Κρήτη

Λασίθι

Η πρώτη σύλληψη για φόλες στην Κρήτη

φόλα οροπέδιο

Η πρώτη σύλληψη για δηλητηριασμένα δολώματα σημειώθηκε την Παρασκευή (24/6) στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή Κουρτέσι του Οροπεδίου Λασιθίου. Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται τη Δευτέρα από τη Διεύθυνση Δασών, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr η σύλληψη σημειώθηκε από δασοφύλακες οι οποίοι έσπευσαν στην περιοχή μετά από ειδοποίηση της θηροφυλακής.
 
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το πρωί της Παρασκευής οι δύο θηροφύλακες μαζί με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους εντόπισαν αρχικά παράνομες συρμάτινες παγίδες (”θηλιές") που είχαν τοποθετηθεί για την αιχμαλωσία λαγών.
 
Όπως διαπιστώθηκε, κάτω από τις θηλιές υπήρχαν και δόκανα ενώ σε κοντινή περιοχή βρισκόταν στάβλος και ένα μετόχι.  Σε ερώτηση προς τον αγρότη - ιδιοκτήτη του στάβλου εκείνος παραδέχτηκε πως ήταν δικά του τα δόκανα ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) καθώς και απαγορευμένα φάρμακα.
 
Οι θηροφύλακες ειδοποίησαν τη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου ενώ ακινητοποίησαν τον αγρότη που προσπάθησε να διαφύγει από το σημείο. Οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών που έφτασαν με αυτοκίνητο στην περιοχή συνέλαβαν τον αγρότη, ο οποίος πρόκειται να οδηγηθεί τη Δευτέρα στο Αυτόφωρο.
 
Η συγκεκριμένη σύλληψη είναι η πρώτη που καταγράφεται σε επίπεδο Κρήτης παρά το γεγονός των εκατοντάδων καταγγελιών που έχουν γίνει στο παρελθόν για τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, ενώ δεκάδες είναι κάθε χρόνο τα ζώα που πέφτουν νεκρά από την πρακτική αυτή. 
 
Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία ήδη από το 1993.  Οι φόλες χρησιμοποιούνται εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ κυνηγών και παραγωγών για τη χρήση μιας περιοχής. Πολύ συχνά είναι και τα φαινόμενα δηλητηρίασης κυνηγόσκυλων ώστε να μην εμφανίζονται σε περιοχές βόσκησης οικόσιτων ζώων. Το πιο συνηθισμένο κίνητρο εξόντωσής τους από μία μερίδα των κτηνοτρόφων, είναι ότι οι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών αποσπώνται από την παρουσία κυνηγόσκυλων καταδιώκοντας τα, με αποτέλεσμα να μένει αφύλαχτο το κοπάδι.  Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί καίρια απειλή και για τα αρπακτικά πουλιά, ιδιαίτερα τα πτωματοφάγα όπως είναι ο γυπαετός, το όρνιο και ο ασπροπάρης.
 
Μ.Δ.
 
 

Κρήτη

Λασίθι

Κρήτη: Προσπάθειες ανάδειξης και αξιοποίησης του Φάρου στον Αφορεσμένο

Φάρος Αφορεσμενος

Εντείνονται οι προσπάθειες από τον Δήμο Αγίου Νικολάου για την διάσωση, αναστήλωση, ανάδειξη και αξιοποίηση του Φάρου στον Αφορεσμένο.

Σήμερα το πρωί (14/5), κλιμάκιο της Υπηρεσίας Φάρων και συγκεκριμένα οι κ.κ : Σταυριανάκος Παναγιώτης Αρχιπλοίαρχος -Δ/ντης , Ενωτιάδης Χρυσόστομος Αντιπλοίαρχος -Δ/ντης Τεχνικής Υποστήριξης , Παναγιώτης Χιώτης Τμηματάρχης της Δ/νσης Ναυτικών Έργων , συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό, την κ. Ηλιάκη Γεωργία  προϊσταμένη του τμήματος προστασίας Νεότερων Μνημείων και Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, και με την παρουσία του πρόεδρου της εταιρείας “Πλαστικά Κρήτης”κ. Γιάννη Λεμπιδάκη που ήδη έχει δεχθεί να καλύψει το κόστος της μελέτης αλλά και την δαπάνη για την συντήρηση του βασικού φαρικού συστήματος επισκέφθηκαν την περιοχή, προκειμένου να δουν από κοντά το ιστορικό μνημείο, αλλά και να συζητήσουν σχετικά με την μελέτη που θα υποβληθεί για έγκριση στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως έκανε γνωστό, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός κατά την διάρκεια της συνάντησης, αξιολογήθηκαν οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί έως σήμερα από τον Δήμο,  προκειμένου να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.

Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα, ο Δήμαρχος, αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τον κ. Γ. Λεμπιδάκη για να συζητήσουν διεξοδικά ζητήματα σχετικά με τις απαιτούμενες μελέτες και στην συνέχεια αφού γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες και διορθώσεις, θα υπάρξει υποβολή του σχετικού φακέλου στην Υπηρεσία Φάρων και μετά την έγκριση του,  στην Εφορεία Νεότερων Μνημείων, ώστε να ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις και να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.

“Θέλω να πιστεύω – υποστήριξε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου – ότι σε σύντομο χρόνο θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έγκρισης της μελέτης από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Εξ άλλου, η παρουσία του προέδρου της εταιρείας “Πλαστικά Κρήτης” καθώς και του γιου του Μανόλη,  στην επίσκεψη που σήμερα πραγματοποιήσαμε, επιβεβαιώνει την στήριξη του έργου συνολικά, αφού όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, προτίθενται να χρηματοδοτήσουν την συντήρηση, επισκευή, ανάδειξη του Φάρου στον Αφορεσμένο καθώς και του βασικού φαρικού συγκροτήματος  που είναι απολύτως απαραίτητα για την στατική επάρκεια του.

 Αναφορικά με τα παρακείμενα κτίσματα, όπως δήλωσε, θα πρέπει να διασφαλιστούν πόροι από τον Δήμο. “θεωρώ – ανέφερε - ότι είναι δυνατόν να εξευρεθούν από τον Δήμο, δεδομένου ότι υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα αλλά και πόροι που μπορούν να διασφαλιστούν. Κατά συνέπεια, ευελπιστώ ότι ένα από τα πολύ σημαντικά μνημεία της περιοχής, θα είναι και πάλι σύντομα προσβάσιμο και επισκέψιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης: Έκθεση και εκδηλώσεις στο Ηράκλειο

Κρήτη: Κάθοδος Φραγκάκη για άνοιγμα τουρισμού - Σύσκεψη με φορείς

Πολιτική Αεροπορία: Τι ισχύει από σήμερα για τους ταξιδιώτες σε νησιωτικούς προορισμούς