Κρήτη

Ηράκλειο

Ξεκινά το πρόγραμμα "Γυναίκες 65+, …αεί διδασκόμενες"

εκπαιδευση, σχολειο, θρανια, αιθουσα

Την ερχόμενη Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου ξεκινά τις μηνιαίες συναντήσεις για Γυναίκες, που έχουν διάθεση για επιμόρφωση και ψυχαγωγία.
 
Ως όμιλος γυναικών που δραστηριοποιούνται ενεργά στις κοινωνίες τους, με στόχο τη βελτίωση της θέσης  των γυναικών και των κοριτσιών μέσω της εκπαίδευσης, της ενδυνάμωσης, της χειραφέτησης και της δημιουργίας ευκαιριών για ανάπτυξη, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου επέλεξε φέτος να απευθυνθεί κατά κύριο λόγο σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίες συχνά βιώνουν κάποιου είδους κοινωνικό/ηλικιακό αποκλεισμό, και οργανώνει  ένα Πρόγραμμα για Γυναίκες «τρίτης ηλικίας» με τίτλο «Γυναίκες 65+, ...αεί διδασκόμενες».
 
Στόχος του Προγράμματος είναι η επιμόρφωση-ψυχαγωγία-ενδυνάμωση, των συμμετεχουσών, με μηνιαίες συναντήσεις, μέσω ομιλιών και δραστηριοτήτων, με ενεργό/διαδραστική συμμετοχή των μελών της ομάδος και με ποικιλομορφία θεμάτων.
 
Το Πρόγραμμα θα λειτουργήσει πιλοτικά, την πρώτη Πέμπτη κάθε μηνός για τους επόμενους μήνες μέχρι και τον Ιούλιο, προκειμένου να ανιχνευθούν κατ΄αρχήν και στη συνέχεια ικανοποιηθούν οι εστιασμένες ανάγκες των μελών της ομάδας που θα προκύψει.
 
Την επιμέλεια του Προγράμματος έχει επιτροπή, στην οποία μετέχουν η Πρόεδρος του Ομίλου κ. Αλίκη Μωράτη, η κ. Μαίρη Χατζάκη, η κ. Ρίτσα Καλογεροπούλου και η κ. Ρένα Αεράκη , με τον συντονισμό της κ. Ελένης Μπρεδάκη-Μαρινέλλη.
 
Το θέμα της ερχόμενης Πέμπτης, θα είναι «Ψυχαγωγία και οφέλη από τις τέχνες και τη μουσική»  με εισηγήτρια την κ. Μαίρη Μαρκοπούλου, Μουσικό, η οποία θα μας δώσει ζωντανά δείγματα μουσικών εκτελέσεων μέσα από ένα μουσικό διάβα μουσικής και τραγουδιού και θα μας προτείνει τρόπους για πραγματική ψυχαγωγία.
 
Η κ. Μαίρη Μαρκοπούλου Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Με σπουδές στα παιδαγωγικά, πιάνου, κιθάρας και κλασσικού τραγουδιού διορίζεται ως καθηγήτρια Μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση.
Εντάσσεται στην Α κατηγορία τραγουδιστών της ΕΡΤ με διευθυντή τον Μάνο Χατζηδάκι. Δίνει τα πρώτα ατομικά ρεσιτάλ και κερδίζει τα δύο πρώτα βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς τραγουδιού.
Δίδαξε ως μουσικοπαιδαγωγός με το σύστημα Οrf στο καλλιτεχνικό εργαστήρι του ΛΕΑΔΥ (Δικηγορικός Σύλλογος)και ήταν μέλος του Δ.Σ της Μουσικής κίνησης Ηρακλείου
Στην τηλεόραση έχει σημειώσει εμφανίσεις ενώ ήταν μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας των καθηγητών ΕΛΜΕ με πλούσια δράση σε εκδηλώσεις και μουσικοποιητικές συναυλιες. Συμμετέχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια και ημερίδες για την τέχνη στην εκπαίδευση και για την βελτίωση του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι εν γένει.
Το 2004 τραγουδά ως σολίστ τον Ολυμπιακό Ύμνο στην τελετή έναρξης του τουρνουά FIBA WOMENS DIAMOND BALL 2004 στο 1ο Διηπειρωτικό κύπελο γυναικών.
Αναλαμβάνει ως μαέστρος την καλλιτεχνική διεύθυνση της δημοτικής Μεικτής και παιδικής χορωδίας του Δήμου Αρχανών με πολλές συναυλίες.
Το 2012 με την διοργάνωση του συμβουλίου ψυχιατρείου Αθαλάσσας Κύπρου για φιλανθρωπικό σκοπό δίνει συναυλία με Μιούζικαλ από το θέατρο και τον κινηματογράφο στο θέατρο Στροβόλου Κύπρου και στο Ηράκλειο την ίδια συναυλία με την διοργάνωση του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου για το Παιδικό  Χωριό SOS Κρήτης.
Από το 1994 μέχρι σήμερα είναι Μαέστρος της χορωδίας του πολιτιστικού συλλόγου Αρτεμησία με πλούσια δραστηριότητα σε παραστάσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και Τουρκία με αναφορά στην παράδοση και μουσική της Μ. Ασίας.
 
Σας περιμένουμε λοιπόν στην πρώτη μας  συνάντηση, αυτήν την Πέμπτη, κατά τις ώρες 6-8 το απόγευμα,  στον Κοινωνικό Χώρο εκδηλώσεων των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, που μας παραχωρήθηκε ευγενώς για τον σκοπό αυτό.
 
Για την καλύτερη οργάνωση, παρακαλούμε τις ενδιαφερόμενες κυρίες που δεν έχουν δηλώσει ακόμη συμμετοχή, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους απευθείας σε κάποιο μέλος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου ή τηλεφωνικά στη Συντονίστρια του Προγράμματος κ. Ελένη Μπρεδάκη-Μαρινέλλη, τηλ. 6977547757.
 
 
 
 
 
 
 

Κρήτη

Κρήτη: Ψηφιακός ιστορικός χάρτης με τα επαναστατικά γεγονότα του 1821 (Βίντεο)

img_9731.jpg

Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό έργο, ο ψηφιακός ιστορικός χάρτης της Κρήτης με όλα τα επαναστατικά γεγονότα του 1821 στο νησί, το οποίο έχει εντάξει η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάστηκε σήμερα στα Χανιά παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, Αντιπεριφερειαρχών, πανεπιστημιακών και εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Όπως ανακοινώθηκε, η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, εκπονεί εκπαιδευτικό έργο με τίτλο «Η Επανάσταση του 1821 στο κάτοπτρο του 21ου αιώνα : Ψηφιακός ιστορικός χάρτης της Κρήτης». Επιστημονικά υπεύθυνοι για το έργο είναι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλίας Κολοβός, Αντώνης Χουρδάκης και ο Κωνσταντίνος Στεφανίδης καθηγητής- επικεφαλής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης ανθρώπου - υπολογιστή (HCI) του ΙΤΕ.

 Η εκπαιδευτική δράση, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»,  παρουσιάστηκε  στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας  Χανίων, όπου ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στη σημασία του καινοτόμου έργου και της εκπαιδευτική
δράσης για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, συγχαίροντας παράλληλα την επιστημονική ομάδα και όλους τους  συντελεστές. Στην επιτυχημένη εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής και η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς, Έφη Κουτεντάκη. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ εκπροσώπησε ο καθηγητής Αντώνης Χουρδάκης ενώ την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης εκπροσώπησε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, Μανόλης  Τζανάκης.

Η δράση αφορά στην παραγωγή ενός ψηφιακού εκπαιδευτικού φακέλου με αντικείμενο την ιστορία της επανάστασης του 1821 στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, το έργο θα σχεδιάσει έναν διαδικτυακό ψηφιακό χάρτη της Κρήτης, με σημειωμένα τα επαναστατικά γεγονότα κατά τόπους. Επιλέγοντας τους «επαναστατικούς τόπους» του χάρτη, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα αποκτούν πρόσβαση σε (α) σύντομα κείμενα, ειδικά γραμμένα για κάθε επαναστατικό γεγονός, (β) οπτικοακουστικό υλικό που θα τα καθιστά ελκυστικά και ευχάριστα στη μάθηση και πρόσληψή τους και (γ) στις σχετικές ιστορικές πηγές. Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στα ιστορικά γεγονότα με βάση διαδρομές, με στόχο την παρουσίασή τους, όπως αυτά έλαβαν χώρα σε πολλαπλούς «επαναστατικούς τόπους». Το έργο θα υλοποιηθεί διαμέσου διαδικτυακής πλατφόρμας και θα ολοκληρωθεί εντός του 2021. Το περιεχόμενο του διδακτικού φακέλου θα είναι συμβατό με το αναλυτικό πρόγραμμα Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς θα αναφέρεται στη διδασκαλία αντίστοιχων διδακτικών ενοτήτων των σχολικών εγχειριδίων ιστορίας.

 Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης  τόνισε: «Η Περιφέρεια Κρήτης μαζί με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ φέρνουμε την τοπική ιστορία στα σχολεία με σύγχρονα μέσα. Η ιστορική αναδρομή, το ξαναζωντάνεμα των τοπικών επαναστάσεων μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία μάς γνωρίζει τους αγώνες, τις θυσίες, τις αγωνίες, και τα βάσανα του κρητικού λαού για να βαδίσει προς την ελευθερία. Εμπλουτίζουμε τη διδασκαλία με ψηφιακά εργαλεία για να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη.»

Η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Έφη Κουτεντάκη επεσήμανε τη σπουδαιότητα του έργου τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και για τον γενικό πληθυσμό και τόνισε: «Σε μια προσπάθεια να διευρύνουμε το ιστορικό αποτύπωμα της Κρήτης στο μέλλον, συνεργαζόμαστε με τα επιστημονικά ιδρύματα του νησιού μας και δημιουργούμε τον ψηφιακό ιστορικό χάρτη της Επανάστασης του 1821 στην Κρήτη. Στο ταξίδι αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες θα περιηγηθούν από το ένα άκρο της Κρήτης στο άλλο, θα γνωρίσουν τους ήρωες των κρητικών επαναστάσεων, θα τραγουδήσουν μαζί τους ριζίτικα τραγούδια και θα κρατήσουν ζωντανή την ιστορία για τα επόμενα 200 χρόνια.» 

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της επιστημονικής ομάδας του έργου, Καθηγητής Αντώνης Χουρδάκης δήλωσε ότι «Στόχος του προγράμματος είναι η αφύπνιση του ενδιαφέροντος των μαθητών και μαθητριών για έρευνα μέσα κυρίως από την καλλιέργεια των συνδυαστικών ικανοτήτων τους (αφήγηση, γεωγραφικός προσανατολισμός, εντοπισμός στο χάρτη των κύριων φάσεων της επανάστασης αιτιολογώντας και ερμηνεύοντας την πορεία και εξέλιξή τους). Η πλατφόρμα θα προσφέρει στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες, με εύχρηστο και ελκυστικό τρόπο, ένα εργαλείο μελέτης και έρευνας για την τοπική ιστορία και την ένταξή της στην ευρύτερη ιστορική συνείδηση. Παράλληλα, θα παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας παραλλαγών του περιεχομένου για κάθε σημείο ώστε να απευθύνεται τόσο στο ευρύτερο κοινό όσο και στις εκπαιδευτικές ανάγκες της κάθε τάξης.»

Τέλος, ο  Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, Μανόλης Τζανάκης, συνεχάρη τους εμπλεκόμενους στο έργο και χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα ως ένα φιλόδοξο σχέδιο που ενισχύει γνωστικά το μαθητή με τα ψηφιακά εργαλεία της εποχής του, αποκαλύπτοντας τα μυστικά των περιοχών με ιδιαίτερο ρόλο στα ιστορικά γεγονότα της Κρήτης. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εύζωνες: Χτυπούν το τσαρούχι για να ακούνε οι Άγνωστοι νεκροί του Έθνους (Βίντεο)

Η συμβολή της Εκκλησίας, μέσω της εκπαίδευσης, στην απελευθέρωση της Κρήτης

Ο ρόλος της Εκκλησίας της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821. Του Μανόλη Κ. Μακράκη*