Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Φόβοι για την ινδική μετάλλαξη και εκκλήσεις για εμβολιασμούς

κορωνοϊός

Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο διάστημα για την πορεία του κορωνοϊού και της ινδικής μετάλλαξης σε επίπεδο Κρήτης, καθώς τα δεδομένα των τελευταίων 24ωρων επανέφεραν την ανησυχία και την αβεβαιότητα.

Ήδη, μετά τον εντοπισμό πολλών κρουσμάτων με την ιδιαίτερα επικίνδυνη μετάλλαξη του στελέχους "Δ", οι τοπικοί υγειονομικοί (και όχι μόνο) φορείς ενεργοποιήθηκαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την επιδημιολογική εικόνα του νησιού, σε μια περίοδο μάλιστα που τα μέτρα χαλάρωσαν, καθώς τόσο η κοινωνία όσο και η τοπική οικονομία πρέπει να ανασάνουν...

Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των εμβολιασμών, καθώς η πορεία και οι αριθμοί της όλης διαδικασίας δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Ήδη, μέσα από το Ράδιο Κρήτη, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης απηύθυνε δραματική έκκληση προς τους πολίτες να κλείσουν τα ραντεβού τους και να εμβολιαστούν.

Οι τοπικοί φορείς ξορκίζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων τοπικών περιοριστικών μέτρων, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, στις περιπτώσεις που εντοπιστούν αυξημένα κρούσματα και μεταλλάξεις, με ταυτόχρονο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών.

Παράλληλα, με σκεπτικισμό παρακολουθούν τις εξελίξεις οι παράγοντες του τουρισμού. Ο μήνας Ιούλιος θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος για την πορεία του φετινού τουριστικού ρεύματος, ενώ κανείς δεν θέλει να σκεφθεί τι συνέπειες θα έχει τυχόν επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Γιώργος Λαμπράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 36 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός - Πελώνη: Λύση είναι οι εμβολιασμοί, όχι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις

Μετά τη Δέλτα, έρχεται και η Δέλτα Plus: Πόσο ανησυχητική είναι η νέα μετάλλαξη;

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Σεισμός στο Ηράκλειο: Αγώνας δρόμου για τους "άστεγους" μαθητές

σχολειο

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί ο Δήμος Ηρακλείου και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να εξευρεθούν, το συντομότερο, οι πιο κατάλληλοι χώροι για τη στέγαση των μαθητών που έμειναν εκτός σχολικών αιθουσών, λόγω σοβαρών ζημιών από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις 27 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την Ελένη Μπουρμά, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Στέλλα Αρχοντάκη, δεν έχει κλείσει ακόμα το θέμα των μαθητών του Γερωνυμάκειου, μετά το αίτημα προς το Επιμελητήριο Ηρακλείου, για την παραχώρηση αιθουσών του ΚΕΚ – Τεχνικές Σχολές, καθώς υπάρχουν ακόμα ορισμένα ζητήματα ασφάλειας των μαθητών και μεταφοράς που θα πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο, όπως είπε.

Επίσης, εκτός σχολείου είναι οι μικροί μαθητές του 4ου Νηπιαγωγείου, του 69ου Δημοτικού Σχολείου όπου οι ζημιές είναι πολύ σοβαρές και μάλλον, σύμφωνα με την κ. Αρχοντάκη, θα επικρατήσει η σκέψη για έναν νέο χώρο.

Πρόβλημα έχουν και οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Κάτω Ασιτών όπου μονόδρομος είναι η λύση των λυόμενων αιθουσών ενώ για τους μαθητές του 7ου Δημοτικού που “έσπασε” σε πέντε άλλα σχολεία, προκειμένου να γίνονται δια ζώσης τα μαθήματα, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, σύμφωνα με την κ. Αρχοντάκη, διαβεβαιώνουν ότι με τις απαραίτητες εργασίες, το Δημοτικό θα ξανανοίξει τις αίθουσες, σε περίπου ενάμιση μήνα.

Δεν θα ισχύσει το ίδιο, όμως, για το Γερωνυμάκειο όπου αν δεν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, οι μαθητές δεν θα ξαναμπούν στις τάξεις τους, σύμφωνα με την ίδια.

Επίσης, προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παλιά κτίσματα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου (Ανωγειανό) καθώς και το Μποδοσάκειο, ακριβώς λόγω της παλαιότητάς τους.

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Ηράκλειο δεν είναι παλιό.

Σύμφωνα με την κ. Αρχοντάκη, καταβάλλονται προσπάθειες για την αγορά του οικοπέδου στην οδό Φιλελλήνων στην Κηπούπολη για τη λειτουργία Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου , επίσης έχει γίνει προσπάθεια για το τμήμα του Στρατοπέδου Μπετεινάκη όπου θα λειτουργήσουν σχολεία για την κάλυψη των μαθητών της Αλικαρνασσού, ενώ το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ηρακλείου εντάχθηκε στο Πρόγραμμα “Α. Τρίτσης” ώστε να “τρέξουν” οι διαδικασίες χρηματοδότησης για μαθητές με ειδικές ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεισμός στην Κρήτη: Σε αναμονή οι σεισμολόγοι για τυχόν μεγάλο μετασεισμό

Ηράκλειο: Χειροπέδες σε τρεις για την κάνναβη (φωτο)

Κρήτη - τροχαίο: Απεγκλώβισαν έναν άνδρα μετά από τροχαίο

 

 

ESPA BANNER