Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας

natura.jpg
 clock 18:10 | 21/10/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας τόνισαν ο Αρχιεπίσκοπος, ο Περιφερειάρχης και οι εκπρόσωποι των φορέων στην πρώτη ημερίδα ενημέρωσης της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια για το «Δίκτυο NATURA 2000» σε 22 δήμους του νησιού.
Σκοπός των ημερίδων που θα πραγματοποιηθούν σε 22 δήμους η ενημέρωση για τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την διασύνδεση των περιοχών αυτών με την παραγωγική διαδικασία, την αγροτοδιατροφική αλυσίδα και τον αειφόρο τουρισμό. 

Η πρώτη ενημερωτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες (20/10) στο Ηράκλειο (Επιμελητήριο Ηρακλείου) παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, των Αντιπεριφερειαρχών Νίκου Καλογερή,  Θεανώς Βρέντζου Σκορδαλάκη, Βιργινίας Μανασάκη, του  Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργου Πιτσούλη, του  αντιδημάρχου Ηρακλείου Πέτρου Ινιωτάκη, των εντεταλμένων συμβούλων τουρισμού Μιχάλη Βαμιεδάκη και διεθνών-ευρωπαικών θεμάτων Γιώργου Αλεξάκη, στελεχών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας, του δήμου Ηρακλείου φορέων και πολιτών. 

​Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο μήνας Περιβαλλοντικής ενημέρωσης είναι μία σημαντική προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου για την σημασία των προστατευόμενων περιοχών, ενημέρωσης του παραγωγικού κόσμου, των τοπικών φορέων αλλά και των πολιτών, για την σημαντική προστιθέμενη αξία που η φύση της Κρήτης μπορεί να προσδώσει σε προϊόντα και υπηρεσίες. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «το περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη που οραματιζόμαστε για τον τόπο μας.  Μέσα από την ανάδειξη και την διασύνδεση του με τον αγροδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό όχι μόνο ενισχύεται η μοναδικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών μας. Η διασύνδεση αυτή είναι η απαραίτητη προστιθέμενη αξία για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας».

natura1.jpg

natura1.jpg, by lamprakis

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας - Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής στην ομιλία του επεσήμανε, ότι,  «οι ημερίδες που οργανώνονται από την Περιφέρεια στοχεύουν στην ανάδειξη των 53 προστατευόμενων περιοχών του νησιού, που αποτελούν καταφύγια άγριας ζωής.  Η προσπάθεια αυτή που αγκαλιάζει ολόκληρη την Κρήτη σκοπό έχει να παρουσιάσει χρήσιμα «εργαλεία» και πρακτικές διαχείρισης για τους κατοίκους και τους φορείς των περιοχών της υπαίθρου και κυρίως των αγροτικών περιοχών προκειμένου να αξιοποιήσουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη του πολύ-θεματικού τουρισμού στο νησί».

​Εκπροσωπώντας τον Δήμο Ηρακλείου ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης  Πέτρος Ινιωτάκης υπογράμμισε την ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή  που διεξάγονται οι ημερίδες και συνεχάρη την Περιφέρεια Κρήτης για την Πρωτοβουλία.  Όπως είπε «η οικονομική συγκυρία και οι σχεδιασμοί που υπάρχουν για την μετατροπή του νησιού σε τόπο ανεξέλεγκτης εγκατάστασης αιολικών πάρκων απαιτεί την ενημέρωση και την επαγρύπνηση όλων μας.   Απάντηση στην κρίση που βιώνει ο τόπος μας είναι η βιώσιμη αξιοποίηση και ανάδειξη της φυσικής μας κληρονομιάς». 
Το πρόγραμμα της χθεσινής ημερίδας περιλάμβανε επίσης εισηγήσεις της κας Ελένης Χατζηγιάννη, Διευθύντριας της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, του  κου Σμπώκου, Νομικού Δημοσίου Δικαίου που αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που επιτρέπονται στις προστατευόμενες περιοχές και σε ειδικά άρθρα της εθνικής νομοθεσίας.  Ο κος Μιχάλης Δρετάκης ορνιθολόγος ερευνητής από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης μίλησε για τα Σχέδια Διαχείρισης και στη σημασία και τις ιδιαιτερότητες της βιοποικιλότητας καθώς και στις προστατευόμενες περιοχές που γειτνιάζουν με το Δήμο Ηρακλείου (όρος Γιούχτας, Νήσος Ντια, και όρος Ίδη). 

Η κα Γεωργία Πιλιγκότση, Οικονομολόγος Περιβάλλοντος στην παρέμβασή της παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους οι προστατευόμενες περιοχές αποτελούν σύμμαχο και φίλο της τοπικής κοινωνίας και στους τρόπους με τους οποίους αυτή μπορεί να επωφεληθεί συμβάλλοντας στην προστασία των περιοχών NATURA 2000. Την ενότητα των εισηγήσεων έκλεισε ο κος Δρακωνάκης, οικονομολόγος, που παρουσίασε καλές πρακτικές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, κάνοντας μεταξύ άλλων και ειδική αναφορά στην περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Φορέας Διαχείρισης για τη δημιουργία ενός τοπικού σήματος ποιότητας με το οποίο οι τοπικοί επιχειρηματίες μπορούν να προωθήσουν και να προβάλουν το προϊόντα τους κάνοντας αναγνωρίσιμα και ανταγωνιστικά. 

​Ακολούθησε συζήτηση, ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων.
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis