Κρήτη

Ηράκλειο

Παρέμβαση Κουράκη για τους ΟΤΑ: Ζητά μέτρα στήριξης και έκτακτη επιχορήγηση

Γιάννης Κουράκης

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης, συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μεταξύ του Προεδρείου της ΚΕΔΕ και των Προέδρων των ΠΕΔ της χώρας.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε στα ζητήματα και τις προτεραιότητες για τη βιώσιμη λειτουργία και την ανάπτυξη των ΟΤΑ.

Ειδικότερα τόνισε ότι:

  • Οι ΟΤΑ πρέπει να στηριχθούν ώστε να αποκτήσουν Διοικητική Ικανότητα μέσω της οποίας θα μπορέσουν να ωριμάσουν μελέτες, να  επιβλέψουν έργα και γενικά να απορροφήσουν πόρους. Το ζήτημα αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη και αξιοποίηση από τους ΟΤΑ του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του ΕΣΠΑ και ανταγωνιστικών προγραμμάτων.
  • Να δοθεί  νέα Έκτακτη Επιχορήγηση στους Δήμους που έχουν πληγεί από την πανδημία, λόγω μη προβλέψιμων δαπανών για την προστασία των τοπικών κοινωνιών αλλά και της δραστικής μείωσης των εσόδων.
  • Να διεκδικηθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα παρακρατηθέντα ποσά, που για πολλά χρόνια δεν αποδίδει η πολιτεία στην Αυτοδιοίκηση.
  • Να προγραμματιστεί ο διάλογος για την τροποποίηση, με πιο αντικειμενικούς όρους της μεθοδολογίας κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στους Δήμους της χώρας, ώστε να αμβλυνθούν οι ανισότητες που έχουν παρατηρηθεί.
  • Να μειωθούν τα επιτόκια των Δανείων που έχουν συνάψει οι Δήμοι με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, με βάση τις σημερινές συνθήκες και να μετατοπιστούν τα τοκοχρεολύσια των δανείων που έχουν  συνάψει οι ΟΤΑ για άλλα τρία χρόνια.
  • Να υπάρξουν Τροποποιήσεις  του Νόμου 4412/2016 περί Δημοσίων Συμβάσεων, Έργων και Προμηθειών, ώστε να συρρικνωθεί η γραφειοκρατία που ταλανίζει την καθημερινότητα των Δήμων.
  • Να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 24% στο 9% για την διαχείριση των απορριμμάτων από τους Δήμους, όπως ισχύει πριν 10 χρόνια.
  • υπήρξε η ενημέρωση ότι το Συνέδριο της ΚΕΔΕ θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη στις 1-3 Οκτωβρίου 2020.
Από τη συνάντηση του Γ. Κουράκη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ε.Ε.Τ.Α.Α. κ. Σπύρο Σπυρίδων.
Από τη συνάντηση του Γ. Κουράκη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ε.Ε.Τ.Α.Α. κ. Σπύρο Σπυρίδων.

Συνάντηση είχε και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ε.Ε.Τ.Α.Α. κ. Σπύρο Σπυρίδων όπου συζήτησαν το θέμα της υποστήριξης των Δήμων για μελέτες κ έργα.  Παράλληλα ο κ. Κουράκης επιχειρηματολόγησε για την ίδρυση γραφείου της Ε.Ε.Τ.Α.Α. στην Κρήτη και ο κ. Σπυρίδων δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει άμεσα την πρόταση και θα επισκεφτεί το νησί.

Κρήτη

Κρήτη: Στο υποβρύχιο "Κατσώνης" ο πρωθυπουργός - Το «ευχαριστώ» για τις αόρατες ασπίδες

Μέσα στο υποβρύχιο ο πρωθυπουργός

Τη Σούδα και το υποβρύχιο «Κατσώνης» επισκέφθηκε ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα εθνικής ενότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του τόνισε ότι είναι «απολύτως σίγουρος ότι με αίσθημα ενότητας, υψηλής ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης και συλλογικότητας, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση και να βγούμε και πάλι νικητές», ενώ απευθυνόμενος στο πλήρωμα του υποβρυχίου, υπογράμμισε ότι «εκ μέρους όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων τους μετέφερα την ευγνωμοσύνη μας, τις θερμές μας ευχαριστίες για τον μεγάλο βαθμό επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, τον οποίον απέδειξαν έμπρακτα τους τελευταίους δύο μήνες».

Αναλυτικά το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Σήμερα συμπληρώνονται 80 χρόνια από το Έπος του ‘40. Τότε οι Έλληνες ενωμένοι πολέμησαν τον φασισμό με τα όπλα. Ογδόντα χρόνια μετά, τον νίκησαν με κύρια δύναμη το κράτος δικαίου και την ισχύ της δημοκρατίας μας, στέλνοντας τους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού στη φυλακή. Σήμερα, η χώρα μας αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις από αυτές που αντιμετώπιζε πριν από 80 χρόνια. Απαιτείται, όμως, να επιστρατεύσουμε τις ίδιες αρετές που έκαναν την Ελλάδα μεγάλη και τότε: Την εθνική ενότητα, το υψηλό φρόνημα, την αίσθηση αλληλεγγύης όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία επέτρεψαν στην Ελλάδα να γράψει το δικό της Έπος πριν από 80 χρόνια, χρειάζεται να τα επιστρατεύσουμε και τώρα, για να αντιμετωπίσουμε τις διπλές προκλήσεις της αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και τη μεγάλη πρόκληση της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Είχα τη μεγάλη χαρά σήμερα να βρεθώ εδώ στη Σούδα και να συνομιλήσω με το πλήρωμα του υποβρυχίου «ΚΑΤΣΩΝΗΣ». Εκ μέρους όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων τους μετέφερα την ευγνωμοσύνη μας, τις θερμές μας ευχαριστίες για τον μεγάλο βαθμό επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, τον οποίον απέδειξαν έμπρακτα τους τελευταίους δύο μήνες. Τα υπερσύγχρονα υποβρύχιά μας είναι οι αόρατες και αθόρυβες ασπίδες που υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σας διαβεβαιώνω ότι το κάνουν με απόλυτο επαγγελματισμό.

Θέλω αυτές τις στιγμές και καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να θυμηθούμε λίγο τα λόγια του Γιώργου Θεοτοκά, ο οποίος πριν από 80 χρόνια, γράφοντας για την 28η Οκτωβρίου, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ενεργοποίηση του Ελληνικού φιλότιμου και από αυτό το πρωτοφανές αίσθημα εθνικής ενότητας. Καθώς αντιμετωπίζουμε άλλες προκλήσεις ας θυμηθούμε ξανά αυτά τα λόγια. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι με αίσθημα ενότητας, υψηλής ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης και συλλογικότητας, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση και να βγούμε και πάλι νικητές.

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».

Κατά την άφιξή του στον Ναύσταθμο Κρήτης, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε μια σύντομη στάση στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας και στη συνέχεια επιθεώρησε άγημα αποδόσεως τιμών πριν να μπει στο «Κατσώνης».

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με το πλήρωμα του υποβρυχίου και στο πρόσωπό τους ευχαρίστησε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει στην πατρίδα.

«Ήθελα αυτή τη σημαντική μέρα για τον Ελληνισμό να βρεθώ μαζί σας, να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες μου για ό,τι έχετε κάνει. Ξέρετε, πολλοί συμπολίτες μας αγνοούσαν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών υποβρυχίων», ανέφερε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «έπρεπε να έρθει αυτή η πρόσφατη κρίση με την Τουρκία για να μάθουμε περισσότερα, όχι μόνο για τις πραγματικές δυνατότητες αυτών των υπερσύγχρονων υποβρυχίων, αλλά και για τον δικό σας ηρωισμό, την αυτοθυσία σας, το γεγονός ότι είστε μέρες- εβδομάδες κάτω από τη θάλασσα, απομονωμένοι, μόνοι, σιωπηλοί, όπως πρέπει να είστε, αθόρυβοι, αόρατοι, αλλά και πάρα πολύ ισχυροί, ταυτόχρονα. Οπότε θεώρησα πρέπον, σήμερα, να βρεθώ μαζί σας, να συνομιλήσω και με το πλήρωμα, να μάθω περισσότερα για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του υποβρυχίου. Να καταλάβουμε όλοι μας, λίγο, τί σημαίνει να είναι κανείς τόσες μέρες, τόσες εβδομάδες, κάτω από την θάλασσα υπηρετώντας την πατρίδα και προασπιζόμενοι πάντα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Συνομίλησε με το πλήρωμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Συνομίλησε με το πλήρωμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η φωνή μου, η καρδιά μου και ο πολλαπλασιαστής της ισχύος μας είναι το προσωπικό του υποβρυχίου»

O Kυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον Κυβερνήτη του υποβρυχίου, Πλωτάρχη Φ.Μαϊράγκα για τις επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά και για τη λειτουργία του. Όμως, όπως είπε ο Κυβερνήτης: «η φωνή μου, η καρδιά μου και ο πολλαπλασιαστής της ισχύος μας είναι το προσωπικό του υποβρυχίου», για να προσθέσει πως όταν ξεκινά μια αποστολή οι σκέψεις μπορεί να είναι πίσω στην οικογένεια αλλά το μυαλό και η καρδιά είναι αφοσιωμένα στο καθήκον.

Το υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα συμβατικά υποβρύχια στον κόσμο με δυνατότητα παραμονής στην περιοχή της αποστολής πέραν των 50 ημερών και εκτελέσεως πληθώρας επιχειρήσεων. Ο κ. Μαϊράγκας προσέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αναμνηστικά της επίσκεψης, το μπουφάν και το καπέλο του υποβρυχίου καθώς και τον θυρεό του, ο οποίος, με τον σταυρό, το δελφίνι και τον πυρσό συμβολίζει τη διαχρονικότητα της δράσης των Χριστιανών ελλήνων ναυτικών και ιδιαίτερα της δράσης των ελληνικών υποβρυχίων στο θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη Σούδα ο Πρωθυπουργός
Στη Σούδα ο Πρωθυπουργός

«Μας δίνετε τη δυνατότητα μέσα από την ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα να διαβούμε τον δύσκολο δρόμο της διπλωματίας»

Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με το προσωπικό του υποβρυχίου που αποτελείται από 36 άτομα στο σύνολό τους, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και Επαγγελματίες Οπλίτες.

«Ήθελα και πιστεύω ότι διερμηνεύω τα αισθήματα ολόκληρου του Ελληνικού λαού, αυτή τη σημαντική μέρα που γιορτάζουμε το Έπος της Αλβανίας να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Να σας πω πόσο υπερήφανοι είμαστε για τη δουλειά που κάνετε, να συγχαρώ ακόμα μία φορά τον Υπουργό, τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι διαφυλάσσουν στο ακέραιο την εθνική κυριαρχία, μας δίνουν τη δυνατότητα μέσα από την ισχυρή αποτρεπτική τους δυνατότητα να διαβούμε τον δύσκολο δρόμο της διπλωματίας. Θέλω και πάλι να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, έμαθα πάρα πολλά πράγματα σήμερα για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των υποβρυχίων μας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης, Αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Σαρρηγιάννης ΠΝ.