Κρήτη

Άσκηση ετοιμότητας για ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στη Γαύδο

γαύδος

Την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020, παρουσία του Προέδρου του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ,  Νίκου Παπαευσταθίου  και της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης,  Λένας Μπορμπουδάκη θα πραγματοποιηθεί  στη Γαύδο ευρεία άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος  κορωνοϊού COVID-19. Στόχος η αξιολόγηση της επιχειρησιακής λειτουργικότητας, της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και της εφαρμογής των οδηγιών και κανόνων διακομιδής, υποδοχής και αντιμετώπισης θετικού περιστατικού κορωνοϊού COVID-19 στο Περιφερειακό Ιατρείο Γαύδου.
Η άσκηση, η οποία θα ξεκινήσει στις 10 π.μ., διοργανώνεται από την 7η ΥΠΕ Κρήτης σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και με την πολύτιμη συμβολή του Λιμενικού Σώματος και του Δήμου Γαύδου, στο πλαίσιο της ετοιμότητας των δομών υγείας για την επιτυχή αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κορωνοϊού COVID-19, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ειδικά σε περιοχές όπου η επιτυχής αντιμετώπιση περιστατικών απαιτεί την κινητοποίηση ενός ευρύτερου μηχανισμού.  

Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει, την ύπαρξη ύποπτου περιστατικού που βρίσκεται σε διακοπές στο νησί και παρουσιάζει βήχα, πυρετό και δύσπνοια. Η παραθερίστρια επισκέπτεται το ΠΙ Γαύδου, αναφέρει τα συμπτώματα της στον γιατρό, ο οποίος μετά και την κλινική της εξέταση εκτιμά ότι η ασθενής εμπίπτει στον ορισμό του ύποπτου κρούσματος και λαμβάνει επίχρισμα για εξέταση μοριακού έλεγχου.

Η ασθενής μεταφέρεται σε χώρο απομόνωσης που έχει δημιουργήσει ο Δήμος Γαύδου, σε κοντινή απόσταση από το ιατρείο, ενώ το δείγμα μεταφέρεται με τα κατάλληλα μέσα στο ΓΝ Χανίων, από όπου προωθείται για έλεγχο στο εργαστήριο αναφοράς .
Ο ιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΙ) ειδοποιείται από τον ΕΟΔΥ ότι η επισκέπτρια είναι θετικό κρούσμα και έπειτα από δεύτερη κλινική εξέταση όπου παρουσιάζεται επιδείνωση των συμπτωμάτων κρίνεται αναγκαία η διακομιδή της για νοσηλεία στην κλινική Covid-19 του νοσοκομείου που θα υποδείξει το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ.
Ο ιατρός του ΠΙ ενημερώνει τον ΕΟΔΥ και το ΚΕΠΥ. Δεδομένης της επιδείνωσης του περιστατικού και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, κρίνεται ότι δεν είναι ασφαλής η παραμονή του περιστατικού στο χώρο απομόνωσης του Δήμου και απαιτείται η άμεση μεταφορά της ασθενούς μέσω ΕΚΑΒ και νοσηλεία αυτής σε νοσοκομείο με υπόδειξη του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ. 
Ενημερώνει σχετικά το ΕΚΑΒ και τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Κανδάνου. Ακολουθεί άμεση ενημέρωση της Διοικήτριας της 7η ΥΠΕ Κρήτης, η οποία ενημερώνει τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ.
Το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ ενημερώνει το Λιμενικό Σώμα για τη συνδρομή του στη διακομιδή του περιστατικού. 
Η 7η Περιφερειακή Διεύθυνση του Λιμενικού Σώματος Κρήτης ενημερώνει τον Λιμενικό Σταθμό της Αγίας Γαλήνης, από όπου αποπλέει πλοίο με προορισμό τη νήσο Γαύδο. 
Άφιξη του λιμενικού σκάφους στο λιμάνι της Γαύδου. 
Ο γιατρός του ΠΙ ενημερώνει το Δήμο Γαύδου για τη μεταφορά του περιστατικού από το χώρο απομόνωσης στο λιμάνι και συνοδεύει την ασθενή, στην οποία χορηγεί ΜΑΠ για εφαρμογή. Τα κατάλληλα ΜΑΠ εφαρμόζει και ο ιατρός και ο οδηγός του οχήματος.
Το πλήρωμα του λιμενικού σκάφους με ενδεδειγμένα ΜΑΠ παραλαμβάνει την ασθενή.  η οποία μεταφέρεται με συνοδεία γιατρού στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, όπου παραλαμβάνεται από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με προορισμό το εφημερεύον νοσοκομείο του Ηρακλείου ή άλλο υγειονομικό σχηματισμό που θα υποδείξει το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ.

στη σημερινή άσκηση συμμετείχαν έξι ασθενοφόρα, 15 άτομα από τα πληρώματα των ασθενοφόρων, οι γιατροί, η Επιστημονική Διευθύντρια, ο Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και ο εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ, Πάμπος Χαριλάου. 
Η άσκηση περιελάμβανε εκκένωση νοσοκομείου σε πραγματικό χρόνο και πραγματικές συνθήκες και σε αυτήν έλαβαν μέρος όλοι οι επαγγελματίες υγείας.

ρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας κι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που σημειωθεί κάποιο κρούσμα. Από την δική μας πλευρά, ελέγξαμε όλες τις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Ρόδου που πρέπει να είναι έτοιμες σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο κρούσμα.
βάσει του πανελλαδικού σχεδίου δράσης του σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Υγειονομικών Σχηματισμών και τον συντονισμό της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων, θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων για την διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών SARS-CoV-2, από τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και τα στελέχη των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και υπηρεσιών της νησιωτικής χώρας.

Με βασικό γνώμονα την επερχόμενη σταδιακή άρση των μέτρων για τον τουρισμό και την απαιτούμενη προστασία της δημόσιας υγείας των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων των τουριστικών προορισμών της νησιωτικής Ελλάδας, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ) και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) του ΕΚΑΒ, δημιούργησαν ένα πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων με το κωδικό όνομα «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.» (Stay Alert Fully Educated), το οποίο απευθύνεται (κατά κύριο λόγο) στα υγειονομικά στελέχη των νησιών του Αιγαίου (νησιά που διαθέτουν νοσοκομεία και κυρίως Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία) αλλά και στα στελέχη των κατά τόπους εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την πραγματοποίηση αεροδιακομιδών, αλλά και πλωτών διακομιδών (Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή).

Ο βασικός στόχος του προγράμματος ΕΚΑΒ be S.A.F.E. είναι να διασφαλιστεί η ετοιμότητα αλλά και η επάρκεια των γνώσεων όλων των στελεχών των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων, των Λιμενικών, των εμπλεκόμενων στελεχών Περιφερειακής ή και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α., σχετικά με την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, αλλά και στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας (ανά περίπτωση) για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών κατά το χρονικό στάδιο πριν την ασφαλή διακομιδή ενός ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2, σε νοσοκομείο αναφοράς Covid-19.

Το πρώτο στάδιο του προγράμματος ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.» θα ξεκινήσει στις 26 Μαΐου, και θα περιλαμβάνει τα εξής νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας:

Κόσμος

Μπόρις Τζόνσον: Το εμβόλιο πληροί τις αυστηρότερες απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας

Μπόρις Τζόνσον

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε απόψε, συνοδευμόμενος από κορυφαίους υγειονομικούς αξιωματούχους, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, λίγο αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης που ενέκρινε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των εταιρειών Pfizer και BioNTech.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αγοράσει 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και η διάθεση θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

 

Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε τους Βρετανούς ότι το εμβόλιο πληροί τις αυστηρότερες απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας και ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι ηλικιωμένοι στα κέντρα φροντίδας, οι υγειονομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί, καθώς και οι όσοι είναι κλινικά ευάλωτοι.

Εντούτοις, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διάθεση του εμβολίου θα είναι μια «τεράστια υλικοτεχνική πρόκληση», λόγω παραγόντων όπως η θερμοκρασία στην οποία πρέπει να αποθηκευτεί, και γι΄αυτό θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να εμβολιαστούν οι πολίτες που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.