Κρήτη

Αλλαγές στους διαγωνισμούς ανάπτυξης ΑΠΕ που αφορούν και στην Κρήτη

Ανανεωσιμες Πηγες Ενέργειας

Ριζικές αλλαγές στη διαδικασία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά που διασυνδέονται με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Στόχος είναι αφενός η επιτάχυνση των επενδύσεων, αφετέρου η αποφυγή συσσώρευσης πληθώρας αιτήσεων που θα χρονίζουν χωρίς - λόγω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου - να μπορούν να ικανοποιηθούν.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΡΑΕ, Διονύσης Παπαχρήστου, σε ημερίδα της Αρχής για το Πληροφοριακό Σύστημα διαχείρισης των Βεβαιώσεων Παραγωγού ΑΠΕ, οι διασυνδέσεις δημιουργούν περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ στα νησιά. Συγκεκριμένα, στην Κρήτη με τη «μικρή» διασύνδεση που έχει τεθεί σε λειτουργία μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα 100 μεγαβάτ αιολικών και 100 φωτοβολταϊκών (μεγέθη που θα αυξηθούν με τη λειτουργία της μεγάλης διασύνδεσης), στην Εύβοια 200 - 250 μεγαβάτ και στις Κυκλάδες άλλα 250 μεγαβάτ.

Τόσο για την Κρήτη, όσο και σε μεγάλο βαθμό για τις Κυκλάδες η ανάπτυξη των ΑΠΕ εκτός από τον περιορισμό της χρήσης του (ακριβού και ρυπογόνου) πετρελαίου για την ηλεκτροδότηση των νησιών, θα συμβάλει και στην ασφάλεια εφοδιασμού, καθώς τα υψηλά λόγω τουρισμού φορτία το καλοκαίρι (με εξαίρεση την περυσινή χρονιά εξαιτίας της πανδημίας) καλύπτονται οριακά από τις θερμικές μονάδες.

Με τη γνωμοδότηση που έχει σταλεί προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ΡΑΕ προτείνει δύο βασικές αλλαγές στους διαγωνισμούς για τα νησιά προκειμένου να επιλεγούν οι επενδυτές οι οποίοι θα κατασκευάσουν τις νέες μονάδες ΑΠΕ: πρώτον, κατάτμηση των διαγωνισμών σε τμήματα που θα αντιστοιχούν στην ενέργεια που μπορεί να απορροφήσει κάθε υποσταθμός και δεύτερον, αντιστροφή της διαδικασίας ως προς τις τιμές: οι διαγωνισμοί ΑΠΕ που διεξάγονται ως τώρα είναι μειοδοτικοί, δηλαδή εκκινούν από μια ανώτατη τιμή και οι επενδυτές διαγωνίζονται υποβάλλοντας χαμηλότερες προσφορές έως ότου εξαντληθεί η διαθέσιμη ισχύς. Με το σύστημα που προτείνεται ο διαγωνισμός θα ξεκινά από μια ελάχιστη τιμή, στην οποία όσοι επενδυτές θέλουν, θα δεσμεύουν την ισχύ που επιθυμούν. Στο επόμενο βήμα η τιμή θα ανεβαίνει και θα «μπαίνουν» περισσότεροι επενδυτές, διαδικασία που θα συνεχίζεται επίσης έως ότου εξαντληθεί η διαθέσιμη ισχύς. Οι όροι των διαγωνισμών θα καταρτιστούν πάντως με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όσο διευρύνεται το δίκτυο των διασυνδεδεμένων νησιών, τόσο διευρύνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του ανανεώσιμου δυναμικού. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ (2022-2031), με τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου και την επέκταση του Συστήματος Μεταφοράς 400 kV στην Πελοπόννησο, τίθενται οι βάσεις για δημιουργία χώρου 3 γιγαβάτ για ένταξη νέων μονάδων ΑΠΕ.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Σέρβιρε ποτά σε πελάτες - Λουκέτο και τσουχτερό πρόστιμο στο μαγαζί

Γεωργιάδης για Ηράκλειο: Ανησυχητικές οι εικόνες συνωστισμού - Μπορεί να κλείσω τα μαγαζιά

Τραγωδία στην Κρήτη: Βυθίστηκε σκάφος - Ένας νεκρός

Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Διανομή προϊόντων στους δικαιούχους ΤΕΒΑ

τρόφιμα ΤΕΒΑ

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει τους πολίτες δικαιούχους του ΤΕΒΑ  ότι στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ  ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 2018-2019 – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΜΙS 5029840», θα πραγματοποιηθεί διανομή ειδών παντοπωλείου (φέτα, γραβιέρα, κρεμμύδια, πατάτες, πελτές ντομάτας, μακαρόνια, ρύζι, ζάχαρη) στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ, με ημερομηνία έναρξης τη Δευτέρα  28/06/2021.

Η διανομή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

  • Τη Δευτέρα 28/06/2021 θα παραλάβουν οι Φορείς των  Π.Ε. Χανίων, Π.Ε. Ρεθύμνου και ο Δήμος Χερσονήσου.
  • Την Τρίτη 29/06/2021 οι Φορείς της  Π.Ε. Λασιθίου.
  • Την Τετάρτη 30/06/2021 οι λοιποί Φορείς της Π.Ε. Ηρακλείου.
  •     Από Δευτέρα 28/06/2021 έως Παρασκευή 02/07/2021 θα παραλάβει τμηματικά ο Δήμος  Ηρακλείου.

Τα τρόφιμα θα διανεμηθούν από τους συμπραττόμενους φορείς της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ, μετά την παραλαβή τους από τον Επικεφαλής της Σύμπραξης και οι συμπραττόμενοι φορείς υποχρεούνται να ενημερώσουν με μήνυμα όλους τους δικαιούχους για τη διάθεση των προϊόντων.

Τυχόν ποσότητες που δεν παραληφθούν από τους ωφελούμενους θα επαναδιανεμηθούν σε ωφελούμενους δικαιούχους.

Κατά τη διαδικασία της διανομής στα σημεία διανομής ενημερώνουμε τους πολίτες ότι θα τηρούνται όλα τα μέτρα και οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού (COVID-19), σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις και τις κατευθυντήριες οδηγίες που εκδίδονται από αρμόδιους φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετάλλαξη Δέλτα: Γιατί χτύπησε «κόκκινος συναγερμός» σε Ελλάδα και Ευρώπη

Δήμος Ηρακλείου: Έκτακτη ρύθμιση για βεβαιωμένες οφειλές λόγω COVID-19

Ηράκλειο: Συναγερμός για το σκυλάκι που έπεσε στη θάλασσα (Φωτογραφίες)