Κρήτη

Ψήφισμα Πανεπιστημιακών κατά της δίκης του Ρίχτερ

ρίχτερ

Ψήφισμα, με το οποίο εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους στην ποινικοποίηση της έκφρασης επιστημονικής άποψης, που επιχειρείται σε βάρος του Γερμανού ιστορικού και συναδέλφου, καθηγητή Πανεπιστημίου Χάιντς Ρίχτερ, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, βάσει του αντιρατσιστικου νόμου, υπογράφουν διδάσκοντες στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Όπως επισημαίνουν: «Είναι βαθύτατα ανησυχητικό, εν έτει 2015, να διώκονται ποινικά ιστορικοί για απόψεις που εκφράζουν σε επιστημονικές τους δημοσιεύσεις. Ο διάλογος επί επιστημονικών ζητημάτων δεν επιτρέπεται να στοιχίζεται στις μέριμνες των λαϊκισμών.

»Η καταχρηστική επίκληση των διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου, με στόχο τον περιορισμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας, δεν απειλεί μόνο την ελευθερία της έρευνας, αλλά αντίκειται στην ίδια την καταπολέμηση του ρατσισμού.

»Αναμένουμε από το Δικαστήριο να επιτελέσει το καθήκον του κατά το Σύνταγμα, τους νόμους του κράτους και τις διεθνείς συμβάσεις προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, προασπίζοντας  την ελευθερία του λόγου και τη σοβαρότητα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας».

Υπενθυμίζεται ότι εις βάρος του Χάιντς Ρίχτερ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη βάσει του αντιρατσιστικού νόμου, για την αναφορά στο βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης» ότι «βάναυσες και βάρβαρες πρακτικές δεν χρησιμοποίησαν μόνο οι μονάδες εισβολής, αλλά και οι άτακτοι Κρήτες που έλαβαν τα όπλα εναντίον τους».

Ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι αναφορές όπως αυτή συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με υβριστικό περιεχόμενο». Ο γερμανός καθηγητής δικάζεται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου.

Ο Χάιντς Ρίχτερ (1939) σπούδασε ιστορία, πολιτειολογία και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Χαΐδελβέργης, έζησε πολλά χρόνια στην Ελλάδα, διδάσκει σύγχρονη ελληνική και κυπριακή ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μανχάιμ. Έχει γράψει έξι βιβλία και έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σχετικές με τη σύγχρονη Ελλάδα. Στη Γερμανία αναγνωρίζεται ως ειδικός στα θέματα της Σύγχρονης Ελληνική και Κυπριακής Ιστορίας. Το 2000 τιμήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα.

Το ψήφισμα κατά της ποινικοποίησης της έκφρασης επιστημονικής άποψης, όπως στην περίπτωση του Χάιντς Ρίχτερ, υπογράφουν οι διδάσκοντες στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου: 

Αγγελίδης Μανόλης, καθηγητής
Αδριάκαινα Ελένη, επικ. καθηγήτρια
Ανανιάδης Γρηγόρης, αναπλ. καθηγητής
Βεντούρα Λίνα, καθηγήτρια
Βούλγαρης Γιάννης, καθηγητής
Γεωργιάδου Βασιλική, αναπλ. καθηγήτρια
Ηρακλείδης Αλέξης, καθηγητής
Θεοτοκάς Νίκος, καθηγητής
Ιορδάνογλου Χρυσάφης, επικ. καθηγητής
Ιωαννίδης Σταύρος, καθηγητής
Κατσάπης Κωνσταντίνος, διδάκτωρ
Κόλλιας Ανδρέας, επικ. καθηγητης
Κουλούρη Χριστίνα, καθηγητρια
Κουντούρη Φανή, επικ. καθηγήτρια
Λαγάνη Ειρήνη, καθηγήτρια
Λαδή Στέλλα, επικ. καθηγήτρια
Λούβη Λίνα, αναπλ. καθηγήτρια
Λυμπεράτος Ανδρέας, επικ. καθηγητής
Παπαγεωργίου Στέφανος, καθηγητής
Παπαδημητρίου Δέσποινα,  αναπλ. καθηγήτρια
Πεσμαζόγλου Στέφανος, καθηγητης
Σεφεριάδης Σεραφείμ, αναπλ. καθηγητής
Τομαρά – Σιδέρη Ματούλα, καθηγήτρια
Φαράκλας Γιώργος, καθηγητής
Φουντεδάκη Πηνελόπη, αναπλ. καθηγήτρια
Φουρτούνης Γιώργος, επικ. καθηγητής
Χριστόπουλος Δημήτρης, αναπλ. Καθηγητής

Κρήτη

Έμποροι Κρήτης: Ανεβαίνουν τον Γολγοθά και περιμένουν... την Ανάσταση

αγορά κορωνοϊός

Δραματική είναι η κατάσταση στην αγορά Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου, αλλά και όλων των πόλεων της Κρήτης, μία εβδομάδα πριν το άγιο Πάσχα, με την κίνηση να είναι εξαιρετικά περιορισμένη καθώς η πανδημία άφησε το αποτύπωμά της, για τα καλά, στο πορτοφόλι των πολιτών, ανατρέποντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Με μισθούς – ψίχουλα, συντάξεις της πείνας και δώρο Πάσχα ψαλιδισμένο, όταν αυτό δίνεται, η τονωτική “ένεση” που άλλες χρονιές ήταν σημαντική αυτή την εορταστική περίοδο, φέτος θα είναι απλός ένας τρόπος για να μπει λίγο χρήμα στα ταμεία των καταστημάτων.

“Έχουμε καιρό να δούμε χρήματα στα ταμεία. Μετά τα παρατεταμένα λοκντάουν και τις υποχρεώσεις μας να συσσωρεύονται, η κίνηση αυτές τις μέρες θα είναι οπωσδήποτε μια μικρή ...ανάσα”, επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη”.

Παραδοσιακά, τις ημέρες του Πάσχα, όλοι – και πρώτα οι νονοί - σκέφτονται πώς θα καλύψουν τις ανάγκες για τα βαφτιστήρια τους, με τις λαμπάδες, τα παιχνίδια, τα παιδικά ρούχα και παπούτσια να έχουν την τιμητική τους.

Ωστόσο, και πάλι, η αγορά στο Ηράκλειο είναι “παγωμένη” και η προσοχή όλων στρέφεται στη Μεγάλη Εβδομάδα οπότε αναμένεται κορύφωση της αγοραστικής κίνησης.

Δραματική η κατάσταση και στον γειτονικό Άγιο Νικόλαο με τους εμπόρους να είναι στο … περίμενε! Όλοι τώρα περιμένουν να “ανοίξει” ο τουρισμός για να εισρεύσει “ζεστό” χρήμα στην αγορά, ωστόσο, η γενική αίσθηση είναι ότι τα πράγματα, με μία μικρή ίσως εξαίρεση, την ερχόμενη εβδομάδα, θα δυσκολέψουν κι άλλο.

Οι επιταγές θα πρέπει να πληρωθούν, οι προμηθευτές θα αναζητήσουν κι αυτοί τα χρήματά τους, η Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, η ΔΕΗ και τα άλλα πάγια έξοδα θα πρέπει να καλυφθούν… Και το κράτος θα σταματήσει να στηρίζει όσες επιχειρήσεις έχει στηρίξει έως τώρα…

Η αγωνία των επιχειρηματιών μεγάλη, με δεδομένη τη “βροχή” από λουκέτα που έχει ήδη αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά της Κρήτης όπως προ ημερών ανέδειξε μέσα από εκτενές ρεπορτάζ του το “Ράδιο Κρήτη”.
Την ίδια ώρα, στοχευμένα μέτρα στήριξης ζητούν επαγγελματίες της εστίασης, που σχολιάζουν με απογοήτευση τις ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση της αγοράς αμέσως μετά τις αργίες του Πάσχα και υπογραμμίζουν ότι δε διαθέτουν την αναγκαία ρευστότητα για την τροφοδοσία των καταστημάτων τους.

Διεκδικούν μεταξύ άλλων επιδότηση των χρεών προς το Δημόσιο και απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Κλειστή η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνη λόγω κρουσμάτων

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις το Πάσχα – Όλη η υπουργική απόφαση

Κρήτη: Έβαλε τέλος στη ζωή του με ένα σύρμα τυλιγμένο στον λαιμό του