Κρήτη

Κρήτη: "Πλημμύρισε" τουρίστες το Σαββατοκύριακο το νησί - Χιλιάδες και από Βρετανία

Βόλτα για τους τουρίστες στο κέντρο

Χιλιάδες τουρίστες έφτασαν για διακοπές στην Κρήτη που ξεκινούν από αυτό το Σαββατοκύριακο όπως δείχνει και ο αριθμός των πτήσεων στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Ηρακλείου κ.Γιώργο Πλιάκα που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti οι αφίξεις πτήσεων έφτασαν Σάββατο και Κυριακή περίπου τις 300, αριθμός που δείχνει ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο όσο αφορά τον τουρισμό και αυτό τόνισε πρέπει να το διαφυλάξουμε.

Σε όλα τα αεροσκάφη που προσγειώθηκαν η πληρότητα ήταν στο 100% που σημαίνει ότι χιλιάδες τουρίστες και από την Βρετανία αλλά και άλλες χώρες όπως τη Γερμανία βρίσκονται για τις διακοπές τους στο νησί μας.

Πλημμύρισε τουρίστες η Κρήτη

Σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες εάν συνεχίσει η ροή των τουριστών με αυτούς τους ρυθμούς το επόμενο διάστημα θα φτάσουμε τους αριθμούς του 2019 αρκεί να μην έχουμε πισωγυρίσματα εξαιτίας της πανδημίας ενώ καλούν τους Κρητικούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Ανάλογη ήταν και η εικόνα στα αεροδρόμια Χανίων και Σητείας το Σαββατοκύριακο.

Με το τέλος της καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους και την ολοκλήρωση των σχολικών μαθημάτων όπως αναφέρουν Βρετανικά μέσα ενημέρωσης, χιλιάδες Βρετανοί έφυγαν από το Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη από την εταιρεία δεδομένων πτήσεων Cirium έδειξε ότι 352 από τις 2.100 πτήσεις που αναχώρησαν αυτό το Σαββατοκύριακο έχουν προορισμό την Ελλάδα. Και είναι μόλις κατά 5% λιγότερες από το αντίστοιχο Σαββατοκύριακο του 2019.

Παράλληλα τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι πληρότητες τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου ανέβηκαν στο 48%, αν και σύμφωνα με ανθρώπους του τουρισμού καλό είναι να περιμένουμε τα στοιχεία από τις δύο τελευταίες εβδομάδες του μήνα, περίοδος που εντάθηκε το ζήτημα των κρουσμάτων.

Το πλήγμα του 2020

Πάντως η πορεία του ελληνικού τουρισμού τη φετινή περίοδο έχει στρατηγική σημασία τόσο για τα έσοδα του κράτους όσο και για την απασχόληση (άμεσα και έμμεσα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του INSETE, το 2020, στο δυσμενές τουριστικό περιβάλλον, ο ελληνικός τουρισμός δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητος, διακόπτοντας την ανοδική πορεία που κατέγραψαν στο σύνολό τους τα τουριστικά μεγέθη της χώρας έως και τον Φεβρουάριο του 2020.

Συγκεκριμένα, ο ελληνικός τουρισμός την περίοδο 2019-2020 κατέγραψε μείωση αφίξεων κατά 76,5% (από 31,348 εκατομμύρια το 2019 σε 7,375 εκατομμύρια το 2020) και μείωση εισπράξεων κατά 75,8% (από 17,680 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 σε 4,275 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020).

Μείωση των τουριστικών μεγεθών

Παρ’ όλη τη σημαντική μείωση που σημείωσαν τα τουριστικά μεγέθη της Ελλάδας, η απασχόληση στις δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης υποχώρησε σημαντικά λιγότερο (10%, από 381.900 το 2019 σε 343.600 το 2020) ως επακόλουθο πρωτοβουλιών και μέτρων που ελήφθησαν από το κράτος για τη στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων.

Η συμμετοχή των καταλυμάτων και της εστίασης στην απασχόληση ανέβηκε από 7,9% στο γ’ τρίμηνο του 2011 (το δυνατό τρίμηνο του ελληνικού τουρισμού) σε 10,8% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, για να πέσει στο 10,1% το 2020 σχεδόν στα επίπεδα του 2016 (10,2%). Συνολικά, η απασχόληση στις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης αντιπροσωπεύει το 9,2% της πλήρους και το 19,7% της μερικής απασχόλησης στο τρίτο τρίμηνο του 2020.

Τα έσοδα Μαΐου

Σε χαμηλά επίπεδα, λόγω του κορονοϊού διαμορφώθηκαν τα ταξιδιωτικά έσοδα στη χώρα μας τον Μάιο του 2021. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Μάιο τα έσοδα έφτασαν τα 168,3 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 286,2% σε σχέση με τον Μάιο του 2020, αλλά μειωμένα κατά 1,4 δισ. ευρώ περίπου από τον αντίστοιχο Μάιο του 2019, όταν και δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού.

Σε επίπεδο πενταμήνου, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 317 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένα κατά 333 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ το 2019 ήταν στα 2,85 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Εγκαινιάστηκε στο ΙΤΕ η υπερσύγχρονη μονάδα απεικόνισης - Τέταρτη στον κόσμο

Κρήτη: Βρέθηκε ζωντανό το ζευγάρι που έψαχναν μετά από πολύωρες έρευνες (φωτο)
 

 

 

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Μπαράζ συλλήψεων για ναρκωτικά και κλοπές

σύλληψη

Σε συλλήψεις για κλοπή και κατοχή ναρκωτικών προχώρησε το Σάββατο η Αστυνομία στην Κρήτη. Συνολικά έγιναν έξι συλλήψεις σε Χανιά και Ηράκλειο.

Στα Χανιά συνελήφθησαν δύο άνδρες και μία γυναίκαγια κατοχή κάνναβης ενώ στο Ηράκλειο, χειροπέδες φόρεσαν επίσης δύο άνδρες.

Οι δύο από αυτούς, σε περιοχή του Δήμου Φαιστού είχαν στην κατοχή τους 25 γραμμάρια κάνναβης ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις είχαν μικροποσότητα κάνναβης.

Αναφορικά με την κλοπή, αφορά σε μία γυναίκα η οποία διέρρηξε αυτοκίνητο σε περιοχή του Μαλεβιζίου από όπου άρπαξε 450 ευρώ. Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία. 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Θρήνος για τον άτυχο Γιώργο, το 40ο θύμα στην άσφαλτο...

Ηράκλειο: Πουλούσαν μαϊμού προϊόντα για γνήσια

ESPA BANNER