Οικονομία

Έρευνα: Οι τουρίστες που "αφήνουν" το περισσότερο χρήμα στην Ελλάδα

τουρισμός Ελλάδα νησιά

Αμερικανοί, Αυστραλοί και Καναδοί είναι οι τουρίστες που ξοδεύουν τα περισσότερα στη χώρα μας, ενώ στον αντίποδα οι Βαλκάνιοι και δη οι επισκέπτες από Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία ξοδεύουν τα λιγότερα.

Tα στοιχεία προέρχονται από τη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Insete) για την εικόνα του εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα μας την περίοδο 2017- 2019 και βάσει αυτής προκύπτουν και τα νούμερα που ξοδεύουν οι επισκέπτες της χώρας, είτε πρόκειται για την Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) είτε για τη Μέση Ημερήσια Δαπάνη (ΜΗΔ). Κατά μέσο όρο η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη στην Ελλάδα από τους ξένους που έρχονται στη χώρα, με βάση τα τελικά νούμερα για την περυσινή χρονιά ήταν στα 564 ευρώ (+8% έναντι των 522 ευρώ του 2017), ενώ η Μέση Ημερήσια Δαπάνη ήταν στα 76 ευρώ (+12,4% από τα 68 ευρώ του 2017). Οι ξένοι που ήρθαν το 2019 στην Ελλάδα έμειναν κατά μέσο όρο 7,4 ημέρες.

Από τη μελέτη του Ιnsete προκύπτουν και οι μεγάλες απώλειες για τα έσοδα της φετινής πολύ δύσκολης χρονιάς, από την στιγμή που αγορές όπως για παράδειγμα αυτή των ΗΠΑ παρέμειναν «κλειστές» λόγω της πανδημίας.

«Πρωταθλητές» λοιπόν ως προς τη Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη αναδεικνύονται οι Αυστραλοί τουρίστες, με 1.095 ευρώ από την στιγμή που είναι και η εθνικότητα που παραμένει περισσότερο στη χώρα μας σε σύγκριση με όλους τους υπολοίπους, ήτοι 13,5 ημέρες κατά μέσο όρο και ακολουθούν οι Καναδοί με 1.068 ευρώ και 12,6 ημέρες παραμονής και οι Αμερικάνοι με 1.008 ευρώ και 10,6 ημέρες παραμονής. Οι Γερμανοί που είναι και η πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, ξοδεύουν 735 ευρώ κατά μέσο όρο σε κάθε ταξίδι, ενώ η ημερήσια δαπάνη τους φτάνει τα 79 ευρώ. Πολύ κοντά βρίσκονται και οι Βρετανοί, η δεύτερη σημαντικότερη αγορά για την Ελλάδα: Οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο ξοδεύουν 733 ευρώ ως μέση δαπάνη και 84 ευρώ ως Μέση Ημερήσια Δαπάνη.

Η πρωτιά όσον αφορά τα χρήματα που ξοδεύουν σε ημερήσια βάση έρχεται από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 123 ευρώ την ημέρα- τα περισσότερα από όλους τους ξένους επισκέπτες στη χώρα μας- και μένουν 4,9 ημέρες, ωστόσο στον δείκτη της Μέσης κατά Κεφαλή Δαπάνης είναι στα 602 ευρώ.

Στον αντίποδα, σε αυτούς που ξοδεύουν τα λιγότερα και μένουν και πολύ λίγο στη χώρα είναι οι γείτονές μας και συγκεκριμένα οι Βούλγαροι με μόλις 87 ευρώ Μέση Κατά κεφαλή Δαπάνη, 36 ευρώ ημερήσια δαπάνη και 2,4 μέρες παραμονής.

Ακολουθούν οι επισκέπτες από Βόρεια Μακεδονία με 121 ευρώ δαπάνη σε κάθε ταξίδι, 48 ευρώ ημερήσια δαπάνη και 2,5 μέρες παραμονής στη χώρα, ενώ πιο πολλά ξοδεύουν οι Αλβανοί με 225 ευρώ Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη, 64 ευρώ ημερήσια δαπάνη και 3,5 μέρες παραμονής κατά μέσο όρο.

Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας: Ικανοποίηση για την απόφαση του Eurogroup

Χρήστος Σταικουρας

Την ικανοποίησή του για την απόφαση από το Eurogroup εξέφρασε από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Αναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, τόνισε ότι επικροτήθηκε η προώθηση και υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι - μεταξύ άλλων - η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ολοκλήρωση του "οικοδομήματος" του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η πρόοδος που σημειώθηκε στην αξιοποίηση του Ελληνικού, η ενεργοποίηση του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών και ο νέος εργασιακός νόμος.

Εξάλλου, ο Χ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το Eurogroup χαιρέτισε την υποβολή του «συνεκτικού, ώριμου και ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τη χώρα μας. Σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε, σήμερα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ, που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκε, αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της Κυβέρνησης για τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο. Πρόταση η οποία, την επόμενη εβδομάδα, θα νομοθετηθεί.

«Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη των εταίρων, των θεσμών, των αγορών, των επενδυτών, των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και - πρωτίστως - της ελληνικής κοινωνίας, συνεχίζουν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη και υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φορολογικές δηλώσεις: Αναλυτικές διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τους κωδικούς

Επιστροφή της Ελλάδας σε υψηλά πλεονάσματα από το 2023

Εφορία: Το μισό ΑΕΠ της χώρας χρωστούν 8.517 μεγαλοοφειλέτες