Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα στον αιγιαλό – «Απάτητες παραλίες», Drones, βαριά πρόστιμα και ψηφιακός φάκελος

Image
Παραλία
 clock 18:30 | 11/01/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Το νέο νομοσχέδιο για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, που στόχο έχει την αντιμετώπισει του υφιστάμενου προβληματικού νομοθετικού πλαισίου, παρουσίασε σήμερα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και καθιερώνει την έννοια της «απάτητης παραλίας»

Το σχέδιο νόμου που θα φέρει στη Βουλή το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση περιλαμβάνει την ηλεκτρονική πλειοδοτική διαδικασία διαγωνισμού για την παραχώρηση των αιγιαλών, η οποία θα γίνεται αποκλειστικά από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Παράλληλα, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τη διαβάθμιση στην προστασία των αιγιαλών, την καθιέρωση υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων και την αντιμετώπιση ζητημάτων στις παραχωρήσεις προς τουριστικούς φορείς/ όμορες επιχειρήσεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση το σχέδιο νόμου βασίζεται σε πέντε άξονες παρεμβάσεων. Αυτοί είναι:

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και πρωτοβουλίες για την επιβολή της νομοθεσίας για παραβάσεις σε αιγιαλούς, όπως:

1. Μέτρα άμεσης διακοπής και αποτροπής της αυθαίρετης κατάληψης (άμεση απομάκρυνση κινητών στοιχείων, σφράγιση επιχείρησης).
2. Αυστηροποίηση προστίμων.

3. Αξιοποίηση τεχνολογίας για τον εντοπισμό όλων των παραβάσεων μέσω drones.

4. Συνεργασία με κλιμάκια ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης (ΑΑΔΕ, Αστυνομία, ΟΤΑ, Εισαγγελία).

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι το ανώτερο εμβαδόν που μπορεί να παραχωρηθεί σε μια μεγάλη παραλία είναι 500 τμ και σωρευτικά, όχι πάνω από το 50% του συνολικού εμβαδού του αιγιαλού. Ενώ το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 30% για τις περιοχές natura. Διευκρινίστηκε ωστόσο πως όταν υπάρχουν πολλές παραχωρήσεις στην ίδια παραλία, ομπρέλες μπορούν να μπουν μέχρι το 60% της κάθε παραχώρησης.

Οι απάτητες παραλίες

Αναφερόμενος ειδικά στις περιοχές natura, όπου σήμερα επιτρέπεται τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων μέχρι 30%, ο υπουργός ανέφερε πως το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προσδιορίσει εντός του α' εξαμήνου του 2024 κάποιες παραλίες όπου θα απαγορευτούν και τα ομπρελοκαθίσματα και οποιαδήποτε άλλη εμπορική δραστηριότητα.

Σχετικά με τις «απάτητες παραλίες», δηλαδή τον λεγόμενο παλαιό αιγιαλό, αυτός θα είναι κοινόχρηστος και δεν θα επιτρέπεται κάποια δραστηριότητα.

Το υπόλοιπο τμήμα του παλαιού αιγιαλού περιέρχεται στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου προκειμένου η ΕΤΑΔ να επιτελέσει τον ρόλο της.

Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που να προστατεύει κατά τρόπο ουσιαστικό τους αιγιαλούς, ως στοιχείο του περιβάλλοντος, χωρίς να εμποδίζει την ανάπτυξη, την τροποποίηση της διαδικασίας παραχώρησής τους, ώστε να γίνεται με τρόπο ταχύ αλλά και διαφανή, την εξασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και η δημόσια περιουσία να αξιοποιείται, με διατήρηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χειμερινές εκπτώσεις 2024: Πόσο θα διαρκέσουν - Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

ΒΟΑΚ: Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις ενώ ο χρόνος για χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης πιέζει

Χατζηδάκης για Τέμπη: «Καθοριστικός ο ανθρώπινος παράγοντας» - Το 2009 ο ΟΣΕ ήταν ο πιο προβληματικός οργανισμός της Ευρώπης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis