Κρήτη

Κόνσολας : Η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης είναι το διαβατήριο της χώρας για το μέλλον

Μάνος Κόνσολας

Διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, συνοδευόμενος από την Υπηρεσιακή Γραμματέα του Υπουργείου, κα. Σταυρούλα Μηλιάκου, με την ευκαιρία της λειτουργίας της νέας Σχολής Ξεναγών στο Ρέθυμνο.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού μαζί με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Ρεθύμνου, κ. Γεώργιο Μαρινάκη, ο οποίος έχει διαθέσει το κτίριο που θα στεγαστεί και θα λειτουργήσει η Σχολή Ξεναγών στο Ρέθυμνο.

«Η ίδρυση και λειτουργία Σχολής Ξεναγών στο Ρέθυμνο είναι μία κίνηση με μεταρρυθμιστικό πρόσημο, με τα μάτια στραμμένα στο αύριο. Επιβεβαιώνει την κυρίαρχη παρουσία της Κρήτης στο χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης. Η δημιουργία της Σχολής Ξεναγών ανοίγει νέες προοπτικές, αφού εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο ανωτατοποίησης και αναβάθμισης των δομών τουριστικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού», τόνισε ο Υφυπουργός Τουρισμού, ο οποίος ευχαρίστησε το Δήμαρχο για τη συνεργασία και για την προσφορά του κτιρίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ρέθυμνο, ο Υφυπουργός Τουρισμού πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.

Ο Μάνος Κόνσολας επισκέφθηκε, επίσης, το ΙΕΚ Τουρισμού στο Ηράκλειο της Κρήτης και την ΑΣΤΕ Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο, καθώς και το Δήμαρχο Αγ. Νικολάου, κ. Αντώνη Ζερβό.

Ο Υφυπουργός, στην επίσκεψή του στην ΑΣΤΕ, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τη διεύθυνση, το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό και σπουδαστές τονίζοντας ότι:

«Έχει έρθει ώρα για μια μεγάλη ανατροπή και μεταρρύθμιση στην τουριστική εκπαίδευση. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο δίλημμα, έχουμε δύο επιλογές ως χώρα.  Η πρώτη επιλογή είναι να μην αλλάξει τίποτα στην τουριστική εκπαίδευση, να συνεχίσουμε στη λογική της ακινησίας και της υποβάθμισης. Η άλλη επιλογή είναι να μετατρέψουμε την τουριστική εκπαίδευση σε προστιθέμενη αξία για τον ελληνικό τουρισμό. Να είναι ένα βήμα μπροστά από τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στον τουρισμό, να είναι συνδεδεμένη με τις ανάγκες της αγοράς, να αναδεικνύει τα στελέχη του αύριο».

Όπως ανέφερε ο κ. Κόνσολας, η θεσμική παρέμβαση που έχει ήδη έτοιμη το Υπουργείο Τουρισμού στοχεύει στην ανωτατοποίηση και στην ουσιαστική αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου, σε έναν ευρύ κύκλο αλλαγών και ανατροπών με μεταρρυθμιστικό πρόσημο.

 Η τουριστική εκπαίδευση θα είναι συνδεδεμένη με τις ανάγκες της αγοράς και οι απόφοιτοί της θα έχουν εξασφαλισμένη εργασία την επόμενη μέρα.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, πραγματοποίησε, επίσης, συνάντηση εργασίας με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, κ. Κοντάκη Γιώργο, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Σενετάκη Μάξιμο, καθώς και από την Υπηρεσιακή Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού, κα. Σταυρούλα Μηλιάκου, κατά την οποία συζητήθηκε η ανάγκη ολιστικής προσέγγισης της τουριστικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας και  αναζήτησης κοινών δράσεων για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Τέλος, ο Υφυπουργός Τουρισμού είχε συνάντηση εργασίας με επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και τον Πρόεδρο, κ. Βοργιά Στέλιο, αλλά και εκπροσώπους του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, του Σωματείου Επισιτισμού –Τουρισμού , του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών, του  Σωματείου Τουριστικών λεωφορείων και του Σωματείου Ναυαγοσωστών. Μέσα σε εποικοδομητικό κλίμα συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με τον Υφυπουργό να καταγράφει προτάσεις που κατατέθηκαν και οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση πρωτοβουλιών που σχεδιάζει το Υπουργείο Τουρισμού όπως η ενίσχυση των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης και κατάρτισης.

Κρήτη

Κρήτη: Έχει βρέξει ... παραπάνω από όσο αντέχει το νησί - Ενδιαφέροντα στοιχεία

Σφοδρή κακοκαιρία ξανά στο Ηράκλειο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ύψη βροχής που έχουν καταγραφεί για φέτος συνολικά στην Κρήτη μέχρι στιγμής.

Η φετινή χρονιά φαίνεται χαρακτηριστικά πως είναι μια χρονιά πλούσια σε βροχοπτώσεις, με την ιδιομορφία ότι οι έντονες βροχές ξεκίνησαν από πολύ νωρίς, δηλαδή από το Σεπτέμβριο, όπως δείχουν και  τα στοιχεία που έδωσε στο Ράδιο Κρήτη η προϊσταμένη της διεύθυνσης υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αγγελική Μαρτίνου. 

Θα έλεγε κανείς ότι έχει βρέξει παραπάνω από όσο αντέχει το νησί. 

Στα Χανιά καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ συγκέντρωσης βρόχινων υδάτων, στην περιοχή Ασή Γωνιά με 738 χιλιοστά μόνο για το μήνα Νοέμβριο και συνολικά από το Σεπτέμβριο ένα μέτρο βροχής, σε σύγκριση με τα περυσινά δεδομένα που αριθμούσαν 250 χιλιοστά για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Πολύ μεγάλη διαφορά καταγράφεται και στο Ασκύφου, που είναι και αυτό σε πολύ υψηλές  θέσεις, με 670 χιλ μόνο για το Νοέμβριο και σύνολο πάνω από ένα μετρο βροχής, έναντι 270 χιλ πέρυσι.

Στο κέντρο της πόλης των Χανίων, μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 370 χιλιοστά βροχόπτωσης, όταν το περυσινό νούμερο ήταν 160 χιλιοστά, περίπου δηλαδή το μισό!

Ακολουθεί το Φαράγγι της Σαμαριας με 470 χιλ έναντι των περυσινών 160 χιλ, οι Βρύσες με 660 χιλ. φέτος έναντι 260 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι και η Κάνδανος με 485 χιλιοστά.

Στο Ρέθυμνο τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφονται στα Ανώγεια με αριθμό ρεκόρ τα 627 χιλ βροχής συνολικά, αφού μόνο για το Νοέμβριο η ποσότητα νερού που έπεσε ήταν 454 χιλ.

Ακολουθεί το Σπήλι με 500 χιλ σε αντιπαραβολή με  220χιλ  πέρυσι και η πόλη του Ρεθύμνου με 400 χιλιοστά βροχής έναντι 112 χιλ. το προηγούμενο έτος.

Στο Ηράκλειο τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης καταγράφονται στα δυτικά του νομού με 320 χιλιοστά νερού έναντι μόλις 84 πέρυσι .

Ακολουθεί η πόλη του Ηρακλείου με 397 χιλιοστά έναντι 86 που καταγράγηκαν πέρυσι, η Βαγιονιά με 104 χιλιοστά, η Βιάννος με 162 χιλιοστά σε αντίθεση με τα περυσινά 50 χιλ και η Πλώρα με 104 χιλ.

Στο Λασίθι, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώνονται στο Τζερμιάδο με 660 χιλ μόνο για το Νοέμβριο και συνολικά από το Σεπτέμβριο 745 χιλ.

Στον Αγ.  Νικόλαο έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 182 χιλ έναντι 80 πέρυσι.

Στην Ιεράπετρα ( 156 χιλ) και στη Σητεία (245 χιλ) οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι.

Το χαρακτηριστικό φέτος είναι ότι δε βρέχει ομαλά και κάθε μέρα αλλά κάποιες μέρες έντονα, δημιουργώντας αυτά τα μεγάλα ύψη βροχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρήτη - κακοκαιρία: Απίστευτες εικόνες από τις πλημμύρες στα Μάλια (βίντεο)