Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα δουν μειωμένα εκκαθαριστικά

Εφορία

Η περίοδος που θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων πλησιάζει και όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείσουν το ετήσιο ραντεβού τους με την εφορία, υποβάλλοντας τη δήλωση που περιλαμβάνει τα στοιχεία των εισοδημάτων, αλλά και μια σειράς άλλων οικονομικών δεδομένων που είχαν το 2020.

Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις εκ προοιμίου γνωρίζουμε ότι θα είναι διαφορετικές σε σχέση με τις περσινές, διότι το 2020 ήταν το έτος που ήρθαν στη ζωή μας τα νέα δεδομένα που σχετίζονται με το ζήτημα της πανδημίας. Ειδικές αποζημιώσεις αναστολών, επίδομα μειωμένων ενοικίων, ειδική αποζημίωση πληττόμενων ή κλειστών επιχειρήσεων, είναι μερικοί από τους νέους όρους που προστέθηκαν στη ζωή μας το περασμένο έτος.

Αύξηση των δηλώσεων που θα έχουν επιστροφή

Δεδομένου ότι τα εισοδήματα αναμένεται να είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, η λογική λέει ότι φέτος θα έχουμε αύξηση των δηλώσεων που θα έχουν επιστροφή. 

Στους μισθωτούς που μπήκαν σε αναστολή το 2020 αυτό θα γίνει διότι η παρακράτηση φόρου τους γινόταν με βάση τα ετήσια εισοδήματα, αλλά ο συγκεκριμένος μισθωτός εργάστηκε λιγότερους μήνες. Συνδυάζοντας το γεγονός ότι η ειδική αποζημίωση είναι αφορολόγητη, θα προκύπτει ότι η παρακράτηση που του έγινε είναι υψηλότερη από τον τελικό φόρο που θα πρέπει να πληρωθεί και έτσι θα προκύπτει ποσό προς επιστροφή.

Θα είναι όμως μόνο αυτό λόγος για να προκύψουν μειωμένα εκκαθαριστικά σε σχέση με πέρυσι; Η απάντηση είναι όχι, αφού έχουμε άλλα δύο σημαντικά δεδομένα που θα αναπροσαρμόσουν τα εκκαθαριστικά προς τα κάτω σε σχέση με πέρυσι.

Το πρώτο είναι ότι θα είναι η πρώτη χρονιά που θα εφαρμοστεί η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με τους μειωμένους συντελεστές για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις.

Το δεύτερο είναι ότι οι φετινές δηλώσεις θα είναι οι πρώτες που θα εφαρμοστεί η προσωρινή αναστολή της επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα εκτός των συντάξεων και των μισθωτών υπηρεσιών.

Επιπλέον σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε ότι το αφορολόγητο των μισθωτών που διαμορφώνεται μέσω των ηλεκτρονικών αποδείξεων παραμένει σταθερό, ενώ αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ο περιορισμός της μείωσης σε έως τρία τέκνα που ίσχυε μέχρι τώρα.

Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε το γεγονός ότι το μέτρο των αποδείξεων για το 2020 δεν εφαρμόζεται στους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, άρα η έκπτωση φόρου που ορίζει το άρθρο 16 του Ν. 4172/2013 δεν είναι μαχητή για αυτούς.

Στο δεύτερο ζήτημα, αυτό της εισφοράς αλληλεγγύης, όλοι οι φορολογούμενοι γνωρίζουν πολύ καλά την επιβάρυνση που επιφέρει στην εκκαθάριση της δήλωσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο νόμος προβλέπει ότι επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων. Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εισοδήματος, όπως αυτό προκύπτει από την άθροιση των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα, από κεφάλαιο, από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, με λίγα λόγια από όλα τα εισοδήματα του φορολογούμενο με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Για φέτος λοιπόν ισχύει ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τα εισοδήματα που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα την εν λόγω μείωση φόρου την έχουν ήδη αντιληφθεί στα εισοδήματα που λαμβάνουν το 2021, δεδομένου ότι για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα, ως εκ τούτου η παρακράτηση που γινόταν στον μισθό τους για την εισφορά αλληλεγγύης, φέτος δεν γίνεται.

Σε όλα τα παραπάνω μπορούμε να προσθέσουμε ότι θα υπάρξει μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες με ατομική επιχείρηση στο 55%, από το 100% που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Επιπλέον θα υπάρχει ένα μικρό κίνητρο σε όσους υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 28 Ιουλίου και παράλληλα αποπληρώσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου μέχρι τις 30 Ιουλίου. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση φόρου κατά 3% επί του χρεωστικού ποσού. Βέβαια αξίζει να αναφερθεί ότι δίκαιο θα ήταν η συγκεκριμένη έκπτωση να ισχύσει και για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν τη δήλωσή τους εμπρόθεσμα έως τις 27 Αυγούστου και θα πληρώσουν εφάπαξ έως τις 31 Αυγούστου, αλλά και για όσους υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση έως τις 15 Σεπτεμβρίου, που είναι η προθεσμία για όσους είναι μέλη εταιρειών με απλογραφικά βιβλία και πληρώσουν εφάπαξ έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Τζανάκης: Τον Ιουλίο θα έχουμε ανοσία της τάξεως του 50% αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί

ΣτΕ: Δικαιώθηκαν γονείς για παιδί που γεννήθηκε με βαριά αναπηρία

 

 

 

 

 

 

Οικονομία

Ελληνικά ομόλογα: Αποδόσεις 39% τα τελευταία δύο έτη και 120% την τελευταία πενταετία

Ράλι στα ομόλογα

Η νέα «ψήφος εμπιστοσύνης» προς την ελληνική οικονομία και η «αγάπη» των διεθνών επενδυτών για τους κρατικούς ελληνικούς τίτλους αποτυπώθηκε στην πρόσφατη επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου. Την περασμένη εβδομάδα το spread των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας έναντι εκείνων της Γερμανίας μειώθηκε για λίγο κάτω από 100 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 2008.

Τα ελληνικά ομόλογα, που κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, εμφάνιζαν αποδόσεις ακόμα και 33% στη 10ετία, κέρδισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Πλέον, η μεταβλητότητά τους έχει πέσει από το 69% που ήταν το 2015 στο 3,8%, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα του παγκόσμιου μέσου όρου και πολύ κοντά στα αμερικανικά ομόλογα, που θεωρούνται τα ασφαλέστερα στον κόσμο.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν το χαμηλότερο ρίσκο και τις υψηλότερες αποδόσεις από όλους τους κρατικούς τίτλους παγκοσμίως.

Στο επίπεδο των συνολικών αποδόσεων, οι ελληνικοί τίτλοι έδωσαν στους επενδυτές 120% τα τελευταία πέντε χρόνια, την ώρα που τα ευρωπαϊκά ομόλογα έδωσαν 19%, τα αμερικανικά 13%, τα ασιατικά 8% και τα παγκόσμια 13%, δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα ελληνικά ομόλογα δίνουν συνολικές αποδόσεις 39%.

Το τρέχον περιβάλλον είναι άκρως ευνοϊκό για τα ομόλογα. Οι γενναίες κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής διεθνώς, και ειδικά της ΕΚΤ είναι απόλυτα ευνοϊκή για τα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Η ΕΚΤ μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος (στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ) κατέχει περίπου το 41,5% των διαπραγματεύσιμων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Συνολικά στο χαρτοφυλάκιο ΕΚΤ-ΤτΕ βρίσκονται ομόλογα ονομαστικής αξίας 25,68 δισ. από το σύνολο των περίπου 62 δισ. που είναι διαπραγματεύσιμα.

Όμως, ακόμη και χωρίς την στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν υπάρξουν αλλαγές στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ με τη μορφή του περιορισμού των αγορών μέσω PEPP ή μια αρκετά μακρινή αύξηση επιτοκίων, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορέσουν να σταθούν αξιοπρεπώς.

Η Standard & Poors, αλλά και κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι διαβεβαιώνουν σε εκθέσεις τους ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει και χωρίς να αγοράζει τα ομόλογά της η ΕΚΤ.

Μάλιστα στο πολύ μακρινό σενάριο της αύξησης των επιτοκίων, τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να ευνοηθούν, αφού οι επενδυτές θα στραφούν σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις στις οποίες περιλαμβάνονται οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι (όσο και εάν ξαφνιάζει μία τέτοια εκτίμηση) λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του χρέους.

Περίπου 60% του χρέους κατέχεται από τον λεγόμενο "επίσημο τομέα" και δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων και δεν μπορεί να αγοραστεί από την ΕΚΤ. Από το σύνολο του χρέους των περίπου 350 δισ. ευρώ, μόνο ένα ποσοστό περίπου 5% αναχρηματοδοτείται από το 2019 με τις εκδόσεις ομολόγων, ενώ υπάρχει ζήτηση για ελληνικούς τίτλους που δεν μπορεί να καλυφθεί.

Μέχρι και τις αρχές του 2023 η Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσει την ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα, οπότε μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος, που εκπονήθηκε λόγω της πανδημίας, θα μπορεί να ενταχθεί και επισήμως στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με τους όρους που θα ισχύσουν εκείνη την περίοδο.

Όμως ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομόλογων είναι εντυπωσιακές, το Χ.Α., παρά την άνοδο του σε υψηλά 17 μηνών, υπολείπεται σημαντικά από την πορεία των ελληνικών ομολόγων. Μία δυσαρμονία που αργά η γρήγορα, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, θα πρέπει να αποκατασταθεί τουλάχιστον έως έναν βαθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέτρα στήριξης για τουρισμό: Παράταση «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως τέλη Σεπτεμβρίου

ΑΑΔΕ: “Σαφάρι” ηλεκτρονικών διασταυρώσεων

Ακατάσχετος λογαριασμός: Το νέο έτος η αύξησή του