Κρήτη

Ηράκλειο

Συνάντηση για το ΧΥΤΑ Αμαρίου στην Περιφέρεια Κρήτης

ΧΥΤΑ Αμαρίου

Σύσκεψη για τα θέματα λειτουργίας και διαχείρισης του ΧΥΤΑ Αμαρίου πραγματοποιήθηκε στη Περιφέρεια Κρήτης, μετά από σχετικό αίτημα των κατοίκων και εκπροσώπων συλλόγων της περιοχής Αρκαδίου Ρεθύμνης, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Νίκου Καλογερή, και του Δημάρχου Αμαρίου και προέδρου της Αμάρι ΑΕ Παντελή Μουρτζανού.

Στη σύσκεψη οι κάτοικοι ενημερώθηκαν αναλυτικά για την πρόοδο της έγκρισης του ΠΕΣΔΑ Κρήτης από τα αρμόδια Υπουργεία, καθώς και για τη νέα Μονάδα του Αμαρίου που η μελέτη της έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι με τα σημερινά δεδομένα εντός Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί τόσο η έγκριση του ΠΕΣΔΑΚ όσο και η ένταξη του εν λόγω έργου.

Στην περίπτωση αυτή, εκτιμάται ότι μετά από διάστημα 2,5 ετών περίπου, θα έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση και η υλοποίηση του έργου του Αμαρίου, που περιλαμβάνει το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και το ΧΥΤΥ υπολειμμάτων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων της Π.Ε. Ρεθύμνου.

Το έργο αυτό προϋπολογισμού 38εκ €, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα για την Περιφέρεια Κρήτης και αναμένεται να επιλύσει με τον πιο σύγχρονο αλλά και περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμο τρόπο, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που απασχολεί την Π.Ε. Ρεθύμνου για πολλές δεκαετίες.

Οι κάτοικοι έλαβαν τη διαβεβαίωση αρμοδίως ότι άμεσα και οπωσδήποτε πριν από την πλήρωση του νέου κυττάρου, που προβλέπεται στο υπό ένταξη έργο, θα αναζητηθεί χώρος εκτός της περιοχής του ΧΥΤΑ προς νότο, για δημιουργία νέου κυττάρου ΧΥΤΥ, μετά από επιστημονική έρευνα που θα τεκμηριώνει την καταλληλότητά του.

Κρήτη

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Φωτογραφίες)

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνεται για τις εκδόσεις της Βεκελαίας.

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται σήμερα Σάββατο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αύριο Κυριακή θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 78η Επέτειο του Ολοκαυτώματος στην Βιάννο.

Η κ. Σακελλαροπούλου αφίχθη το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», όπου την υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και αναπληρώτρια Δημάρχου Αριστέα Πλεύρη, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και αναπληρωτής Δημάρχου Γιώργος Καραντινός και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης. 

Εν συνεχεία, παρουσία του κ. Πασπάτη και της κ. Πλεύρη, η Πρόεδρος ξεναγήθηκε στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου ενημερώθηκε για τις πολύ ενδιαφέρουσες συλλογές που φιλοξενεί (όπως το αρχείο του Γιώργου Σεφέρη) καθώς και για την διαδικασία συντήρησης των πολύτιμων παλαιτύπων τα οποία διαθέτει.  

Εν συνεχεία θα επισκεφθεί το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης καθώς και τις Αρχάνες.

Το βράδυ ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός παρέθεσε ανεπίσημο δείπνο προς τιμήν της, στο Καφέ Μαρίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοκαύτωμα Βιάνου: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσία Σακελλαροπούλου

Ολοκαύτωμα Βιάννου - Ένα ειδεχθές έγκλημα, μια υπέρτατη θυσία. Του Σωκράτη Βαρδάκη

Οι Ναζί φωτογράφιζαν τη Βιάννο σαν τουρίστες λίγο πριν την κάψουν! (Φωτογραφικό ντοκουμέντο)

 

 

ESPA BANNER