Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων - Ημερίδα στην Ιεράπετρα

Image
 clock 11:15 | 25/04/2017 writer icon newsroom ekriti.gr

Το Σάββατο 29 Απριλίου από τις 18.00 έως τις 21.00 και την Κυριακή 30 Απριλίου από τις 11:00 έως τις 14:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ιεράπετρα, διοργανώνεται η 2η επιστημονική διημερίδα με θέμα: «Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην αύξηση νοσηρότητας και στο περιβάλλον».
Η εκδήλωση έχει ως πρωταρχικό στόχο να φέρει σε επαφή τους επιστήμονες με τους φορείς, πολίτες και αγρότες της περιοχής της Ιεράπετρας. Η διημερίδα οργανώνεται από την Επιτροπή Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας και τον Ιατρικό Σύλλογο Λασιθίου και είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ιεράπετρας. Συνδιοργανωτές της διημερίδας είναι το Εργαστήριο Τοξικολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης, το ΜΗΤΕΡΑ Κρήτης, το Ερευνητικό Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Διαιτητικής και Σύστασης Σώματος και το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Κρήτης.
Η θέση, η ιστορία, οι δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας, αλλά και τα συσσωρευμένα προβλήματα υγείας και περιβάλλοντος από τη πολύχρονη εντατική, κλειστή, χημική καλλιέργεια αναδεικνύουν στους παραγωγούς και κατοίκους τις σύγχρονες και μελλοντικές ανάγκες για καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.
Σκοπός των επιστημόνων Τοξικολογίας, Εμβρυολογίας, Ιατρικής, Διατροφής, Χημείας, Γεωπονίας στη διημερίδα είναι η ενημέρωση όλων για τα αποτελέσματα της μελέτης και των ερευνών τους στη Κρήτη και ιδιαίτερα στη περιοχή της Ιεράπετρας για πρόληψη και περιορισμό της έκθεσης από μη ορθή χρήση και διαχείριση των φυτοφαρμάκων.
Παρατηρείται αύξηση της υπογονιμότητας, των χρόνιων ασθενειών όπως καρκίνων, αυτοάνοσων, νευροεκφυλιστικών νοσημάτων Alzheimer, Parkinson, αυτισμού, διαταραχών συμπεριφοράς, με ιδιαίτερη έξαρση σε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.
Η αύξηση νοσηρότητας, θνησιμότητας, κόστους υγείας και περιβαλλοντικής καταστροφής είναι ζητήματα που απασχολούν πολλούς επιστημονικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων τη βιολογία, χημεία, τοξικολογία, νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία, ιατρική, γεωπονία, φαρμακολογία αλλά και τον ευρύτερο βιομηχανικό τομέα.
Οι διαπιστώσεις, οι προτάσεις των επιστημόνων και η συνεργασία τους με παραγωγικούς φορείς και αρχές είναι επιτακτική ανάγκη, όταν η νοσηρότητα αυξάνεται και το περιβάλλον υποβαθμίζεται από ανθρωπογενείς βλαπτικούς παράγοντες, όπως είναι και η κατάχρηση ή μη ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων. 2η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ – ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ, 29-30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η διερεύνηση από ειδικούς επιστήμονες της συσχέτισης μακροχρόνιας έκθεσης σε φυτοφάρμακα και αύξησης της νοσηρότητας σε κατοίκους της Ιεράπετρας είναι αναγκαία τόσο για τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος όσο και για το περιορισμό της αλόγιστης χρήσης τους.
Οι διαπιστώσεις των επιστημόνων σε αύξηση νοσηρότητας και μείωση γονιμότητας, τα μέτρα περιορισμού έκθεσης σε επικίνδυνα φυτοφάρμακα, η ανάγκη αλλαγής του αγροτοδιατροφικού μοντέλου, η βιοπαρακολούθηση της έκθεσης και οι επιδημιολογικές μελέτες είναι κλειδιά για το περιορισμό των υπαρχόντων προβλημάτων υγείας και περιβάλλοντος. Η Κρήτη μπορεί να γίνει το καλύτερο αγροδιατροφικό πρότυπο του κόσμου, με ποιοτικά αγροτικά Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης. Οι αγρότες της Ιεράπετρας και όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης αξίζουν καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής, των πλέον βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Κάθε καθυστέρηση λήψης συγκεκριμένων μέτρων προστασίας υγείας και περιβάλλοντος είναι επικίνδυνη. Η διασπορά μύθων ότι «όλα τα πιστοποιημένα φυτοφάρμακα είναι αναγκαία και υπό έλεγχο» ή ότι είναι «ακίνδυνα και ασφαλή», είναι παραπλάνηση. Κάθε αδράνεια ή ενέργεια αναβολής του περιορισμού χρήσης και έκθεσης σε επιβλαβείς χημικές ουσίες, ρύπους και φυτοφάρμακα ή εμμονή σε μοντέλο ανάπτυξης που έχει πολυετή και κατά 80% εξάρτηση μόνο από ορυκτά καύσιμα και τα εξ αυτών τοξικά παρασκευάσματα, θα προκαλεί αύξηση νοσηρότητας και ρύπανσης περιβάλλοντος.

Η διημερίδα θα είναι υπό την προεδρία του Ακαδημαϊκού, Καθηγητού και Διευθυντού Τομέα Μορφολογίας & Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Τσατσάκη Αριστείδη. Συντονιστής της ημερίδας θα είναι ο Ωτορινολαρυγγολόγος κ. Πετράς Αντώνης. Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Ιεράπετρας και αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου.
Κεντρικοί ομιλητές : Ανυφαντάκη Αλίκη, Κλινική Εμβρυολόγος Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης. Βαρδαβάς Αλέξανδρος, υποψήφιος διδάκτορας Τοξικολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης. Παπαηλιάκης Μιχάλης, Γεωπόνος Αγροκτήματος ΤΕΙ Κρήτης. Πετράκης Δημήτρης, Παιδοχειρουργός, Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και Επίτιμο Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας. Σηφάκης Σταύρος, MD, PhD Διδάκτωρ Παν/μιου Κρήτης, τ. Διευθυντής ΕΣΥ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Επιστημονικός Διευθυντής Μητέρα Κρήτης, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής. Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης. Τζατζαράκης Εμμανουήλ, Επίκουρος Καθηγητής Τοξικολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης. Δρ. Φραγκιαδάκης Γεώργιος, Πρόεδρος Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής ΤΕΙ Κρήτης.
2η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ – ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ, 29-30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Επιστημονική Επιτροπή της Διημερίδας : Τσατσάκης Αριστείδης, Καθηγητής, Διευθυντής Τομέα Μορφολογίας & Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας, MSc (Org Chem), PhD (Chem), ERT (Eur Registered Toxicologist), DSc (Biol), Επίτιμος Διδάκτωρ Mendeleyev, Επίτιμος Καθηγητής F.F.Erisman, Πρόεδρος ΕUROTOX, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Αρχισυντάκτης του περιοδικού Food and Chemical Toxicology. Δρ. Φραγκιαδάκης Γεώργιος, Πρόεδρος Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής ΤΕΙ Κρήτης. Ανυφαντάκη Αλίκη, Κλινική Εμβρυολόγος Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης. Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης. Σηφάκης Σταύρος, MD, PhD Διδάκτωρ Παν/μιου Κρήτης, τ. Διευθυντής ΕΣΥ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Επιστημονικός Διευθυντής Μητέρα Κρήτης, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής.
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2021 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis