Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ευχές για την Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας

Image
Ημέρα Γυναίκας
 clock 10:17 | 08/03/2021 writer icon newsroom ekriti.gr

Ευχές για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από αυτοδιοικητικούς, βουλευτές και φορείς της Κρήτης.

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού για την «Παγκόσμια ημέρα της  Γυναίκας»

Η 8η Μαρτίου, καθιερωμένη ως «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», αποτελεί πρωτίστως μια συμβολική αναγνώριση της παρουσίας και της προσφοράς της μέσα στην οικογένεια και στην κοινωνία. Οι ιδιαίτερες συνθήκες ζωής των τελευταίων δεκαετιών στον Δυτικό Κόσμο, οι οικονομικές απαιτήσεις και οι τεχνολογικές εξελίξεις, προσέθεσαν νέες αναγκαιότητες, με ενεργότερο τον ρόλο της γυναίκας στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο. Οι αλλαγές αυτές επαναπροσδιόρισαν  τις σχέσεις των δύο φύλων, και συνδέθηκαν με τον αγώνα για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε κάθε πεδίο.
Η γυναίκα ανταποκρίθηκε επαρκώς στα πολλαπλά νέα της καθήκοντα και συνέβαλε καθοριστικά στην πολιτική, πολιτιστική και οικονομική πορεία της κοινωνίας. Εντούτοις, όλοι γνωρίζουμε ότι ανισότητες εις βάρος της  εξακολουθούν να υφίστανται και σήμερα σε όλους τους τομείς της ζωής. Σε πολλές χώρες του κόσμου, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, χωρίς δυνατότητες πρόσβασης στη μόρφωση, με άνισες ή κακές συνθήκες εργασίας, υποχείρια της απόλυτης εξουσίας των ανδρών. Οι πρόσφατες καταγγελίες περιστατικών βίας, σε διαφόρους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, εις βάρος πολλών γυναικών, είναι ενδεικτικές μιας υπαρκτής ακόμη νοοτροπίας πρωτογονισμού και διακρίσεων. 
Στον Δήμο Ηρακλείου στηρίζουμε το αυτονόητο αίτημα των γυναικών για ισότητα και αξιοπρεπή αντιμετώπιση σε κάθε τομέα της ζωής. Με την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου, την οποία συστήσαμε το 2016, έχουμε πραγματώσει σειρά δράσεων για να εκλείψουν οι ανισότητες. Συνεχίζουμε, γνωρίζοντας ότι χρειάζεται αδιάκοπη εγρήγορση, διαρκής αγώνας προς αυτή την κατεύθυνση.  Ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη προς τη γυναίκα –ως μητέρα, σύζυγο, σύντροφο, εργαζόμενη–, η ίση αντιμετώπιση των δύο φύλων, οι ίσες ευκαιρίες στην κοινωνία, αποτελούν διαρκές και αδιαπραγμάτευτο χρέος όλων μας.

 

 

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

« Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που καθημερινά προσπαθούν σε δύσκολες συνθήκες να ανταπεξέλθουν στα απαιτητικά τους καθήκοντα.

Ιδιαίτερα φέτος, η επέτειος ανήκει στις γυναίκες που είναι στην πρώτη γραμμή κατά του Covid-19, είτε μέσα από τις δομές υγείας είτε από τις υπηρεσίες που προσφέρουν τόσο στην κοινωνία όσο και στις οικογένειές τους.

Το βλέμμα και το ενδιαφέρον μας είναι στραμμένο στις ευάλωτες ομάδες των γυναικών που αντιμετωπίζουν καθημερινά φαινόμενα ανεργίας, βίας, σεξισμού και εργασιακής ανισότητας.

Σήμερα που είναι σε εξέλιξη η σύνταξη των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης πρέπει να εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις διαδικασίες προκειμένου να επιτύχουμε ένα ολοκληρωμένο και δίκαιο αποτέλεσμα.

Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης στηρίζουμε έμπρακτα την ισότιμη συμμετοχή και παρουσία των γυναικών σε όλες τις μορφές δημόσιας ζωής και την αναβάθμιση της θέσης αλλά και του ρόλου τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.»

Σωκράτης Βαρδάκης: «Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τα ίσα δικαιώματα και οι ίσες ευκαιρίες ανάμεσα στα δύο φύλα να αποτελούν τον κανόνα»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε:
«8 Μαρτίου τιμούμε τον αγώνα και τα επιτεύγματα του γυναικείου κινήματος. Η πολιτική σημασία της ημέρας παραμένει ισχυρή και επίκαιρη.
Από το 1857, όταν οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης διαδήλωναν για τη μείωση των δεκαέξι ωρών εργασίας σε δέκα, αλλά και την εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών, μέχρι σήμερα, το γυναικείο κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, την ίση αμοιβή στην εργασία, την εξάλειψη της βίας εναντίον τους, τον έλεγχο στο σώμα τους, την ίση συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Η πορεία του κινήματος είναι εντυπωσιακή. Τον 19ο αιώνα, παρουσιάστηκε το κοινωνικό κίνημα του φεμινισμού, με στόχο την εξάλειψη κάθε φυλετικής ανισότητας. Από το τέλος του 19ου αιώνα, αρχίζει η γυναίκα σε όλο τον κόσμο να αποκτά δικαιώματα ψήφου και να διεκδικεί θέση στα δημόσια και κυβερνητικά αξιώματα. Στις αρχές του 20ου αιώνα αναπτύχθηκε σε όλη την Ευρώπη ένα δυναμικό κίνημα διεκδίκησης της γυναικείας ψήφου από τις «σουφραζέτες».
Στην Ελλάδα η πρώτη γυναικεία εφημερίδα, η «Εφημερίδα των Κυριών (1887) πρόβαλλε θέματα που αφορούσαν στο δικαίωμα στην εκπαίδευση και την εργασία. Ενώ η πρώτη απεργία εργατριών έγινε στον Πειραιά, τον Απρίλιο του 1982, στο εργοστάσιο υφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα, οι οποίοι είχαν αποφασίσει να μειώσουν τους μισθούς των γυναικών.
Ο αγώνας των γυναικών για την υπεράσπιση του πλανήτη, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, είναι διαρκής, γιατί στην κλιματική κρίση, στους πολέμους και την προσφυγιά, τα πρώτα θύματα είναι οι γυναίκες. Οι γυναίκες θύματα και του εργασιακού εκφοβισμού αλλά και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα βρεθήκαμε μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα, καθώς διαπιστώσαμε ότι τα φαινόμενα αυτά είναι δυστυχώς αρκετά συνήθη και  στη χώρα μας. Οι γυναίκες όμως ορθώνουν ανάστημα και με την  φωνή τους συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, με την ελπίδα να καταπολεμηθούν μια και καλή. 
Το μήνυμα είναι ένα και σαφές. Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των γυναικών για ελευθερία και ισότητα, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για μια  αξιοπρεπή ζωή με ίσα εργασιακά δικαιώματα για όλους.» 

Σωκράτης Βαρδάκης
Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ανακοίνωση από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου:

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ, ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΚΑΙ ΒΙΑ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, η παρενόχληση και η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία είναι μάστιγα. Στα συνδικάτα αγωνιζόμαστε για την καταπολέμησή της.  Έλα έγκαιρα να μας πεις την καταγγελία σου να πάμε εμείς ή μαζί σου στην Επιθεώρηση Εργασίας. Σπάσε τη σιωπή. Στηρίξου στη δύναμή μας.  

Λέμε όχι στον εργασιακό εκφοβισμό και την ψυχολογική εξουθένωση. Απαιτούμε σεβασμό στη σωματική και την ψυχική μας υγεία.  

Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, την ηλικία, την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την θρησκεία.  Λέμε όχι στις πολλαπλές διακρίσεις.  Ενώνουμε τη φωνή μας. Δεν φοβόμαστε.
 
Αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής σε θέσεις ευθύνης στα συνδικάτα. Απαιτούμε συμμετοχή στις τοπικές και περιφερειακές επιτροπές ισότητας. Μαζί μπορούμε περισσότερα. 
Απαιτούμε ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας. Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος και τη διαφάνεια στους  όρους εργασίας. 
 

Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς. Απαιτούμε αναγνώριση της προϋπηρεσίας και των επαγγελματικών ειδικοτήτων. 
Με φυσικό τρόπο, με υιοθεσία ή με αναδοχή, με αναπηρία ή όχι, τα παιδιά μας είναι η ζωή μας. Ζητάμε την ενσωμάτωση με κατάλληλα μέτρα εφαρμογής της Οδηγίας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. 

Η προσωπική μας ζωή μας ανήκει. Δεν αφορά τον εργοδότη.  Διεκδικούμε χωρίς φόβο την επαγγελματική μας αξία με ίσους όρους.  Απαιτούμε ισότητα ευκαιριών στο χώρο εργασίας.

Η προστασία από τις παράνομες διακρίσεις, τη βία και την παρενόχληση στην εργασία πρέπει να είναι έγκαιρη και αποτελεσματική για όλες και όλους σε όλη τη χώρα, ηπειρωτική και νησιωτική, σε κάθε τομέα που παρέχεται εργασία και για κάθε μορφή εργασίας.  Ζητάμε την ενίσχυση των Επιθεωρήσεων Εργασίας και Γραφεία Ισότητας μέσα σε αυτές σε όλη τη χώρα. 

Ενώνουμε τη φωνή μας με την Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία και με την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.  Ζητάμε άμεση κύρωση με κατάλληλα εφαρμοστικά μέτρα της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για "την εξάλειψη της Βίας και της Παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας". 
ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ

Οι Δομές μας για τη δωρεάν πληροφόρηση

•Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ http://www.kepea.gr

•Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-erga... και

•το [email protected] 

είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στο Σ.ΕΠ.Ε. και τον Συνήγορο του Πολίτη που 
αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία.
ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ
ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Δημοτική Παράταξη "Ηράκλειο 3.7.5"

Είναι σαφές,  πως η σημερινή μέρα που είναι αφιερωμένη στις  γυναίκες,  αποτελεί  μια ιδιαίτερη μέρα,  που γίνεται ακόμα συμβατικότερη,  στις δύσκολες στιγμές που βιώνει όλη η ανθρωπότητα μέσα από την πανδημία.  
Ιδιαίτερα λοιπόν  φέτος, η επέτειος αυτή  ανήκει  στις γυναίκες,  που βρίσκονται  στην πρώτη γραμμή κατά του Covid-19, μέσα από την φροντίδα της   οικογένειας, που τόσο την έχει ανάγκη, όσο και από  τον αγώνα και την   αυτοθυσία στις δομές υγείας,  προσφέροντας το πολυτιμότερο αγαθό   προς τους συνανθρώπους μας,  που δεν είναι άλλο από την υγεία και την περίθαλψη!  
Επίσης, η σημερινή μέρα  θα πρέπει να είναι στραμμένη και στις   ευάλωτες ομάδες των γυναικών που αντιμετωπίζουν καθημερινά φαινόμενα βίας, σεξισμού, ανεργίας, και εργασιακής ανισότητας.
Η γεφύρωση των ανισοτήτων είναι υποχρέωση όλων μας. Πρέπει να επιταχύνουμε τις αλλαγές με πρακτικά βήματα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες από κάθε άλλη Αρχή, επιβάλλεται  να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις  για την δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος πλήρους και ισότιμης ενσωμάτωσης των γυναικών στην οικονομική, πολιτική  και κοινωνική ζωή και στη δημόσια σφαίρα». 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλειο: Κρούσματα κορωνοϊού στην Καρδιολογική Κλινική

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis