Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου που άλλαξε τα πάντα στο Αρκαλοχώρι, και η τοπική κοινωνία παραμένει αντιμέτωπη με δεκάδες προβλήματα τα οποία ναρκοθετούν την οικιστική ανασυγκρότηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 3.000 φακέλους που έχουν κατατεθεί από τους σεισμόπληκτους για να αξιοποιήσουν τα χρήματα της αρωγής για να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους έχουν εγκριθεί λιγότεροι από 200 φάκελοι.
Η περίφημη ενίσχυση του ΤΑΕΦΚ (Τομέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών), που είχε ανακοινωθεί για να επιταχυνθεί η εξέταση των φακέλων που έχουν καταθέσει οι σεισμόπληκτοι παραμένει στα λόγια, ενώ την ίδια στιγμή η τοπική κοινωνία ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι είναι αποτρεπτικό στο να φτιάξει φακέλους ο κόσμος όταν το τιμολόγιο εργασιών, που αρχικά ήταν διαμορφωμένο με τιμές του 2011, πήρε μια ελάχιστη αύξηση 5-6 % η οποία δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τιμές της αγοράς.
Την ίδια στιγμή, βαρύ πλήγμα της περιοχής αποτελεί η αναίτια και απαράδεκτη εξαίρεση των σεισμόπληκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», όταν είναι ξεκάθαρο πόσο ζωτικής σημασίας είναι για τους πληγέντες η χρηματοδότηση αυτή για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους.
Το επίμαχο θέμα τέθηκε σήμερα το πρωί στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης παρουσία του γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμη Μπακογιάννη και των τοπικών αρχών και φορέων.
Τόσο ο Δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου όσο και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Η Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος παρουσίασαν την κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωπη η τοπική κοινωνία του Δήμου Μινώα που μάχεται με μια αφόρητη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απεγκλωβιστεί από τα αδιέξοδα της.
Ο Δήμαρχος έθεσε το ζήτημα του Ειδικού Πολεοδομικού του Δήμου Μινώα τονίζοντας ότι ζητάει να υπάρξει ανοικτή διαβούλευση στην οποία θα συμμετέχει όλη η τοπική κοινωνία.
Παράλληλα στη συνάντηση συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές να υπάρξει συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη του αρμόδιου υπουργείου για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» προκειμένου να αποτραπεί ο αποκλεισμός του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρήτη: Οι εκτιμήσεις για τις τιμές ελαιολάδου και τη νέα ελαιοκομική περίοδο
Ηράκλειο: Σοκάρουν οι εικόνες από το φρικτό τροχαίο στον ΒΟΑΚ
Ηράκλειο: Μαθητής επιτέθηκε σε Διευθυντή Γυμνασίου