Κρήτη

ΒΟΑΚ: Στη β' φάση περνά ο διαγωνισμός για το έργο

ΒΟΑΚ

Τέσσερα σχήματα θα συνεχίσουν στη Β` φάση του διαγωνισμού για το τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη του ΒΟΑΚ. Το έργο που θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα περνα στο επόμενο στάδιο με δύο διαφοροποιήσεις.

Η πρώτη είναι η αποχώρηση των ισραηλινών της SHIKUN BINUI LTD, η οποία δεν κατέθεσε φάκελο συμμετοχής στην δεύτερη φάση που αποτελεί τον διάλογο. Η δεύτερη διαφοροποίηση είναι στο σχήμα «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – INTERTOLL EUROPE ZRt» όπου δεν υφίσταται η ACCIONA.

Τα σχήματα που περνούν στη φάση του διαλόγου είναι:

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ "ΑΡΙΑΔΝΗ" (ΑΒΑΞ-MARGUERITE)

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – INTERTOLL EUROPE ZRt.

Το έργο μήκους 22,5 χιλιομέτρων, έχει πλέον συγκεκριμένη χάραξη ενώ από τις αρχές του έτους έχει κατατεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με τον διάλογο θα οριστικοποιηθεί το αντικείμενο του έργου σε όλες του τις λεπτομέρειες. Με την έγκριση και της ΜΠΕ θα μπορούμε να περάσουμε στο κρίσιμο στάδιο της κατάθεσης των τεχνικών και οικονομικών προσφορών από όπου θα αναδειχθεί και ο ανάδοχος του έργου. Η πληρωμή του έργου από το Δημόσιο θα γίνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας.

Τα τρία τμήματα του ΒΟΑΚ

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αφορά στο δεύτερο τμήμα του ΒΟΑΚ. Το πρώτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου αποτελεί το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο-Χερσόνησος το οποίο δημοπρατείται ως παραχώρηση. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκκινήσει και σε αυτόν τον διαγωνισμό η Β` φάση.

Θεωρείται ως το σημαντικότερο τμήμα του ΒΟΑΚ καθώς συνδέει τις 3 μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης δηλαδή τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο και εκτιμάται ότι θα έχει και τη μεγαλύτερη ημερήσια ροή οχημάτων.

Στον ΒΟΑΚ όμως συμπεριλαμβάνεται και το τμήμα “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος”, μήκους 14,5 χιλιομέτρων, το οποίο θα υλοποιηθεί σαν δημόσιο έργο. Η προκήρυξη του εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες και θα κλειδώσει τον βασικό κορμό του κλειστού αυτοκινητόδρομου.

Σε δεύτερη φάση θα ενταχθούν στα δυτικά το τμήμα Κίσσαμος-Χανιά και στα ανατολικά το τμήμα Άγιος Νικόλαος-Σητεία.

Απόλυτη προτεραιότητα το έργο του ΒΟΑΚ

Το έργο του ΒΟΑΚ, είναι μία από τις μεγάλες προτεραιότητες τη κυβέρνησης και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μεγάλος στόχος είναι το 2023 το έργο να έχει μπει σε τροχιά κατασκευών και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Η χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ θα καλυφθεί εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πιο συγκεκριμένα από το περίπου 1,6 δισ. ευρώ που εκτιμάται το κόστος των έργων, τα 427 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συμμετοχή με ιδιωτικούς πόρους θα έχουμε στα δύο πρώτα τμήματα από τους αναδόχους που θα προκύψουν από τους εν εξελίξει διαγωνισμούς.

πηγή: imerisia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Καμία σχέση οι σεισμοί, με τα έργα στο αεροδρόμιο Καστελίου

Παπαζάχος στο Ράδιο Κρήτη: Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός - Κίνδυνος τα παλιά σπίτια

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Δικογραφία μετά τον εντοπισμό κοκαΐνης, χασισόδεντρων και πυρομαχικών

Περιπολικό

Σχηματίστηκε δικογραφία σήμερα (24/9) το πρωί, σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας, σε βάρος ημεδαπού ο οποίος κατηγορείται για παραβάσεις της Ν. περί ναρκωτικών ουσιών και όπλων.

Ειδικότερα, από αστυνομικούς του Β’ Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην οικία του ημεδαπού και σε Ι.Χ αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του.

Κατά την διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 4,7 γραμμάρια κοκαΐνης δύο γεμιστήρες πιστολιού και κυτίο αποθήκευσης πιστολιού.

Επιπλέον σε εξωτερικό χώρο πλησίον της οικίας του βρέθηκαν εφτά δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως 3,8 μέτρων τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Η προανάκριση διενεργείται από το Β’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Τρεις συλλήψεις για τις νέες χασισοφυτείες δίπλα στα σπίτια (φωτο)

Ηράκλειο: Άγρια συμπλοκή με τραυματίες - Συναγερμός στην Αστυνομία

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Διώξεις σε τρία νέα πρόσωπα

ESPA BANNER