Κρήτη

Ηράκλειο: Ξεκινά το φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ οδόν»

τεχνη καθ' οδόν

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι εκδηλώσεις του «Τέχνη Καθ’ οδόν» στους οικισμούς του Δήμου Ηρακλείου (Βενεράτο, Άνω Ασίτες, Κεράσα), το 4ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Δρόμου έρχεται στην πόλη για να την μετατρέψει από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου σε μια μεγάλη σκηνή τέχνης και πολιτισμού.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο έχει εξελιχθεί πλέον σε θεσμό, περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις και φέτος: συναυλίες , θεατρικά δρώμενα, εικαστικές εκθέσεις και πολλές εκπλήξεις, στις πλατείες και τους δρόμους του Ηρακλείου.  

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον χαιρετισμό του, στο έντυπο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μετά την επιτυχία που σημείωσε τα τρία προηγούμενα χρόνια στο Ηράκλειο, το “Τέχνη Καθ’ οδόν” επεκτάθηκε πιλοτικά και στην περιφέρεια του Δήμου, σε συνεργασία με τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Από 20 έως 24 Σεπτεμβρίου, με μουσική, εικαστικά και πολλά άλλα, μικρά και μεγάλα δρώμενα, μεταμορφώνει και πάλι ολόκληρη την πόλη του Ηρακλείου σε ένα ανοιχτό θέατρο τέχνης. Οι εθελοντικές ομάδες του Δήμου, εκείνες που εμπνεύστηκαν και ανέλαβαν αυτό το δύσκολο εγχείρημα, πάντα παρούσες και ακούραστες, προσέφεραν και φέτος τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία του εγχειρήματος. Τις ευχαριστούμε από καρδιάς και συγχαίρουμε όλους τους συντελεστές του φεστιβάλ - την Oργανωτική του Επιτροπή, τους χορηγούς και έναν προς έναν αυτούς που εργάστηκαν για την επιτυχία του.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στους “εταίρους” που συμβάλλουν πρόθυμα στη διοργάνωση του - την Περιφέρεια Κρήτης και τη ΔΗ.Κ.Ε.Η, τη Δ.Ε.Π.ΑΝ.Α.Λ. και τους  σημαντικούς φορείς που το στηρίζουν - το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, την Ε.Κ.Ι.Μ και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Κρήτης, τα Ιδρύματα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού, τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου και την Ε.Φ.Ε.Κ.

Κλείνοντας, ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, συνεισφέροντας το ταλέντο και τις γνώσεις τους. Η ανοδική πορεία του “Τέχνη Καθ’ οδόν” οφείλεται κατά κύριο λόγο σ’ αυτούς και γι’ αυτό τους είμαστε, όπως πάντα, υπόχρεοι».

Η επίσημη έναρξη του 4ου Παγκρήτιου Φεστιβάλ Δρόμου «Τέχνη Καθ΄ οδόν» θα δοθεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, στις 20.30 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου με την Φιλαρμονική του Δήμου.

Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη πορεία με τους «Αντικρουστούς» μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας, όπου στις 21.30 η Ρίτα Αντωνοπούλου συμπράττει επί σκηνής με τους δικούς μας «Αρμός»  για την συναυλία με τον τίτλο: «Μια σταγόνα φως».
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Φόβοι για ξέσπασμα νέας ανθρωπιστικής κρίσης

Φωτό αρχείου

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες που έχουν εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο αλλά και τον πρωτογενή τομέα καθώς η πανδημία και οι οικονομικές επιπτώσεις από αυτή έχουν πλήξει επιχειρήσεις και προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία που μόνο στο Ηράκλειο, στον επισιτισμό και άλλα τουριστικά επαγγέλματα ξεπερνούν τους 30.000, βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις με το μέλλον να μοιάζει αβέβαιο.

Η κακή χρονιά για τον τουρισμό έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία σε πολλές οικογένειες που αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν ακόμη και στις βασικές τους ανάγκες διατροφής αλλά και στις άλλες υποχρεώσεις τους όπως οφειλές,παιδιά που σπουδάζουν κ.α

Παράλληλα τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στον πρωτογενή τομέα,η έλλειψη ρευστότητας, καθώς τα προϊόντα παραμένουν αδιάθετα λόγω της πανδημίας και η τεράστια καταστροφή της παραγωγής σε αμπέλια, ελιές και κηπευτικά τα προηγούμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα της για τη συνοχή της κοινωνίας που ακόμη δεν έχει συνέλθει από τη δεκαετή οικονομική κρίση.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοριάς στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti η πανδημία κατάφερε το τελειωτικό χτύπημα στην τοπική οικονομία και εάν τους επόμενους μήνες δεν κινηθεί λίγο ο τουρισμός και δεν ληφθούν νέα μέτρα στήριξης τότε είναι προ των πυλών μια νέα κοινωνική έκρηξη και περαιτέρω φτωχοποίηση του πληθυσμού.

Το Εργατικό κέντρο Ηρακλείου επισημαίνει ο κ. Βοριάς καθημερινά είναι αποδέκτης της απόγνωσης των εργαζομένων, λόγω της παρατεταμένης ανεργίας ενώ όλο και περισσότεροι ζητούν τρόφιμα για να ζήσουν.

Επιπλέον αδυνατούν  όχι μόνο να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών τους αλλά απειλούνται με εξώσεις και διακοπές ρεύματος.

Χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο αλλά και πολλές οικογένειες να μείνουν στο σκοτάδι καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν ακόμα και τους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ ενώ πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή οδηγούνται σε λουκέτο.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία του νησιού είναι οδυνηρές και οι εργαζόμενοι παραμένουν αβοήθητοι από την πολιτεία, με τους περισσότερους να αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης.

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ τονίζει ότι έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις προ την κυβέρνηση από την οποία ζητείται να παρέμβει ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα για αναστολή εξώσεων και διακοπών ρεύματος για όσο διαρκεί η κρίση.