Κρήτη

Ήξερες ότι οι καλοί λυράρηδες μαθαίνουν τη λύρα στο σταυροδρόμι;

Οι μαθητές Λύρας

«Tα σταυροδρόμια γενικότερα θεωρούνται χώροι συγκεντρώσεως ή διελεύσεως κακών πνευμάτων γι’ αυτό, δεν πρέπει να περνά κανείς φρεσκολουσμένος από σταυροδρόμι και, αν το κάνει, πρέπει να βαστά πάντα αλάτι στον κόρφο του. Εξάλλου συχνά ιδρύονται εικονοστάσια στα δισταύρια, αλλά και γίνονται εκεί διάφορα ξόρκια και μαύρες μαγικές τελετές.»

Αυτά λένε οι προκαταλήψεις του τόπου μας. Πως συνδέονται όμως τα σταυροδρόμια με την δεξιοτεχνία ενός λυράρη; Ο πασίγνωστο Κρητικός θρύλος του κύκλου στο σταυροδρόμι, μας δίνει την απάντηση:

Όποιος θέλει να μάθει να παίζει καλά τη λύρα πηγαίνει κατά τα μεσάνυχτα σ’ ένα έρημο σταυροδρόμι, κι εκεί χαράζει κάτω στη γη με μαυρομάνικο μαχαίρι ένα γύρο και μπαίνει μέσα και κάθεται και παίζει.

Σε λίγο έρχονται απ’ ολούθες Nεράιδες και τον τριγυρνούν. O σκοπός τους δεν είναι καλός, γιατί θέλουν να τον πατάξουν. Mα αφού δεν μπορούν να μπουν στο γύρο που ‘ναι χαραγμένος με μαυρομάνικο μαχαίρι, κοιτάζουν με κάθε τρόπο να τον ξεπλανέψουν και τον τραβήξουν όξω. Του λένε γλυκά λόγια, όμορφα τραγούδια και του κάνουν χίλια δυο τσακίσματα, μα εκείνος αν είναι φρόνιμος κάνει πέτρα την καρδιά, κ’ εξακολουθεί να παίζει ατάραχα τη λύρα.

-“Mα δεν την ξέρεις”, του λένε, σαν δούν πως τα πλανέματά τους πάνε στα χαμένα! “Τί την παίζεις και χάνεις κόπο;" 

-"Έτσι την έμαθα, έτσι την παίζω", τους αποκρίνεται ο λυράρης. "Tί σας εγνοιάζει;"

– "Mπα τίποτε", του λενε, "μόνο αν θέλεις σε μαθαίνομε να παίζεις λύρα μια φορά, λύρα που να χορεύγουνε κι οι πέτρες”.

Τον παρακαλούν να βγει από το γύρο μα εκείνος δεν τις ακούει. Ύστερα από πολλά του ζητούν μόνο τη λύρα. O λυράρης τη δίνει, όμως φυλάγεται να μη βγάλει έξω από το γύρο το χέρι του ή άλλο μέρος του σώματός του, γιατί ζουγλαίνεται ή κόβεται.

Παίρνει τότε μια Nεράιδα τη λύρα, την παίζει λίγες στιγμές με πολλή τέχνη, και του τη δίνει ύστερα πάλι με δυσαρέσκεια και του λέει:

-“Πάρε την, εσύ δεν μας πιστεύεις να βγεις έξω και μεις θα σου μάθουμε”.

Mα ο λυράρης τίποτε δεν ακούει και αρχίζει πάλι να παίζει τη λύρα του άτεχνα. Oι Nεράιδες, που θέλουν να του κάνουν κάτι για να τον βλάψουν, κάνουν πολλές φορές το ίδιο με τη λύρα, για να γελαστεί μία φορά και να βγάλει παραέξω το χέρι του.

Στο τέλος όταν κράξει ο πετεινός, για να μη τις βρει η μέρα, του ζητούν να τους δώσει κάτι, ό τι κι’ αν είναι, για να τον μάθουν. K’ εκείνος βγάζει την άκρη από το μικρό του δάχτυλο και το κόβουν αμέσως οι Nεράϊδες. Όμως δεν τον γελούν, παρά σε μια στιγμή τον μαθαίνουν να παίζει σαν κι’ αυτές, και ύστερα χάνονται.

Γι' αυτό ένας καλός λυράρης, άμα τον παινούν πως έχει καλές κοντυλιές, λέει καμιά φορά: «Aμ’ είντα θαρρείτε; Eγώ τη λύρα την έμαθα στο σταυροδρόμι».

Πηγή Ι. Κονδυλάκης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ήξερες ότι η έκφραση "Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου" βγήκε στην Κρήτη;

Ήξερες ότι το Κρητικό Σαρίκι λεγόταν "πέτσα";

Ήξερες ότι υπάρχει Φαράγγι των Νεκρών στην Κρήτη;

Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης: Ανακοινώνει τις επιχειρήσεις στις οποίες θα μοιράσει 60 εκ ευρώ

επιστρεπτέα προκαταβολή

Αγωνία τέλος για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην Κρήτη, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 60 εκ ευρώ της Περιφέρειας Κρήτης.

Από αύριο έως το αργότερο την Παρασκευή αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι κωδικοί των επιχειρήσεων, οι οποίες θα λάβουν σημαντική οικονομική βοήθεια- με τον μέσο όρο της ενίσχυσης να είναι οι 25.000 ευρώ. Στοιχεία του προγράμματος και της διαδικασίας παρουσίασε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Κρήτης, Αριστείδης Φραγκάκης.

Συνολικά, τη σχετική αίτηση έχουν συμπληρώσει και υποβάλλει 11 χιλιάδες επιχειρήσεις, από τις οποίες θα χρηματοδοτηθούν οι 2,5 χιλιάδες, με την εξέταση του φακέλου τους να γίνεται με το σύστημα της μοριοδότησης.

Πρόκειται για ένα μέτρο οικονομικής ενίσχυσης της Περιφέρειας Κρήτης προς το κρητικό “επιχειρείν” που επικεντρώνεται προς τις επιχειρήσεις που ήταν ακμάζουσες και κερδοφόρες προ πανδημίας και οι οποίες με την παρεμβολή της υγειονομικής κρίσης έχουν καταλήξει τώρα να μετράνε σοβαρές οικονομικές ζημιές.

Όπως σημείωσε ο κ Φραγκάκης, τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα είναι:

η επιχείρηση να βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή

η επιχείρηση να ήνταν κερδοφόρος πριν την πανδημνία και να αριθμούσε αρκετούς εργαζομένους

η επιχείρηση να έχει υποστεί τώρα σοβαρό πλήγμα στον τζίρο της

αλλά και να έχει υποβάλλει ηλεκτρονικά χωρίς προβλήματα, δηλαδή εμπρόθεσμα και με έγκυρη φορολογική ενημερότητα, την αίτησή της.

Βάσει αυτών των κριτηρίων οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να χρηματοδοτήσουν από αυτό το πρόγραμμα της Περιφέρειας.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Κρήτη - κορωνοϊός: "Έκρηξη" εισαγωγής ασθενών στα νοσοκομεία!

Ηράκλειο: Στα "κάγκελα" οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για τη σύμβαση εργασίας - Τί απαντούν οι ξενοδόχοι

Κρήτη - κορωνοϊός: "Έπεσαν" πρόστιμα για μάσκες και άσκοπες μετακινήσεις