Κρήτη

Στη βουλή η έναρξη των νέων τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ

ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς την  Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα :  «Έναρξη λειτουργίας νέων Τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου» κατέθεσε η κοινοβουλευτική  ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το περιεχόμενό της έχει ως εξής:

            

            "Με το νόμο 4610/2019 ιδρύθηκε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) του οποίου οι σχολές κατανέμονται και στους 4 νομούς της Κρήτης.

            Για πρώτη φορά χωροθετήθηκαν και στην Π. Ε. Λασιθίου πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα με αποτέλεσμα να λειτουργούν ήδη δύο τμήματα, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στον Άγιο Νικόλαο, Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας στη Σητεία, ενώ είναι σε αναστολή η Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Άγιο Νικόλαο και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα.

            Στο πλαίσιο του νόμου και για τη σωστή προετοιμασία των νεοϊδρυθέντων τμημάτων, προβλέφθηκε να υπάρξει «..αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου η οποία υποβάλλεται έως 30 Απριλίου του προηγουμένου έτους από το έτος έναρξης, και πάντως όχι νωρίτερα από το έτος 2020 - 2021 για τη σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και το έτος 2021 - 2022 για το Τμήμα Φυσικοθεραπείας...» 

            Όπως έγινε γνωστό και σε σας, κατά την συνάντηση  στο Υπουργείο με τους εκπροσώπους της Π. Ε. Λασιθίου, στην οποία παραβρέθηκε και ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης, η Π. Ε. Λασιθίου είναι καθόλα έτοιμη να αγκαλιάσει και να στηρίξει με τις υποδομές που διαθέτει αλλά και ποικιλοτρόπως τα νεοϊδρυθέντα πανεπιστημιακά τμήματα.

            Επειδή η Π.Ε. Λασιθίου, για πρώτη φορά αντιμετωπίστηκε σε ισότιμη βάση με τους άλλους νομούς της Κρήτης, σε θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης,

            Επειδή η χωροθέτηση των νέων Τμημάτων στην Π. Ε. Λασιθίου έγινε στο πλαίσιο σχεδιασμού ώστε τα τμήματα που δημιουργούνται να καλύπτουν ανάγκες της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Κρήτη και να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη με άλλα τμήματα,

            Επειδή κατά την συνάντηση υπήρξε δέσμευση ότι θα αξιολογηθούν τα νεοϊδρυθέντα τμήματα και μάλιστα κατά προτεραιότητα και άμεσα από την ΕΘ. Α. Α. Ε. ,

            Επειδή, οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία και την κοινωνία θα είναι πολύ σημαντικές και είναι ακόμη αδιευκρίνιστες και καθώς είναι απαραίτητη η στήριξη των υποψήφιων φοιτητών και των οικογενειών τους, με τη λειτουργία των νεοϊδρυθέντων τμημάτων στο Λασίθι αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη, κοντά στον τόπο κατοικίας τους,

            Επειδή αυτή την ώρα, προέχει η αντιμετώπιση του προβλήματος με την πανδημία που πλήττει και την χώρα μας, αλλά η ζωή δεν σταματά, συνεχίζεται,

            Ερωτάται η κα Υπουργός

            Τι μέτρα έχει πάρει μέχρι σήμερα για τη λειτουργία των νέων Τμημάτων του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και ειδικότερα στην Π. Ε. Λασιθίου;

            Πόσο έχει προχωρήσει η κατά προτεραιότητα αξιολόγηση των νέων Τμημάτων του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου στη συνάντηση με τους φορείς του Λασιθίου;

            Σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να λειτουργήσουν, με βάση την πρόβλεψη του νόμου, τα τμήματα που χωροθετήθηκαν στην Κρήτη μεταξύ των οποίων και στην Π.Ε. Λασιθίου;"

 

 

Κρήτη

Λασίθι

Ιεράπετρα - Yδατοδρόμιο: Υπεγράφη η σύμβαση προετοιμασίας φακέλου αδειοδοτήσεων

υδατοδρόμιο

Υπεγράφη στα Γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας μεταξύ του Προέδρου του Νομικού Προσώπου, κ. Γεώργιου Ασπραδάκη και της Ένωσης Εταιρειών ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ Ι.Κ.Ε. & ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε. σύμβαση Υποστήριξης προετοιμασίας φακέλου αδειοδοτήσεων για τη δημιουργία υδατοδρομίου στην Ιεράπετρα, ύψους 22.905,03€.

Η Ένωση Εταιρειών αναλαμβάνει τη σύνταξη τριών μελετών, ενός ολοκληρωμένου τεχνικού φακέλου και τη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών μέχρι την τελική χορήγηση της άδειας ίδρυσης του Υδατοδρομίου στην Ιεράπετρα.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας, Γιώργος Ασπραδάκης
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας, Γιώργος Ασπραδάκης

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ανέφερε τα εξής: « Ένα ακόμη φιλόδοξο εγχείρημα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Μία νέα εποχή αναμένεται να ξεκινήσει, που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην Ιεράπετρα δημιουργώντας ένα καινούριο τουριστικό προϊόν, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σκοπός μας είναι η Ιεράπετρα, μέσω και της καινούριας μορφής συγκοινωνίας που θα κατέχει, να αποτελέσει σημείο αναφοράς και πυλώνα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της νότιας Κρήτης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηράκλειο: Κοριτσάκι κατάπιε βίδα - Την αφαίρεσαν από τον πνεύμονα (φωτο)