τελική εισήγηση είναι για μείωση 10%, ενώ η αρχική εισήγηση ήταν για μειώσεις 20- 30%, δίνοντας και σε αυτή την περίπτωση πολιτικό "άρωμα", με δεδομένο ότι τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν πολύ μεγαλύτερες μειώσεις των εμπορικών τιμών.

Αν τελικά το υπουργείο Οικονομικών υιοθετήσει πλήρως αυτές τις εισηγήσεις, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί ο φόρος ακινήτων του 2016, ο οποίος θα διαδεχθεί τον ΕΝΦΙΑ.

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να μεταφέρει βάρη στους "έχοντες", ωστόσο όπως σημειώνουν παράγοντες με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας θα παραμείνει στα σημερινά υψηλά επίπεδα του 82%. Μέλη της Επιτροπής προβληματίζονται, επίσης, για το πώς θα επηρεαστούν και οι υπόλοιποι φόροι ακινήτων ήτοι τα αφορολόγητα για τις πάσης φύσεως μεταβιβάσεις (αγορά πρώτης κατοικίας, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές), ενώ κάθε αλλαγή στις Τιμές Ζώνης θα συμπαρασύρει και τα όρια προστασίας για τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας.
ιefimerida.gr

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis