Ελλάδα

Μετά τη Δέλτα, έρχεται και η Δέλτα Plus: Πόσο ανησυχητική είναι η νέα μετάλλαξη;

κορωνοϊός

Μία νέα και ελαφρώς παραλλαγμένη εκδοχή της μετάλλαξης Δέλτα του νέου κορωνοϊού εξαπλώνεται τις τελευταίες ημέρες σε μία σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία.

Το νέο αυτό στέλεχος, πάνω στο οποίο έχει εστιάσει την προσοχή της η διεθνής κοινότητα, ονομάζεται Β.1.617.21 ή AY.1, ή πιο σύντομα Δέλτα Plus, και αποτελεί μια εκδοχή της μετάλλαξης Δέλτα που πρωτοεντοπίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ινδία.

Η Δέλτα Plus αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 11 Ιουνίου στην Αγγλία, ωστόσο η αλληλουχία των πρώτων λίγων κρουσμάτων στη χώρα αυτή φαίνεται πως εντοπίστηκε στις 26 Απριλίου, γεγονός που δείχνει ότι ίσως ήταν παρούσα ήδη από την άνοιξη.

Η ινδική κυβέρνηση δήλωσε ότι έχει υποβάλει την παραλλαγή στο Παγκόσμιο Σύστημα Δεδομένων, ενώ έχει στείλει δείγματα για γονιδιακό έλεγχο.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 200 κρούσματα σε 11 χώρες και οι επιστήμονες ερευνούν αν το νέο υποστέλεχος είναι πιο μεταδιδόμενο από άλλα όπως οι μεταλλάξεις Άλφα και Δέλτα. Πάντως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με σιγουριά ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματά των ερευνών.

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα και τι μένει να μάθουμε για την Δέλτα Plus;

Σε τη διαφέρει η Δέλτα Plus από την μετάλλαξη Delta;

Όλες οι παραλλαγές των ιών φέρουν συστάδες μεταλλάξεων. Η Δέλτα Plus έχει μία επιπλέον μετάλλαξη που ονομάζεται Κ417Ν η οποία τη διαφοροποιεί από τη συνήθη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτή η μετάλλαξη επηρεάζει την ακίδα πρωτεΐνη, το τμήμα του ιού δηλαδή που προσκολλάται στα κύτταρα που μολύνει.

Η μετάλλαξη Κ417Ν δεν είναι εντελώς καινούρια. Εντοπίστηκε στο Κατάρ τον Μάρτιο του 2020 αλλά και στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη το περασμένο φθινόπωρο.

Αν και ο αντίκτυπος ή η μεταδοτικότητά της δεν είναι ακόμη σαφείς, η μετάλλαξη ίσως διαφεύγει του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται διαρκώς. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές βελτιώνουν τις επιδόσεις των ιών στο να μολύνουν τα κύτταρα, ή στο να αναπαράγονται, ενώ άλλες έχουν μικρή επίδραση ή μπορεί ακόμη και να βλάπτουν τον ιό.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 160 στελέχη του νέου κορωνοϊού. Επίσης, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ινδική κυβέρνηση, υπάρχουν άλλες παραλλαγές της Δέλτα Plus σε άλλες μεταλλάξεις, προσθέτοντας ότι η ΑΥ.1 είναι η πιο γνωστή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει αυτές τις επιμέρους μεταλλάξεις αναφορικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Την ίδια στιγμή, η μετάλλαξη Δέλτα, γνωστή και ως Β.1.617.2, μεταδίδεται με ταχείς ρυθμούς. Δεκάδες χώρες έχουν αναφέρει περιπτώσεις της, ενώ είναι 40-60% πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Alpha που ανιχνεύτηκε πρώτα στην Αγγλία.

Είναι πιο επικίνδυνη;

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αρμόδιου κρατικού φορέα της Ινδίας, η μετάλλαξη Δέλτα Plus εμφανίζει αρκετά ανησυχητικά χαρακτηριστικά, όπως αυξημένη μεταδοτικότητα, ισχυρότερη επίδραση στα πνευμονικά κύτταρα και πιθανή μείωση της απόκρισης αντισωμάτων.

Προς το παρόν δεν είναι σαφής η επίδραση του εμβολίου πάνω στην παραλλαγή, κάποιοι επιστήμονες ωστόσο ανησυχούν ότι έχει μεγαλύτερη ικανότητα «απόδρασης» απέναντι στα εμβόλια.

Τα περισσότερα εμβόλια κορωνοϊού είναι σχεδιασμένα ώστε να εκπαιδεύουν το σώμα να αναγνωρίζει την ακίδα πρωτεΐνη ή μέρη αυτής, το σημείο δηλαδή όπου βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα Plus.

Ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία ώστε να πει κανείς με σιγουριά οτιδήποτε ενώ οι ειδικοί συστήνουν επαγρύπνηση αλλά ψυχραιμία, καθώς η έρευνα συνεχίζεται ακατάπαυστα.

Πού έχει εντοπιστεί;

Μέχρι στιγμή, η Δέλτα Plus έχει αναφερθεί σε 11 χώρες – ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων ανά χώρα αντικατοπτρίζει μόνο δείγματα που έχουν υποβληθεί σε αλληλουχία, οπότε απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να προσδιοριστεί το πραγματικό ποσοστό διάδοσης.

Στις ΗΠΑ έχουν ανιχνευτεί 83 τέτοια κρούσματα, από τις 16 Ιουνίου, ενώ ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 41 κρούσματα. Τα πρώτα από αυτά ήταν άτομα είχαν έρθει σε επαφή με ταξιδιώτες από το Νεπάλ και την Τουρκία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του βρετανικού φορέα.

Ακολουθεί η Ινδία με 40 κρούσματα, ενώ περιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα Plus έχουν αναφερθεί στον Καναδά, την Ιαπωνία, το Νεπάλ, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, την Ελβετία και την Τουρκία.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Δραματική έκκληση Αρναουτάκη μέσω του Ράδιο Κρήτη να εμβολιαστούν οι Κρητικοί

Εξαδάκτυλος για ινδική μετάλλαξη: Το 12% των εμβολιασμένων δεν έχει ανοσία

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για μετάλλαξη "Δέλτα": Τοπικά λοκντάουν αν χρειαστεί

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Μόλις 12 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid στη Θεσσαλονίκη

ΜΕΘ

Ορατή έχει αρχίσει να γίνεται η πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, λόγω της σταδιακής αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού και της αυξημένης πληρότητας που παρουσιάζουν πολλές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ενδεικτικά, την περασμένη Τετάρτη στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ υπήρχαν τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό διασωληνωμένοι εκτός της ΜΕΘ και χθες Πέμπτη ένας ασθενής στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Ευτυχώς, η παραμονή των συγκεκριμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ δεν διήρκησε περισσότερο από 24 ώρες καθώς έγινε ότι ήταν δυνατόν και τελικά βρέθηκαν κλίνες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ενδεικτικά οι πληρότητες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας μέχρι και χθες Πέμπτη ήταν:

- Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ: 15 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες (την περασμένη Τετάρτη)
- «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο: 15 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: 7 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: 30 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω νοσοκομείο δεν λειτουργούν 9 κλίνες ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού.
- Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος»: 6 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 2 κενές κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Κατερίνης: 4 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Πολυγύρου: 3 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 3 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Σερρών: 8 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 2 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Εδέσσης: 5 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Γιαννιτσών: 5 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 1 διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας: 6 νοσηλεύομενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Κοζάνης: 3 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 2 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι οι κλίνες ΜΕΘ σε πολλά νοσοκομεία λειτουργούν με μετακινήσεις προσωπικού από γενικές κλινικές λόγω των αναστολών εργασίας υγειονομικού προσωπικού που δεν εμβολιάστηκε έναντι της Covid-19 και προειδοποιεί ότι, εν αντιθέσει με τα δύο προηγούμενα επιδημικά κείμενα «δεν μπορούν να αναπτυχθούν νέες ''αυτοσχέδιες'' ΜΕΘ λόγω των τεραστίων κενών που άφησαν πίσω τους οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη - κορωνοϊός: Καλύτερη η κατάσταση στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός: Εμβόλια mRNA: Πόσο αποτελεσματικά αποδείχθηκαν για τους υγειονομικούς

ESPA BANNER