Κρήτη

Ηράκλειο

Γιάννης Κεφαλογιάννης από το Μαλεβίζι: Σε 8 χρόνια ο νέος ΒΟΑΚ (φωτο - video)

Από την επίσκεψη

Σε έναν χρόνο από τώρα θα είναι έτοιμη η δημοπράτηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, όπως δήλωσε σήμερα, από τον Δήμο Μαλεβιζίου όπου βρέθηκε, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Το απόγευμα της Κυριακής ο υφυπουργός επισκέφθηκε και το Δήμο Φαιστού

Ο κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα, διευκρίνισε ότι σε αυτήν τη φάση το υπουργείο βρίσκεται στην ολοκλήρωση μελετών, που θα προωθηθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να πάρουν τους περιβαλλοντικούς όρους και του χρόνου να γίνει η δημοπράτηση ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 7-8 χρόνια

Η συζήτηση μεταξύ του κ. Κεφαλογιάννη και του κ. Μποκέα επικεντρώθηκε σε θέματα που σχετίζονται με τους κόμβους επί του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης στην Αγία Πελαγία-Αχλάδα-Λυγαριά.

Το αντιπλημμυρικό έργο που ξεκινάει στην περιοχή Τσαλικάκι και έχει δημοπρατηθεί -όπως είπε ο κ. Κεφαλογιάννης- αλλά και με τον ευρύτερο σχεδιασμό για την περιοχή που περιλαμβάνει μία σειρά έργων, τα οποία θα υλοποιηθούν και θα αλλάξουν την εικόνα του δήμου, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη ευχαρίστησε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας για τη στήριξή του στο Μαλεβίζι όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του δήμου, στο πλαίσιο της σημερινής τους συνάντησης στο Γάζι, αναφέροντας:

 

Από την επίσκεψη στο Μαλεβίζι του κ.Κεφαλογιάννη
Από την επίσκεψη στο Μαλεβίζι του κ.Κεφαλογιάννη

«Μαζί στη μάχη για το Μαλεβίζι στη νέα εποχή. Το Μαλεβίζι με πρωταγωνιστικό ρόλο που δουλεύει με χειροπιαστά αποτελέσματα. Χαρά και τιμή μας η σημερινή επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη με τον Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον Βουλευτή Μάξιμο Σενετάκη και τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Βαγγέλη Καρκανάκη. Δίπλα μας και ο Υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης.

Από τη σύσκεψη στο Δημαρχείο
Από τη σύσκεψη στο Δημαρχείο

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δρομολογήσουμε έργα με προστιθέμενη αξία στον τόπο μας. Βήμα – βήμα, σε απόλυτο συντονισμό, συζητήσαμε για έργα και παρεμβάσεις που έχουμε μπροστά μας για να χτίσουμε το Μαλεβίζι της επόμενης μέρας.

 

 

 

 

 

Από την επίσκεψη του υφυπουργού
Από την επίσκεψη του υφυπουργού

Πρώτος σταθμός το αντιπλημμυρικό στην οδό 16 Μαρτύρων στο Τσαλικάκι. Ένα έργο πνοής με την υπογραφή του Υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη. Επισκεφθήκαμε μαζί την περιοχή του έργου, που ήδη δημοπρατήθηκε και ξεκινά σύντομα. Τον ευχαριστώ ξανά για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη στον τόπο μας. Μας δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη».

Υπόμνημα με τις ανάγκες που καταγράφονται στο Δήμο, όσο αφορά τα έργα υποδομών, παρέδωσε στον Υφυπουργό, ο Μενέλαος Μποκέας.

Το υπόμνημα:

"Σας καλωσορίζουμε στον τόπο μας, το Μαλεβίζι. Έναν τόπο με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική που χτίζει με σταθερά βήματα τη νέα του δυναμική ταυτότητα. Σήμερα το Μαλεβίζι χαράσσει ένα σύνθετο, αλλά αναγκαίο αναπτυξιακό σχέδιο, που χτίζεται σε συνεργασία με τις τοπικές μας κοινωνίες, με ανοιχτό διάλογο και ενότητα.

Ωστόσο πρόκειται για ένα Δήμο με σύνθετα χαρακτηριστικά, που αντιμετωπίζει πολλαπλά ζητήματα υποδομών. Η υλοποίηση εστιασμένων παρεμβάσεων είναι ζητούμενο για τους δημότες μας, καθώς σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και την καθημερινότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, και αφού σας ευχαριστήσουμε για την έμπρακτη στήριξή σας στον τόπο μας, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε συνοπτικά ορισμένα χαρακτηριστικά μεγάλα θέματα υποδομών που απασχολούν το Μαλεβίζι:

Η απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου των κόμβων Αγίας Πελαγίας και Αχλάδας. Πληροφορηθήκαμε με ικανοποίηση την ανάθεση Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών, σε θέματα που αφορούν στη σύνταξη Γεωτεχνικής και Στατικής Μελέτης τοίχων αντιστήριξης για την αποκατάσταση πρανών επιχώματος/ορύγματος στον κόμβο Αγίας Πελαγίας.

Ο προγραμματισμός για ένα αναγκαίο έργο: του κόμβου Λυγαριάς επί του ΒΟΑΚ.

 Η βελτίωση - αναβάθμιση του κόμβου της Αχλάδας έτσι ώστε να δοθεί δυνατότητα εισόδου από το Ρέθυμνο προς την Αχλάδα, αλλά και δυνατότητα εξόδου από την Αχλάδα προς το Ηράκλειο.

Η εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης στο σημείο του κόμβου της Αγίας Πελαγίας, ώστε με την κατάλληλη εργοταξιακή σήμανση να δοθεί μια προσωρινή λύση που να επιτρέπει την είσοδο από το ΒΟΑΚ από Ηράκλειο προς Αγία Πελαγία και από Αγία Πελαγία προς Ρέθυμνο έως ότου ολοκληρωθεί το έργο.

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Μαλεβίζι για την ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης στη Δημοτική Ενότητα Γαζίου, αλλά και τους οικισμούς του Μαλεβιζίου. Στο πλαίσιο αυτό σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας στο έργο της οδού 16 Μαρτύρων στο Τσαλικάκι. Με τη χρηματοδότησή σας, ύψους 768.000,00€, έχει ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης ένα έργο πνοής και αξιοπρέπειας όχι μόνο για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και των συνθηκών οδικής ασφάλειας, αλλά και για να πάψει η περιοχή να βουλιάζει με την πρώτη βροχή.

Ανάπλαση κεντρικής οδικής αρτηρίας Αμμουδάρας. Είναι οδός ιδιαίτερης σημασίας καθώς διατρέχει το παραλιακό μέτωπο και το συνδέει με το Ηράκλειο. Στόχος μας η ανάδειξη της περιοχής που αποτελεί κατεξοχήν τουριστικό πόλο, με ομοιογενές δίκτυο ποδηλατόδρομων και πεζοδρομίων, εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, σωστή διαχείριση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης των αυτοκινήτων,  υπογειοποίηση δικτύου ηλεκτροφωτισμού, φυτεύσεις κ.α.

Διανοίξεις οδών στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας. Ο Δήμος μας βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης σχεδίων δράσης στο πλαίσιο των αναγκών πολιτικής προστασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη διανοίξεων οδών στην πόλη του Γαζίου. Τα έργα αυτά θα ενισχύσουν παράλληλα, το σχεδιασμό μας στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που εκπονούμε, ειδικά στην περιοχή της Αμμουδάρας, μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή. Στην κατεύθυνση αυτή θα θέλαμε τη συνδρομή σας, για τη χρηματοδότηση των έργων.

Σχέδια πόλης. O Δήμος Μαλεβιζίου βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη Δημοτική Ενότητα Γαζίου, το οποίο ολοκληρώνεται το Μάρτιο. Ζητούμενο για εμάς είναι η τελική έγκρισή του, αλλά και η εκπόνηση «Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Μαλεβιζίου» προκειμένου να υπάρξει επιτέλους σχεδιασμός χρήσεων γης σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό, χρειαζόμαστε και τη δική σας παρέμβαση προκειμένου να υπάρξει τροπολογία για τη θεσμοθέτηση και τη νομική κατοχύρωση του αιτήματός μας, το ποσό από τις τακτοποιήσεις των αυθαιρέτων να επιστρέφει στους Δήμους για να μπορούν να χρηματοδοτούν τις αναγκαίες πολεοδομικές μελέτες.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στο πλαίσιο του απαιτητικού χαρτοφυλακίου που έχετε αναλάβει, σας ευχαριστούμε εκ  των προτέρων για την ανταπόκριση". 

Κρήτη

Λέκκας: Ο καιρός στην Κρήτη μέχρι και την 28η Οκτωβρίου

καιρος

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου από τον Μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση:

Στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, για την Δευτέρα και την Τρίτη αναμένονται γενικά καλές καιρικές συνθήκες στην Κρήτη με λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες (πιθανότητες για περιορισμένη τοπική βροχόπτωση σε βόρειες ορεινές κυρίως περιοχές υπάρχει μόνο για την Τρίτη το μεσημέρι). Οι άνεμοι θα διατηρήσουν Δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φθάνουν τα 3 - 4 Μποφώρ, τοπικά έως και τα 5 μποφόρ,  ενω η θερμοκρασία σε επίπεδα εποχής με ελάχιστη στους 17 βαθμούς Κελσίου και μέγιστη στους 25 βαθμούς Κελσίου , κατά μέσο όρο.

Αλλαγή όμως στο σκηνικό του καιρού αναμένεται για την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου με βροχές, μεγάλη πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες και πρόσκαιρη ενίσχυση των Νοτίων ανέμων (κυρίως σε βόρειες περιοχές του νησιού). Λόγω των Νοτιάδων τα περισσότερα φαινόμενα αναμένονται να εκδηλωθούν στα νότια της Κρήτης, (πιθανά σε αποκατάσταση των ελλειμματικών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στα νότια από την πρόσφατη κακοκαιρίας που έπληξε περισσότερο τις βόρειες περιοχές του νησιού).

Η εκδήλωση των καιρικών φαινομένων αναμένεται να είναι σύντομη και ξεκινώντας το πρωί απο τα δυτικά τμήματα της Κρήτης θα κινηθεί στη διάρκεια της ημέρα πολύ γρήγορα προς τα ανατολικά και θα ολοκληρώσει το πέρασμα της μέχρι τις βραδυνές ώρες της Τετάρτης. Πιθανά από Πέμπτη να επικρατήσουν συνθήκες περιορισμένης αστάθειας με τοπικά ίσως φαινόμενα αλλά χωρίς ιδιαίτερη ένταση.