Κρήτη

Ήξερες ότι υπάρχει Φαράγγι των Νεκρών στην Κρήτη;

Η είσοδος για το Φαράγγι των Νεκρών

Το Φαράγγι των Νεκρών, παρά την απόκοσμη ονομασία του, είναι ένα ειδυλλιακό μέρος στη Ζάκρο της ανατολικής Κρήτης. Η Ζάκρος είναι ένα μικρό χωριό με μεγάλη ιστορία. Κτισμένη σε στρατηγικό σημείο, στις ανατολικές ακτές του νομού Λασιθίου, αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα διοικητικά και εμπορικά κέντρα των Μινωιτών. Τα ερείπια του μεγάλου παλατιού που δέσποζε στην περιοχή πριν από 3.500 χρόνια είναι ακόμα εμφανή και επισκέψιμα για το κοινό.

Μπορεί με το πρώτο άκουσμα να ακούγεται άκρως τολμηρό και επικίνδυνο, όμως το Φαράγγι των Νεκρών δε χρειάζεται να το φοβάσαι. Το ιστορικό φαράγγι της Κρήτης θεωρείται ένα από τα ωραιότερα του νησιού, καθώς σου προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία πεζοπορίας. Η ανταμοιβή των ικανών περιηγητών που κατορθώνουν να το διανύσουν ολόκληρο είναι η επαφή με έναν ακόμα επίγειο παράδεισο. Το φαράγγι, ξεκινάει από την Επάνω Ζάκρο, 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου και καταλήγει στα ιστορικά μινωικά ανάκτορα της Κάτω Ζάκρου, δίπλα από τις ειδυλλιακές ακτές.

Φαράγγι των Νεκρών
Φαράγγι των Νεκρών

Το Φαράγγι των Νεκρών αποτελεί κομμάτι του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Εάν έχεις όρεξη και αντοχή, καλό είναι να ξέρεις πως για να διασχίσεις ολόκληρο το φαράγγι θα χρειαστείς περίπου δύο ώρες. Η σήμανση είναι καλή, ενώ το μονοπάτι αρκετά προσβάσιμο, καθώς τα επικίνδυνα τμήματα έχουν βγει εκτός μονοπατιού.

Φαράγγι των Νεκρών
Φαράγγι των Νεκρών

Γιατί ονομάστηκε "Φαράγγι των Νεκρών"

Μπορεί ως όνομα να μοιάζει αρκετά «στοιχειωμένο», όμως το φαράγγι αυτό δε διαθέτει κατάρες και τρομακτικές ιστορίες, ούτε ονομάστηκε έτσι γιατί οι πεζοπόροι αφήνουν τα κόκκαλα τους σ΄αυτό.

Οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν τις σπηλιές στα απότομα τοιχώματα του φαραγγιού για να θάβουν τους νεκρούς τους. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν εντοπίσει πλήθος αρχαίων τάφων από τα αρχαιοελληνικά χρόνια σε αυτές τις απόκρημνες πλαγιές της Ζάκρου, εξ ου και το όνομα "Φαράγγι των Νεκρών".

Φαράγγι των Νεκρών
Φαράγγι των Νεκρών

Θα ήταν σίγουρα μεγάλη τιμή για τους νεκρούς να ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους αυτοί που τους ανέβαζαν στα κάθετα τοιχώματα του φαραγγιού για να τους μεταφέρουν στην τελευταία κατοικία τους μέσα σε κάποια σπηλιά στο επιβλητικό αυτό φαράγγι.

Δείτε βίντεο από το φαράγγι:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ήξερες ότι το Κρητικό Σαρίκι λεγόταν "πέτσα";

Ήξερες ότι υπάρχει Νεραϊδοσπηλιά στην Κρήτη αφιερωμένη στη θεά του τοκετού;

Ήξερες ότι υπάρχει ιερό βουνό στην Κρήτη που "δείχνει" το πρόσωπο του Δία;

Κρήτη

Ηράκλειο

Βενιζέλειο Νοσοκομείο: Πετούν όπου ...βρουν μάσκες και υγειονομικό υλικό (Φωτογραφίες)

Μάσκες και ποδονάρια περαμένα παντού!

Την ώρα που η τήρηση των υγειονομικών μέτρων θεωρείται αναγκαία συνθήκη για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, οι εικόνες ντροπής που κατέγραψε αναγνώστης του ekriti.gr, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο προκαλούν αίσθηση.

Μάσκες προστασίας και ποδονάρια βρίσκονται πεταμένα στην κυριολεξία γύρω από την είσοδο του νοσοκομείου από την πλευρά του χώρου στάθμευσης!

Ασυνείδητοι ρίχνουν τις μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊού κυριολεκτικά όπου βρουν!
Ασυνείδητοι ρίχνουν τις μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊού κυριολεκτικά όπου βρουν!

Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο πως την ώρα που το σημείο εμφανίζει αυτή τη θλιβερή εικόνα, τα καλαθάκια απορριμμάτων είναι άδεια!

Απαράδεκτη κατάσταση!
Απαράδεκτη κατάσταση!

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας (μάλιστα εδώ μιλάμε για νοσοκομείο...) σε "άλλο επίπεδο"!

Μάσκες και ποδονάρια περαμένα παντού!
Μάσκες και ποδονάρια περαμένα παντού!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 1.957 νέα κρούσματα - 43 θάνατοι - 661 οι διασωληνωμένοι

1 δισ. το άμεσο ιατρικό κόστος της πανδημίας το τελευταίο 12μηνο

Τρίτος κύκλος σεμιναρίων για προφύλαξη από τον κορωνοϊό στους εργαζομένους της Κρήτης