Οικονομία

Αγορές: Τι έρχεται για τις αγορές μετά το ράλι των 22 τρισ. δολ.

Aγορές

Κατά σχεδόν 22 τρισ. δολάρια αυξήθηκε η κεφαλαιοποίηση των διεθνών αγορών από τα χαμηλά Μαρτίου, σε ένα ράλι που εξέπληξε πολλούς, "κόντρα" στην ύφεση που χτυπά όλες τις οικονομίες διεθνώς, το πλήγμα σε επιχειρήσεις και αγορά εργασίας λόγω της κρίσης, καθώς και τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους που αναδύονται για το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της.

Ο... παραλογισμός αυτός των αγορών γονάτισε τους shorts, ενώ οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν αν αυτό το ράλι –που το χαρακτήρισαν ως bear market rally και σε καμία περίπτωση επιστροφή στην bull market− θα μπορέσει να διατηρηθεί ή αν σύντομα θα φτάσει στο τέλος του. Η αντίδραση και η διόρθωση των αγορών μετά τις μαύρες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας που έδωσε η Fed αποτελούν μια ένδειξη ότι τα χρηματιστήρια δεν είναι τόσο... απαθή στο τι συμβαίνει και τι αναμένεται να συμβεί, με τους επενδυτές να είναι έτοιμοι και πρόθυμοι ανά πάσα στιγμή να ρευστοποιήσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους, περιμένοντας τη συνέχεια.

Δεύτερο κύμα

Σε ένα reality check για την πρόσφατη ευφορία που κυριάρχησε στα χρηματιστήρια διεθνώς, η Fed ανακοίνωσε πως αναμένει συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά 6,5% το 2020 πριν επεκταθεί κατά 5% το 2021, ενώ ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, κράτησε επιφυλακτική στάση παρά τα πρόσφατα ενθαρρυντικά σημάδια για την ανάκαμψη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η οικονομία παραμένει "ιδιαίτερα αβέβαιη". Παράλληλα, ενισχύονται οι εκτιμήσεις για την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας πολύ νωρίτερα από το φθινόπωρο, ως συνέπεια του ανοίγματος των οικονομιών και –ειδικά– του τουρισμού.

Το ράλι 40% και πλέον του παγκόσμιου δείκτη MSCI All Country World Index από τα χαμηλά του Μαρτίου, το οποίο ακολούθησε "πιστά" και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτελεί την καλύτερη επίδοση από το 2009 −ενώ οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι οι υψηλότερες από το 2002− και οφείλεται στα μέτρα των κυβερνήσεων αλλά και των κεντρικών τραπεζών, που κυριολεκτικά "έσωσαν" επενδυτές και αγορές, αλλά και στις προσδοκίες για ένα ριμπάουντ της πραγματικής οικονομίας.

Αυτές οι προσδοκίες αμφισβητήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και αυτό υποδηλώνει ότι οι αγορές παραμένουν ευαίσθητες στη ροή ειδήσεων και ανά πάσα στιγμή είναι πιθανές οι διορθώσεις. Το ράλι ήρθε μετά την εξαντλητική διόρθωση που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας, οδηγώντας τότε στην ταχύτερη bear market της ιστορίας για τον δείκτη-βαρόμετρο S&P 500, με τις αγορές να αρκούνται στα νέα της επανεκκίνησης των οικονομιών −η οποία θα βγάλει τη δραστηριότητα από το…mute−, έτσι ώστε να ξεσπάσουν ανοδικά. Η άνοδος αυτή (όπως και η πτώση που προηγήθηκε) ήταν πολύ μεγάλη, έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και βασίστηκε στις προσδοκίες. Εάν η προσωρινή αμφισβήτηση των προσδοκιών αυτών μετατραπεί σε πλήρη αλλαγή τους, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά για τις αγορές.

Τα ράλι που κατέρρευσαν

Όπως επισημαίνει και το Bloomberg, η ιστορία έχει πολλά παραδείγματα με ράλι που τελικά κατέρρευσαν, περιπλέκοντας τον δρόμο προς την ανάκαμψη. Έως τις αρχές Ιανουαρίου του 2009 ο S&P 500 είχε σημειώσει άνοδο 24% από τα χαμηλά του Νοεμβρίου του 2008, ωστόσο η χρηματοπιστωτική κρίση έκρυβε και άλλους "πονοκεφάλους". Έως τις αρχές Μαρτίου του 2009 ο δείκτης σημείωσε βουτιά 28%, ασκώντας πιέσεις για μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Ο κίνδυνος, τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους φορείς χάραξης πολιτικής, είναι πλέον πως οποιαδήποτε επιπλοκή στην οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να προκαλέσει ταχύτατη αντιστροφή στα κέρδη των αγορών, σε μια στιγμή που δεν υπάρχει άλλος χώρος για επιπλέον μέτρα στήριξης, δεδομένου του τεράστιου μεγέθους αυτών που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Έτσι, οι αντοχές των αγορών στα αποτελέσματα της πορείας της οικονομίας κατά το β’ εξάμηνο θα είναι μικρές.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Mark Zandi, "είναι λογικό να περιμένουμε ότι το σενάριο της πανδημίας θα έχει κι άλλες δυσμενείς ανατροπές. Αν οι τιμές των μετοχών υποχωρήσουν και πάλι σημαντικά, αυτό θα αποτελέσει ακόμα ένα εμπόδιο για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις". Βέβαια, στο σενάριο που οι προοπτικές της οικονομίας αποδειχτούν πιο δείκτες από ό,τι προβλέπεται, τότε οι αγορές θα τρέξουν έντονα.

Επιλεκτικές τοποθετήσεις

Η UBS υποστηρίζει πως όλα, όσον αφορά τις αγορές, εξαρτώνται από το αν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα έξαρσης των κρουσμάτων από την COVID-19. Στο βασικό της σενάριο, αν και κάποιοι περιορισμοί θα συνεχίσουν να υφίστανται, εκτιμά πως δεν θα επιβληθεί ξανά lockdown και βλέπει ότι θα υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη από το γ’ τρίμηνο του 2020, ενώ η κανονικότητα θα επιστρέψει το α’ εξάμηνο του 2021.

Όπως σημειώνει, οι βασικοί δείκτες είναι 40% πάνω από τα χαμηλά τους, με τον S&P 500 να αναμένεται να αγγίξει τις 3.300 έως 3.500 μονάδες, στο βασικό και το αισιόδοξο σενάριό της αντίστοιχα, έως τον Ιούνιο του 2021. Οι μετοχές διεθνώς στα τρέχοντα επίπεδα στηρίζονται από το "άνοιγμα" των οικονομιών και τα συνεχιζόμενα μέτρα τόνωσης από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, οι επενδυτές πρέπει να είναι επιλεκτικοί, όπως επισημαίνει, κυνηγώντας τις μετοχές και τους κλάδους που έχουν περιθώρια ανάπτυξης.

Πηγή: capital.gr

 

Οικονομία

Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η δεύτερη δόση - Οι δικαιούχοι

Επίδομα

Ανοιχτή παραμένει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης Α21 για το επίδομα παιδιού του έτους 2021.

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr,με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Ωστόσο, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το έτος 2020 που θα γίνει μέσα στο 2021 θα υπάρξει επανυπολογισμός του επιδόματος παιδιού που δικαιούται ο δικαιούχος.

Αυξήσεις στο επίδομα παιδιού θα δουν φέτος δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι λόγω των μειωμένων εισοδημάτων που είχαν το 2020 εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία ενώ για πρώτη φορά θα πάρουν επίδομα και οικογένειες που αποκλείονταν της παροχής αυτής στο παρελθόν επειδή είχαν υψηλότερο εισόδημα από αυτό που προέβλεπε κάθε κατηγορία.

Τα αυξημένα ποσά θα αφορούν περίπου 160.000 υφιστάμενους δικαιούχους και κατά κύριο λόγο οικογένειες με 2 ή 3 παιδιά.

Οι αυξήσεις δεν φάνηκαν στην πληρωμή του πρώτου διμήνου του 2021 που έγινε στις 31 Μαρτίου αλλά στις δύο επόμενες, του Μαΐου και του Ιουλίου που θα έχουν ως προϋποθεση να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις του 2021 στις οποίες θα αποτυπωθεί η μείωση μείωση εισοδημάτων του 2020.

Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής για το 2021
Αναλυτικά, οι ημερομηνίες πληρωμής του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ για το 2021 είναι οι παρακάτω:

Στις 31 Μαΐου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η δεύτερη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Τρίτη δόση:
Στις 31 Ιουλίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η τρίτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Τέταρτη δόση:
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η τέταρτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Πέμπτη δόση:
Στις 30 Νοεμβρίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η πέμπτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Έκτη δόση:
Πριν από την Πρωτοχρονιά αναμένεται να καταβληθεί η τελευταία και έκτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Ο ΟΠΕΚΑ υπενθυμίζει σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Τα ποσά
Ο προσδιορισμός των δικαιούχων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:

• Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ
• Δεύτερη κατηγορία 6.001-10.000 ευρώ
• Τρίτη κατηγορία 10.001- 15.000 ευρώ

Το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:

• Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών

• Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο

• Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 28 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Ποιοι δικαιούχοι θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα
Υπάρχουν και οι δικαιούχοι που μπορεί τώρα που υποβάλλουν την αίτηση για το επίδομα παιδιού Α21 να λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2019 όμως όταν θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2020 θα αναγκαστούν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τα όρια εισοδήματος.

Έτσι, όσοι έλαβαν χρήματα ενώ δεν θα έπρεπε θα πρέπει να τα επιστρέψουν καθώς οι χορηγηθείσες δόσεις θεωρούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες και θα πρέπει να επιστραφούν στον ΟΠΕΚΑ (Τράπεζα Πειραιώς αρ. Λογαριασμού GR 78 0171 0170 0060 1703 0022 477) με πλήρη αναγραφή του ονοματεπώνυμου, του ΑΦΜ σας και του νομού κατοικίας σας.

 

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος για την 35χρονη Αναστασία (βίντεο)

Η Ευρώπη στέλνει ένα σκουπιδιάρικο στο Διάστημα

Ηράκλειο: Στο "μικροσκόπιο" η περίπτωση του 35χρονου με τη διπλή θρόμβωση