Κρήτη

Λασίθι

Κρήτη: Στον Άγιο Νικόλαο η επετειακή έκθεση του Ιστορικού Μουσείου

Αγ. Νικόλαος - επετειακή έκθεση Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Από το βράδυ της Πέμπτης, 5 Αυγούστου 2021, θα είναι ανοιχτή για τον κόσμο του Αγίου Νικολάου, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του, η υπαίθρια Έκθεση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Η Έκθεση θα είναι επισκέψιμη στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, μπροστά στο Μνημείο της Αρπαγής της Ευρώπης, ως και τις 30 Αυγούστου, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά μέρες την εβδομάδα, ελεύθερα (χωρίς εισιτήριο, όπως και στις προηγούμενες εγκαταστάσεις της στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο).

Θα προηγηθεί η εκδήλωση της παρουσίασης της Έκθεσης, στις 20.30΄, όπου στον ανοιχτό χώρο της Έκθεσης θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Ιωάννης Γουλιδάκης και ο Δημάρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός. Η παρουσίαση της Έκθεσης θα γίνει από τον Πρόεδρο της ΕΚΙΜ καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό. Θα ακολουθήσει ξενάγηση από τους επιμελητές της Έκθεσης, Αγησίλαο Καλουτσάκη και Δημήτρη Κυπριωτάκη.

Άγ. Νικόλαος - έκθεση Ιστορικού Μουσείου
Άγ. Νικόλαος - έκθεση Ιστορικού Μουσείου

Η εγκατάσταση των 14 ανοικτών ξύλινων κατασκευών –που διαθέτουν σκίαστρα για την επίσκεψη κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας και αυτόνομο σύστημα φωτισμού με ηλιακή ενέργεια για τις νυχτερινές περιηγήσεις– έγινε με τη συνεργασία της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου και του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Με προϋπόθεση τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η ευέλικτη διάταξη των εκθεσιακών περιπτέρων στον τέταρτη πόλη - σταθμό, προσφέρει τη δυνατότητα τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας και της άνετης κίνησης των επισκεπτών υπό συνθήκες φυσικού αερισμού, όπως έχει συμβεί στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο.

Άγ. Νικόλαος - έκθεση Ιστορικού Μουσείου
Άγ. Νικόλαος - έκθεση Ιστορικού Μουσείου

Η επίσκεψη της Έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης είναι ελεύθερη, κάθε μέρα, όλες τις ώρες, χωρίς εισιτήριο.

Ως προς το περιεχόμενο, είναι οργανωμένη σε θεματικές ενότητες, με αφετηρία τα γεγονότα του ύστερου 18ου αιώνα που σε παγκόσμια κλίμακα ανοίγουν την αυλαία για τον αιώνα των επαναστάσεων –Αμερικανική Ανεξαρτησία και Γαλλική Επανάσταση, και στόχο την ανάδειξη της συμμετοχής της Κρήτης στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821 με τον συνακόλουθο αντίκτυπό της. Ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πρόσθετη πληροφορία με τη βοήθεια ψηφιακής εφαρμογής για «έξυπνες» συσκευές, η οποία ενεργοποιείται με QR codes.

Το υλικό της Έκθεσης αντλήθηκε κυρίως από τις Συλλογές και τα Αρχεία της ΕΚΙΜ /ΙΜΚ και το επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με χορηγό δράσης της Επιτροπής την εταιρεία Πλαστικά Κρήτης Α.Ε., πραγματοποιείται από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού.

Παράλληλες δράσεις πλαισιώνουν την Έκθεση, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, οι απεικονίσεις Προσώπων της Επανάστασης στον δημόσιο χώρο (Ηράκλειο) και η δίγλωσση ιστορική ιστοσελίδα www.crete1821.gr στον κυβερνοχώρο. Περισσότερες παράλληλες δράσεις, συνεδριακές και εκπαιδευτικές, ακολουθούν το φθινόπωρο στο Ηράκλειο, όπου επιστρέφει η υπαίθρια Έκθεση: η επιστημονική συνάντηση «Ένα νησί στην εποχή των επαναστάσεων: Κρήτη 1821-1830» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το διαδίκτυο, ξεναγήσεις για όλους και εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΜΚ στον φυσικό και τον ψηφιακό χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Προσοχή, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα για τα οικόπεδα με ξερόχορτα

Η απάντηση Μηταράκη σε Ολλανδή ευρωβουλευτή για την φωτιά και τους μετανάστες

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Παρανάλωμα του πυρός το σταθμευμένο αυτοκίνητο

φωτια αυτοκίνητο

Αναστάτωση προκλήθηκε τα ξημερώματα σε γειτονιά του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην οδό Ξηρουδάκη από φωτιά που εκδηλώθηκε σε αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΙΧ ήταν σταθμευμένο όταν ξαφνικά τυλίχθηκε στις φλόγες, λίγο μετά τις 2.

Στο σημείο έσπευσαν 2 οχήματα με 6 πυροσβέστες οι οποίοι έσβησαν τη φωτιά από την οποία όμως προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στο ΙΧ.

Τα αίτια του συμβάντος διερευνά το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Αντιδράσεις στην Αλικαρνασσό για τις δεξαμενές υγραερίου

Κρήτη: Τον έπιασαν για ζωοκλοπή

Ηράκλειο: Με μπαλωθιές και μαντινάδες αποχαιρέτισαν τον Μαθιό - Θρήνος για τον 17χρονο

ESPA BANNER