Κρήτη

Αρναουτάκης στο Ράδιο Κρήτη: Γενναία η νέα χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ στην Κρήτη

 ΕΣΠΑ

Σημαντικές χρηματοδοτήσεις προβλέπονται για την Κρήτη, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021 -2027, ενώ ενδεχομένως και σήμερα θα εγκριθεί το έργο της νέας Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Ηράκλειο, ολοκληρώνοντας έτσι τον προγραμματισμό για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων στο νησί! Στο επίκεντρο πάντα ο ΒΟΑΚ με τη χρηματοδότηση μελετών κι εξασφαλισμένα περίπου 25 εκ. Ευρώ με έμφαση στο τμήμα των Χανίων και συγκεκριμένα έξω από τη Γεωργιούπολη.

Αυτά και άλλα πολλά... προέκυψαν από τις επαφές που είχε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, με τους επιτελείς των Υπουργείων Ανάπτυξης, Υποδομών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος όπως δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη.

Αναφορικά με το νέο ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως η νέα Προγραμματική Περίοδος φθάνει τα 535 εκ. Ευρώ είναι δηλαδή αυξημένη κατά 85 εκ. Ευρώ αν και υπάρχουν πολλές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Καταρχήν, αφαιρούνται αμέσως αμέσως τα 60 εκ. Ευρώ που δόθηκαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση. 
Στο τέλος θα κάνουμε τον λογαριασμό”, είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ίσως και σήμερα θα εγκριθεί η δημιουργία της νέας Μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στο Ηράκλειο, όπως ο ίδιος τόνισε, ολοκληρώνοντας έτσι τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί που πρωτοπορεί στον τομέα αυτό.

Η Κρήτη, επίσης διεκδικεί χρήματα για την αποζημίωση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές του τελευταίου διμήνου του 2020 στα βόρεια παράλια του νομού Ηρακλείου. Όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, έως την ερχόμενη εβδομάδα, τα χρήματα και στους πληγέντες αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών σε δρόμους και άλλες υποδομές αναμένεται να δοθούν.

Και φυσικά, στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο Περιφερειάρχη, κυριάρχησε το θέμα του ΒΟΑΚ και των μελετών που, όπως είπε, περιμένουν … χρηματοδότηση με εξασφαλισμένα κονδύλια ύψους 25 εκ. Ευρώ!

Με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Υποδομών, συζητήθηκε και το θέμα των χρηματοδοτήσεων για τις κατολισθήσεις ώστε να κλείσει όλο το “πακέτο” των εργολαβιών, ενώ με τους επιτελείς του ΥΠΕΣ, συζητήθηκε το Πρόγραμμα Τρίτση- πρώην “Φιλόδημος” και τις χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται κυρίως για τους ΟΤΑ όπως στην περίπτωση του ποταμού Ταυρωνίτη στα Χανιά, όπου από το εν λόγω πρόγραμμα δόθηκαν χρήματα και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης για να “μη βρεθούμε μπροστά στην καταστροφή του 2019 στα Χανιά”, όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης.

Ελένη Μπουρμά

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Κατηγορείται ότι χτύπησε την κόρη της επειδή δεν διάβαζε

Κρήτη - κορωνοϊός: Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του νησιού

Η πεθερά του Βελόπουλου και τα ταξίδια

Κρήτη

Λασίθι

Αθλητικά

Στον Άγιο Νικόλαο ο Αυγενάκης - Συνάντηση με Ζερβό για αθλητικές υποδομές

Αυγενάκης Ζερβός

Η ολοκλήρωση του Τ10, η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, η κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής (33αρας πισίνας) για την διεξαγωγή Πανελληνίων αγώνων υδατοσφαίρισης, η καταγραφή των υποδομών των αθλητικών σωματείων καθώς και το θέμα της λειτουργίας του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στον Άγιο Νικόλαο, συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα (27/2) ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη στον Δήμο.

Ο Δήμαρχος, καταθέτοντας τον προβληματισμό του, για την μη ολοκλήρωση ενός έργου πνοής για τον Άγιο Νικόλαο (κλειστού) το οποίο δημοπρατήθηκε το 2003, έλαβε την διαβεβαίωση από τον υπουργό, ότι θα προχωρήσει ταχύτατα το Τ10, μια εγκατάσταση που όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε “σέρνεται” επί σειρά ετών και αποτελεί υποχρέωση του υπουργείου να την στηρίξει, όπως το συγκροτημένο πρόγραμμα για τον αθλητικό τουρισμό που έχει η δημοτική αρχή. Σύμφωνα με την ενημέρωση το έργο έχει προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ, ενώ πιθανότατα θα ενταχθεί στο ΠΔΕ από το αρμόδιο υπουργείο.

Με το έργο αυτό, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση σχεδιασμού των αθλητικών υποδομών του δήμου, με στόχευση κυρίως την ανάπτυξη του αθλητισμού στην ευρύτερη περιοχή του δήμου.

Ο κ. Ζερβός, ενεχείρισε στον κ. Αυγενάκη, την Μελέτη Σκοπιμότητας για την λειτουργία του τμήματος ΤΕΦΑΑ στον Άγιο Νικόλαο, ζητώντας την στήριξη του, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ίδρυση της σχολής. 

Να σημειώσουμε ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ενημερώνοντας για την ταυτοποίηση που επιδιώκεται να γίνει στον χώρο των αθλητικών σωματείων, καθώς για για τις ισχύουσες διατάξεις αναφορικά με τα κλειστά προπονητήρια, τόνισε ότι η Κρήτη εκτός από τουριστικός προορισμός δύναται να γίνει και αθλητικός. Και στην συζήτηση αυτή - είπε- θα ήταν αδιανόητο να μην συμμετέχει ο Δήμος Αγίου Νικολάου, αφού ο τουρισμός στο νησί έχει την αφετηρία του από την συγκεκριμένη περιοχή.

Προτάσσουμε ανέφερε χαρακτηριστικά, την μεγάλη εικόνα του νησιού και την συνολική ανάπτυξη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 64 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη - κορωνοϊός: Στο "κόκκινο" το μισό νησί - Όλα τα μέτρα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τον Μάρτιο ανοίγουν τα σύνορα για τους αθλητές