Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Διαμαρτυρίες για τα δέματα από Κίνα - "Δένουν" με δασμούς τις πονηριές

amazonscotland.jpg
 clock 11:39 | 23/11/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Τις έντονες διαμαρτυρίες  Κρητικών που αγόρασαν μέσω ιντερνέτ διάφορα προϊόντα έως και ανταλλακτικά αυτοκινήτων  προκαλούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην παραλαβή τους εξαιτίας του νέου νόμου περί εκτελωνισμού προϊόντων εκτός χωρών της Ε.Ε που ισχύει από την 1 Αυγούστου 2017.
Το θέμα ανέδειξε το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη που δέχτηκε δεκάδες τηλεφωνήματα από διαμαρτυρόμενους καταναλωτές ακροατές του Ράδιο Κρήτη οι οποίοι ενώ έχουν πληρώσει προϊόντα μέσω πιστωτικών καρτών δεν έχουν λάβει τις παραγγελίες τους μέσω ΕΛΤΑ καθώς έχουν «κολλήσει» στο τελωνείου του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Αθηνών προκειμένου να περάσουν από τους απαραίτητους ελέγχους και να επιβληθούν δασμοί με βάση το νέο καθεστώς.

delivering-package.jpg

delivering-package.jpg, by lefterv

Η έρευνα που ακολούθησε μετά την εκπομπή από το Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr για τι ακριβώς συμβαίνει χωρίς οι πολίτες να γνωρίσουν επακριβώς το νέο νόμο ανέδειξε κυρίως την έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών και φυσικά από τα ΕΛΤΑ για τις αλλαγές στον Τελωνειακό κώδικα και τις σχετικές  χρεώσεις.
Βασικό στοιχείο των αλλαγών αυτών είναι ότι αγορές εκτός χωρών της Ε.Ε έτσι κι αλλιώς επιβαρυνόταν με τέλη και δασμούς.

8dd275.jpg

8dd275.jpg, by lefterv

Όμως τα τελευταία χρόνια οι κινέζοι για τα προϊόντα που αγόραζαν Έλληνες είχαν βρει ένα παράθυρο. Τα μεγάλα καταστήματα λιανικής της Κίνας έχουν  ανοίξει αποθήκες στην Ευρώπη π.χ στην Ολλανδία, οι οποίες αποτελούν τη πιο σίγουρη λύση για την αποφυγή επιβολής τελών εκτελωνισμού αλλά δεν υπάρχει η ποικιλία των αποθηκών της Κίνας, ούτε οι εξαιρετικές τιμές τους.
Η αλλαγή που έγινε λοιπόν στο νόμο για παραλαβές δεμάτων από την Κίνα επιβάλλει να γίνεται έλεγχος αν το πακέτο έρχεται στην Ελλάδα από άλλη Ευρωπαϊκή χώρα αλλά προέρχεται από την Κίνα. Σε αυτή περίπτωση και πάλιπάλι επιβάλλονται τέλη εκτελωνισμού.
Το πρόβλημα προέκυψε από την έλλειψη προσωπικού καθώς τα δέματα από Κίνα μέσω χώρας της Ε.Ε είναι χιλιάδες και οι τελεωνειακοί και τα ΕΛΤΑ δεν προλαβαίνουν τον εκτελωνισμό πλέον των προϊόντων.

Οι Κινέζοι γνώριζαν στο παρελθόν καλά το παιχνίδι για να γλυτώνουν δασμούς δήλωναν μια μικρή αξία στο δικό τους τελωνείο για τα πακέτα και πολλές φορές άσχετα προϊόντα. Όταν έφταναν στην Ελλάδα ήταν θέμα τύχης αν τα γραφεία εκτελωνισμού των ταχυδρομείων θα εξέταζαν το δέμα και να κάνουν τη δική τους εκτίμηση για την αξία του πακέτου η οποία φυσικά υπερισχύει της αρχικά δηλωμένης.
 

chinaparcels-702x336.png

chinaparcels-702x336.png, by lefterv

Αυτό άλλαξε και τώρα επιβάλλονται τέλη αλλά και ΦΠΑ 24%.
Σύμφωνα με αυτόν, αυτό που άλλαξε στην πραγματικότητα ήταν το "Τέλος Διαχείρισης", το οποίο ήταν πάγιο στα 12 ευρώ, ενώ τώρα εξαρτάται από την αξία του εμπορεύματος. Για να το κάνουμε πιο λιανά, αν αγοράσουμε ένα αντικείμενο με αξία στα 200 ευρώ, θα αντιμετωπίσουμε μία από τις τρεις ακόλουθες περιπτώσεις:

 Ελεύθερα: Αν το αντικείμενό μας χαρακτηριστεί ως 'Ελεύθερο', θα πληρώσουμε τρία ευρώ πάγιο για τον έλεγχο του δέματος.
 Εκτελωνισμός από ΕΛΤΑ: Στην περίπτωση που το αντικείμενο χρίζει εκτελωνισμού, τότε θα πληρώσουμε 20 ευρώ για αυτόν συν το ΦΠΑ 24% επί της αξίας του, δηλαδή επιπλέον 68 ευρώ.
 Εκτελωνισμός από δικό μας άνθρωπο: Αν επιλέξουμε να το δώσουμε σε δικό μας εκτελωνιστή, τότε θα πληρώσουμε 15 ευρώ στο ΕΛΤΑ για την παράδοση του πακέτου, 24% ΦΠΑ επί της αξίας, συν την αμοιβή του εκτελωνιστή μας.

 Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως όμως, είναι ο νέος κατάλογος χρεώσεων, με τον οποίο μπορούμε πλέον να υπολογίσουμε τι ακριβώς θα πληρώσουμε για το κάθε μας δέμα

elta-times-teloneio.jpg

elta-times-teloneio.jpg, by lefterv

latest_posts_1.jpg

latest_posts_1.jpg, by lefterv

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis