Κρήτη

Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης: Διαδικτυακή συζήτηση για την τέχνη

Ορθόδοξος Ακαδημία Κρητης

Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα: «Η Τέχνη και οι Ενασχολούμενοι με την Τέχνη την Εποχή του Covid-19 – Τρόποι επίδρασης και επιβίωσης», που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, στο πλαίσιο των νέων διαδικτυακών δράσεων του Ιδρύματος, με γενική θεματική: «Εκδηλώσεις την εποχή της πανδημίας του Covid-19».

Κατά την έναρξη της Ημερίδας, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, απηύθυνε Χαιρετισμό, ευχαριστώντας παράλληλα τους ομιλητές για τη συμμετοχή και τονίζοντας τη σημαντική διάσταση του Πολιτισμού στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων καθώς και την κρίση που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της Τέχνης κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 που διανύουμε. Κατά τον κ. Ζορμπά, «στον Πολιτισμό δεν μπαίνει lockdown» διότι «από τους καλλιτέχνες αναμένουμε έναν λόγο αισιοδοξίας, με άλλα λόγια, να μιλήσουν για την ελπίδα και με ελπίδα και να γεμίζουν το ταμείο της ψυχής μας».

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε η Ειρήνη Παπουτσάκη, Ιστορικός - Θεωρητικός Θεάτρου - Κινηματογράφου και Υποψήφια Διδάκτωρ Ιστοριογραφίας Θεάτρου, η οποία παρουσίασε συνοπτικά τη γένεση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., αλλά επίσης και την αναγκαιότητα για την καλλιέργεια και ανάπτυξη της υποκριτικής τέχνης στη Μεγαλόνησο καθώς και την καθοριστική συμβολή της ΟΑΚ προς αυτήν την κατεύθυνση, συνδέοντας το θέατρο με την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Στη συνέχεια, η κα Έφη Θεοδώρου, Σκηνοθέτιδα και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., ανέφερε ενδεικτικά ορισμένα μέτρα επιβίωσης εκ μέρους της Κυβέρνησης για την υπέρβαση των προβλημάτων των ανθρώπων του θεάτρου και ιδιαίτερα των ηθοποιών και τόνισε επίσης τη μεγάλη σημασία της επικοινωνίας μεταξύ των Καλλιτεχνών, ώστε να παραμείνει ο θεσμός του θεάτρου ενεργός και να διαδραματίζει τον σημαντικό του ρόλο στη ζωή των ανθρώπων.

Ακολούθως, ο Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης, Εικαστικός Επιμελητής, Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων «Ελαιουργείον», μίλησε εκτεταμένα για την κατάσταση των Μουσείων και των λοιπών Αιθουσών Τέχνης της Χώρας, η οποία είναι δύσκολη λόγω των συνθηκών. Εξέφρασε την ανησυχία του για την αβεβαιότητα που επικρατεί για το μέλλον, ευχόμενος η απόσταση που έχει μπει στη ζωή μας να μην παραμείνει για πάντα.

Στην ίδια προοπτική, η Λαμπρινή Μποβιάτσου, Εικαστικός, στην παρέμβασή της, εξέφρασε τις δυσκολίες στην πράξη, των ανθρώπων της Τέχνης, καθώς και τον προβληματισμό που ανακύπτει από όλη αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση. Ανέδειξε το τρίπτυχο καλλιτέχνης - έργο τέχνης - θεατής, από το οποίο λείπει ο θεατής αυτόν τον καιρό, τόνισε όμως την αναγκαιότητα παραγωγής παρ’ όλες τις δυσκολίες, ώστε να μην υπάρξει διάσπαση της κοινωνίας.

Τον λόγο, στη συνέχεια, έλαβε ο Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Κριτικός Τέχνης και Επιμελητής Εκθέσεων και επεσήμανε πως «η απότομη διακοπή των δραστηριοτήτων δίδει παράλληλα και κάποιες ευκαιρίες» για σκέψη και αναδιοργάνωση, κριτικάροντας ταυτόχρονα την υπεροψία της πολιτικής διοίκησης που οδηγεί σε απαξίωση του καλλιτεχνικού κόσμου. Αναγκαία κρίνει την ψηφιακή ανάδειξη συλλογών μουσείων, ενώ δεν μπορεί το διαδίκτυο να θεωρηθεί αντικατάσταση της ζωντανής αλληλεπίδρασης του καλλιτέχνη και του κοινού (Βλ. άρθρο «Τέχνη, πολιτισμός και δημόσια διοίκηση», Χανιώτικα Νέα, 5-12-2020, σελ. 20).

Τέλος, ο Ηλίας Βλαμάκης, Μουσικός και Δάσκαλος Κρητικής Λύρας στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, τόνισε πως η παρούσα δύσκολη κατάσταση αποτελεί κοινό βίωμα του καλλιτεχνικού κόσμου σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά σημείωσε και την ανάγκη για τέχνη και μουσική ιδιαίτερα για μοναχικούς και νέους ανθρώπους. Ανέφερε τις δυνατότητες του διαδικτύου ως όχημα για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, με προσωπικά παραδείγματα, κλείνοντας μουσικά την άκρως ενδιαφέρουσα Ημερίδα με μελωδίες ελπίδας από τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Τον συντονισμό της Ημερίδας είχε η κα Εμμανουέλα Λαρεντζάκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΟΑΚ, η οποία έκανε αναφορά στο Διεθνές Πρόγραμμα Λόγου και Τέχνης «Πρόσωπο προς Πρόσωπο» του Ιδρύματος, το οποίο παραμένει πάντοτε διαχρονικό και επίκαιρο για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και μεταδόθηκε από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της ΟΑΚ, δίδοντας με τον τρόπο αυτό, την ευκαιρία για συμμετοχή και δημιουργική συζήτηση εκ μέρους του κοινού.

Η Ημερίδα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, μέσω του καναλιού της ΟΑΚ στο YouTube, στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2J7COjq

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ: Ηράκλειο: Ατμόσφαιρα Χριστούγεννων με λαμπιόνια και δέντρα! (φωτογραφίες)

Ηράκλειο: "Πιάστηκε" το χέρι του στο μηχάνημα - Συναγερμός στις Αρχές

 

 

 

 

 

 

 

Κρήτη

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: "Οροφή" τα 1000 κρούσματα έως τον Φεβρουάριο

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Απομακρύνεται το σενάριο για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου, που θα ίσχυε εάν δεν είχαμε οδηγηθεί σε σταδιακή απελευθέρωση λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, βάσει προγνωστικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει, εκτιμούν ότι εάν υπήρχε μια απότομη απελευθέρωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τέλη Φεβρουαρίου θα μετρούσαμε 2000 κρούσματα. Ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν στον άνοιγμα των δημοτικών, γυμνάσιων και εμπόριο μετά τις γιορτές, κάτι που δεν έγινε- καθώς το άνοιγμα έγινε “σειριακά” δηλαδή όχι ταυτόχρονα.

Το κλειδί ήταν αυτό: το άνοιγμα να γίνει σε βάθος χρόνου να μην φτάσουμε σε αυτά τα κρούσματα (2000) αλλά να κρατηθούμε σε κάτω από 1000, όπως και γίνεται”. είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι:

Τώρα η πορεία είναι σταθεροποιημένη, όλες οι παράμετροι είναι σταθερές- περίπου 500 κρούσματα . Από την επόμενη εβδομάδα- μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο- θα δούμε μια μικρή αύξηση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα οδηγήσει σε πάνω από 800 με 1000 κρούσματα την ημέρα τέλος Φεβρουαρίου”

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα δύο ορφανά κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους “ανησυχούν” τον κ Σαρηγιάννη εξαιτίας των πληθυσμιακών δεδομένων, σημειώνοντας ότι προφανώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα “κρυφά” κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα μοντέλα που έχει τρέξει ο καθηγητής και η ομάδα του, ο κίνδυνος είναι ακόμη διαχειρίσιμος παρά το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου έως τον Μάρτη και Απρίλς. “Από τον Μάιο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει” συμπληρώνει ο καθηγητής με “οροφή” τα 1500 κρούσματα, με τις καιρικές συνθήκες και τον εμβολιασμό να “βοηθούν” στο να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: