Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Διάσπαρτες μικρές φωτιές στην ύπαιθρο - Προσοχή στις καύσεις ξερόκλαδων!

Image
φωτιά
 clock 15:16 | 15/04/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Επαυξημένη προσοχή χρειάζεται να επιδεικνύουν όσοι αποφασίζουν να κάψουν ξερόκλαδα στην ύπαιθρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr, αρκετές ήταν οι περιπτώσεις σήμερα που εκλήθη η Πυροσβεστική Υπηρεσία να συνδράμει σε μικρές εστίες φωτιάς που "ξεπήδησαν" από ελεγχόμενες καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών σε χωριά του Ηρακλείου, όπως στη Μάρθα του Δήμου Βιάννου, η Αγία Βαρβάρα του Δήμου Γόρτυνας και το Αρκάδι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

Μπορεί να πρόκειται για μικροσυμβάντα, ωστόσο, η Π.Υ. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο νησί, και που αύριο και μεθαύριο αναμένονται ακόμα πιο ενισχυμένοι.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι προχωρούν σε καύση υπολειμμάτων των κλαδεμάτων

Όπως τονίζει η Πυροσβεστική, για την καύση των υπολειμμάτων των κλαδεμάτων σε ελαιώνες, αμπελώνες και άλλες καλλιέργειες από 1η Νοεμβρίου έως και την 30η Απριλίου σε εκτάσεις που βρίσκονται σε δάση ή σε ακτίνα 300 μέτρων από δάση ή δασικές εκτάσεις πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

● Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης (μετά τις 12:00 το μεσημέρι), για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης, προκειμένου να μάθει σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της καύσης.

● Η διενέργεια καύσης αποφεύγεται, όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες την ήμερα της καύσης ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς.

● Κατά το κόψιμο-κλάδεμα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην προκαλούνται σπινθήρες από μηχανικά μέσα, όπως καταστροφείς, εξατμίσεις, κλπ.

● Τηρούνται ικανές αποστάσεις των προς καύση υλικών από στύλους και πυλώνες, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων, άλλων εύφλεκτων υλικών και όρια ιδιοκτησίας.

● Δημιουργείται ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον 3 μέτρων.

● Η υπό καύση έκταση τεμαχίζεται με άροση ή άλλο τρόπο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος της, όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από τριακόσια 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.

● Τηρείται απόσταση της εστίας φωτιάς τουλάχιστον 3 μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια ξένης ιδιοκτησίας.

● Υφίσταται επόπτευση καθ' όλη τη διάρκεια της καύσης.

● Εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού, τουλάχιστον διακοσίων 200 λίτρων νερού ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκάπανων κλπ), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί δυνατό.

● Επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά και ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης, ενώ όπου είναι δυνατό να ενσωματώνεται η στάχτη εντός δύο ημερών από την καύση.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά από την 1η Μαϊου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

"Απόβαση" επισκεπτών στην Κρήτη... για να κάνουν Πάσχα στο χωριό

Εκκλησία της Κρήτης: Το ανακοινωθέν για την αγιοκατάταξη του Ευμενίου Σαριδάκη

Κρήτη: Ελλείψεις σε ζωοτροφές - Σε συναγερμό η κτηνοτροφία

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis