Οικονομία

Εκδήλωση για τη προσέλκυση επενδύσεων στα φωτοβολταϊκά

arheio_lipsis_2.jpeg

Από τις 20 έως τις 22 Νοεμβρίου διοργανώνεται  από τον οργανισμό Solarplazza στην Αθήνα τo πρώτο "PV Market and Tender Mission Greece”, που  έχει ως σκοπό να  αποτελέσει πόλο έλξης για όλους τους διεθνείς ενδιαφερόμενους από τις εταιρείες ανάπτυξης , μέχρι τους επενδυτές και τους άλλους stakeholders της αγοράς, που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τις ευκαιρίες στην αναδυόμενη ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών.  Στόχος της έκθεσης είναι να επιταχύνει την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ λειτουργώντας ως σύνδεσμος για τους εταίρους της αγοράς με τους διεθνείς επενδυτές που απαιτούνται για να αναπτυχθούν με επιτυχία πρότζεκτ φωτοβολταϊκών και να αυξηθεί η ποιότητα αλλά και η διαφοροποίηση των συμμετεχόντων στις δημοπρασίες. Σύμφωνα με τη Solarplazza η ενισχυμένη διεθνής συμμετοχή στην ελληνική αγορά θα καταστήσει εφικτή για την Ελλάδα την επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ και θα ενισχύσει την ανάπτυξη προσελκύοντας διεθνείς επενδυτές και εταιρείες ανάπτυξης. Ταυτόχρονα θα ωφελήσει και αυτούς καθαυτούς τους διαγωνισμούς.
Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης η πρώτη δημοπρασία για νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, κατά την οποία κατανεμήθηκε ισχύς άνω των 100MW σε 91 έργα έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στην αγορά και έχει συγκεντρώσει τα φώτα τόσο για τους τοπικούς όσο και για τους διεθνείς παίκτες της αγοράς. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης λοιπόν, για την οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα παραστούν μεγάλοι διεθνείς επενδυτές του κλάδου, το Solarplazza εξέδωσε τη λευκή βίβλο στην οποία αναλύεται το ιστορικό και η τρέχουσα κατάσταση στην "ραγδαία αναπτυσσόμενη” ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών.

Όπως αναφέρει η έκθεση η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών εκτοξεύθηκε το 2013 όταν η χώρα προσέθεσε πάνω από 1 GW ισχύος ωστόσο λόγω των αναδρομικών περικοπών στις ταρίφες αποπληρωμής παρέμεινε στάσιμη για χρόνια, μέχρι σήμερα. Τον Ιούλιο ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση οργάνωσε την πρώτη επίσημη δημοπρασία ισχύος φωτοβολταϊκών απονέμοντας πάνω από 100MW ισχύος.

Ιστορική αναδρομή

Στη σύντομη ιστορική αναδρομή της αγοράς, γίνεται αναφορά στην πρώτη ανάπτυξη της αγοράς που ξεκίνησε το 2006 όταν εισήχθη για πρώτη φορά το σύστημα των επιδοτούμενων τιμών (Feed in Tariffs FiTs) που θεωρήθηκε εξαιρετικά γενναιόδωρο σχήμα υποστήριξης για την εποχής. Το δεύτερο ορόσημο για την αγορά ήταν το 2010 όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να απλοποιήσει τις αδειοδοτικές διαδικασίες, που οδήγησε σε πραγματική έκρηξη τα επόμενα χρόνια. Η αλλαγή αυτή έφερε το μέγεθος της ελληνικής αγοράς από τα 47MW ισχύος το 2010  στα 2,6 GW το 2013, με την αναλογία να είναι 80% συστήματα εδάφους και 20% συστήματα σε οροφές.
Μετά την έκρηξη η αγορά υποχώρησε καθώς, όπως υποστηρίζει η έκθεση, το σύστημα των τιμών δεν προσαρμόστηκε με τη μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών που υποχώρησε σημαντικά μετά το 2011. Η αγορά υποχώρησε ακόμη περισσότερο όταν αποφασίστηκαν αναδρομικές περικοπές στις ταρίφες για τα λειτουργούντα έργα, εξέλιξη που οδήγησε την αγορά σε πλήρη ακινησία με εξαίρεση μερικά συστήματα αυτοπαραγωγής. Αρκετές εταιρείες έκλεισαν ενώ άλλες που έμεινα στην αγορά εστίασαν στην λειτουργία και συντήρηση και στην ανάπτυξη έργων εκτός Ελλάδος.
Όπως αναφέρει η έκθεση η αναδρομή περικοπή των ταριφών έγινε για να μειωθεί το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, καθώς οι τιμές που προσφέρθηκαν πριν το 2013 αποδείχθηκε ότι δεν ήταν βιώσιμες.

Οικονομία

Σύζυγοι: Τελευταία ημέρα για χωριστές φορολογικές δηλώσεις

φορολογικές δηλώσεις

Μέχρι σήμερα οι έγγαμοι φορολογούμενοι, δηλαδή οι σύζυγοι, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις στη σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, εφόσον το επιθυμούν.

Ωστόσο, όσα ζευγάρια επιλέξουν ξεχωριστή δήλωση πρέπει να κάνουν και τους απαραίτητους υπολογισμούς, καθώς δεν αποκλείεται να πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων.

Η ΑΑΔΕ θα εκδώσει εκκαθαριστικά σημειώματα για κάθε σύζυγο χωριστά, ανεξάρτητα εάν το ζευγάρι υποβάλει κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση.

Επειδή όμως πολλοί έγγαμοι φορολογούμενοι προτιμούν να υποβάλουν τη δική τους δήλωση στην Εφορία, η ΑΑΔΕ έχει δώσει προθεσμία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021 να γνωστοποιήσουν τη συγκεκριμένη επιλογή τους στο Taxisnet. Ακόμα και όσοι υπέβαλαν το 2020 χωριστή δήλωση, θα πρέπει να υποβάλουν ξανά αίτηση φέτος.

Αν κανείς από τους συζύγους δεν έχει γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021, οι σύζυγοι θα υποβάλουν φέτος κοινή φορολογική δήλωση.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Σέρβιρε ποτά σε πελάτες... και φόρεσε χειροπέδες

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Σοκ από τον θάνατο του αγαπητού Γιώργου

Κρήτη: Στο νοσοκομείο μια γυναίκα μετά από επίθεση σκύλων