Κρήτη

Κρήτη: Πανηγύρια με μάσκες και χωρίς χορό!

πανηγύρια

Λίγες ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, το λεγόμενο Πάσχα του καλοκαιριού, η Κρήτη μετράει μικρά και μεγάλα πανηγύρια προς τιμή των Αγίων της Χριστιανοσύνης, τα οποία γίνονται αφορμές κοινωνικότητας, συναθροίσεων, δίνοντας ένα παλμό χαράς και αισιοδοξίας.

Και φέτος οργανώνονται στη σκιά της covid, με τους χορούς να μην επιτρέπονται, ωστόσο, όπου θα στηθεί φαγοπότι, θα επιτρέπεται η ζωντανή μουσική με τους κανόνες που εφαρμόζονται στην εστίαση. 

Σήμερα Δευτέρα, πανηγυρίζουν οι ναοί οι αφιερωμένοι στην Αγία Παρασκευή, η οποία θεωρείται προστάτιδα των ματιών και αύριο ο Αγιος Παντελεήμονας, ο κατεξοχήν προστάτης των αναπήρων, γιατρός και μάλιστα ανάργυρος, δηλαδή δεν πληρωνόταν.

Μαγνήτης για τους πιστούς, το περίφημο Σπήλαιο της Αγίας Παρασκευής στο Σκοτεινό και οι Ιεροί Ναοί στο Κράσι, στον Λιμένα Χερσονήσου, στο Χουδέτσι αλλά και ο βυζαντινός Ναός στα Ξαράμπελα Καβουσίου, μεταξύ άλλων. 

Αύριο τη σκυτάλη των πανηγυριών παίρνουν οι εκκλησίες οι αφιερωμένες στον Άγιο Παντελεήμονα, όπως στο Φόδελε, στο χωριό Άγιος Θωμάς, στους Κουνάβους, στη Σούγια Χανίων και στη Σπιναλόγκα.

Βασικό στοιχείο των πανηγυριών είναι και οι μικρές εμπορικές αγορές που αναπτύσσονται, στις οποίες όσοι συμμετέχουν οφείλουν να φορούν και φέτος μάσκα.. Μπορεί οι χώροι να είναι ανοικτοί αλλά, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, εκλαμβάνονται ως τόποι μαζικού συνωστισμού, οπότε σε ισχύ θα βρίσκονται υγειονομικά μέτρα.  

Όπως σημειώνει στο ekriti ο προϊστάμενος του τμήματος Δημόσιας Υγείας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης, το ΦΕΚ προβλέπει το ίδιο πρωτόκολλο για τα πανηγύρια με αυτό που ισχύει για τις λαϊκές αγορές, όσον αφορά στην κίνηση εμπόρων και κόσμου.

Οι πάγκοι των μικροεμπόρων πρέπει να απέχουν τουλάχιστον ένα μέτρο μεταξύ τους ενώ και στους ναούς, τόσο στο εσωτερικό όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, θα πρέπει να τηρηθεί η μέγιστη χωρητικότητα ανάλογα με τα διαθέσιμα τετραγωνικά μέτρα.

Μαρία Ζαννιά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Παπαζάχος στο Ράδιο Κρήτη: Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός - Κίνδυνος τα παλιά σπίτια

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Έρχεται κύμα ζέστης - Πώς θα επηρεάσει το νησί

Ηράκλειο: Δημόσια διαβούλευση για τον κανονισμό του Πάρκου Γεωργιάδη

Κρήτη

Κρήτη: Βροχή ...χρυσάφι για τις καλλιέργειες σε όλο το νησί - Προσοχή στο οδικό δίκτυο (Βίντεο)

βροχη

Μετά από ένα ιδιαίτερο άνομβρο Νοέμβριο, σημαντικές βροχές έπεσαν στην Κρήτη το Σάββατο (4/12).

Ειδικά τις τελευταίες ώρες η βροχόπτωση είναι έντονη σε πολλά σημεία του νησιού, ενώ ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο νησί μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα 18:00) δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί:

Τα ύψη βροχής που κατέγραψαν σήμετα οι σταθμοί του meteo.
Τα ύψη βροχής που κατέγραψαν σήμετα οι σταθμοί του meteo.

Δείτε τον καιρό για αύριο Κυριακή:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 224 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ηράκλειο: Προχωρούν οι εργασίες ανάπλασης στο κέντρο (Φωτογραφίες)

Κίνημα Αλλαγής: Στις κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου

ESPA BANNER