Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης

Image
παράσταση διαμαρτυρίας περιφέρεια
 clock 10:54 | 10/04/2021 writer icon newsroom ekriti.gr

Η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων και η ΔΑΣ Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Ηρακλείου πραγματοποίησαν χθες (9/4) παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης, συμμετέχοντας στην σημερινή ημέρα δράσης δεκάδων σωματείων πανελλαδικά στον Επισιτισμό – Τουρισμό.

Κατά την διάρκεια της παρέμβασης αντιπροσωπεία των εργαζομένων κατέθεσε υπόμνημα στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη με τα αιτήματα των εργαζομένων.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας, δίνουμε ραντεβού στους δρόμους του αγώνα μαζί με όλα τα σωματεία του κλάδου με επόμενο σταθμό τη συγκέντρωση στις 20 Απρίλη, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Ακολουθούν αποσπάσματα από το υπόμνημα που κατατέθηκε:

Χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα, με αβέβαιο μέλλον, εκατοντάδες χιλιάδες από μας, έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο και κάθε αντοχή! Τα lockdown έχουν ισοπεδώσει τη ζωή μας, χωρίς να προσφέρουν καμιά ουσιαστική προστασία από την πανδημία που συνεχίζει να θερίζει τις οικογένειές μας. Τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει ασφυκτικά. Οι εμβολιασμοί γίνονται με το σταγονόμετρο. Οι χώροι δουλειάς που έχουν παραμείνει σε λειτουργία και τα μέσα μεταφοράς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Ζούμε για ένα χρόνο με ψίχουλα που τα πληρώνουμε από τη φορολογία μας την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει σε ξενοδόχους, αεροπορικές εταιρείες και μεγαλοεργοδότες του κλάδου τα εκατομμύρια σαν στραγάλια. Θρηνούμε θύματα από τον κορονοϊό, αλλά και την εντατικοποίηση, από δεκάδες εργατικά ατυχήματα, για να παραμένουν οι κροίσοι «αποστειρωμένοι» στις βίλες και στα πανάκριβα θέρετρά τους.Όπως θέλησαν να λογαριάσουν και στην αρχή της πανδημίας, θέλοντας να αφήσουν την πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου δίχως κανένα μέτρο στήριξης , χωρίς ούτε τα ψίχουλα των 534 που τελικά αναγκάστηκαν να δώσουν. Νόμισαν ότι θα βρουν την ευκαιρία να ξεμπερδέψουν με μιας από όσα δικαιώματα μας απέμειναν, όπως την επαναπρόσληψη των εποχικών. Μας θέλουν φτηνούς και εξαθλιωμένους, για να μας «λιώσουν» όταν ανοίξουν τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις τους.

Την ίδια στιγμή οι ξενοδόχοι παίρνουν προνόμια, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις εδώ και ένα χρόνο για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές με εκατομμύρια από χρήματα ΔΙΚΑ ΜΑΣ για να κρατούν κλειστά τα ξενοδοχεία ή να τα ανοίγουν για όσο θέλουν. Είναι οι ίδιοι ξενοδόχοι, που ευθύνονται μαζί με την κυβέρνηση για το άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας εργαζομένων και πελατών. Τους στέλνουμε μήνυμα, ότι δε θα συμβιβαστούμε, όπως κάνουν οι «καλοί συνομιλητές» τους, με τους οποίους υπάρχει πάντα «κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης» για να εξασφαλιστεί «εργασιακή ειρήνη». Την πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, ίδια παράταξη που πλειοψηφεί και στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της σε μια σύμβαση που προβλέπει κατώτατο μισθό για τους νεοεισερχόμενους της Δ' κατηγορίας (με ειδικότητες καθαρίστριας, λαντζέρη κλπ.) ρίχνοντας ακόμη χαμηλότερα το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημά τους, την κατάργηση και με τη βούλα των δυο συνεχόμενων ρεπό κλπ.

Οι αγώνες που οργανώσαµε είχαν αποτέλεσµα. Ήταν η µοναδική ελπίδα µέσα στο χάος που δηµιούργησε η δίψα για κέρδη και η πανδηµία. Βάλαµε µπροστά τα όπλα µας: την ενότητα την αλληλεγγύη και τις ανάγκες µας. Σταθήκαµε όρθιοι γιατί είµαστε οργανωµένοι! Καθένας μόνος του είμαστε εύκολος στόχος. Όλοι μαζί αποτελούμε μια ισχυρή δύναμη. Γιατί τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι τουριστικές επιχειρήσεις ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!!!

Συνεχίζουμε, χωρίς καμία αναμονή! Κλείνουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες του εφησυχασμού, της υποταγής, του συμβιβασμού, της αδράνειας. Παίρνουμε την υπόθεση των μισθών και των όρων δουλειάς στα χέρια μας, απαιτούμε αυτό που μας αξίζει, αυτά που μας χρωστάνε, αυτά που δουλέψαμε και θα δουλέψουμε.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τα εργασιακά μας δικαιώματα:

Υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κήρυξη της ως γενικώς υποχρεωτική.Δεν δεχόμαστε καμία υποχώρηση από τα δικαιώματα και τους μισθούς της προηγούμενης Τ.Κ.Σ.Σ.Ε.

Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων βάσει των ημερομηνιών επαναπρόσληψης στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας– Ακύρωση των απολύσεων που έχουν γίνει.

Κήρυξη της Εθνικής Κλαδικής Σύμβασης Υποχρεωτικής σε Επισιτισμό και Τουρισμό. Κανένας εργαζόμενος με ατομική σύμβαση εργασίας.

Καμία μείωση μισθού, ούτε ένα λεπτό παραπάνω εργασία , μέτρα προστασίας της υγείας μας(μαζικά επαναλαμβανόμενα υποχρεωτικά δωρεάν ΤΕΣΤ με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, μαζικός εμβολιασμός των εργαζομένων πριν την έναρξη της σεζόν και μέσα προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους). Υποχρεωτική 8ωρη πενθήμερη εργασία με δύο συνεχόμενα ρεπό.

Διασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος μέχρι την επαναπρόσληψη μας. Άμεση διακοπή πληρωμών και χρεώσεων σε ΔΕΚΟ και εφορία, έκπτωση ενοικίου για όλους. Ταμείο ανεργίας 600 ευρώ σε όλους για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Να εμφανιστούν άμεσα τα ένσημα στον ΕΦΚΑ από τις μονομερείς αναστολές συμβάσεων. Διασφάλιση της ασφαλιστικής-υγειονομικής κάλυψης των εργαζομένων μέχρι να εργαστούμε.

Διεύρυνση των μέτρων με οικονομική στήριξη όλων των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό μέχρι το άνοιγμα των επιχειρήσεων.

Υπερασπιζόμαστε την υγεία και τη ζωή μας:

Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας. Μονιμοποίηση του προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας.

Επίταξη τώρα των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών του Ηρακλείου INERCLINIC, ΑΣΚΛΗΠΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ με άμεση προτεραιότητα τις κλίνες ΜΕΘ, άλλων ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών.

Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (Δ.Α.Σ.) Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (Δ.Α.Σ.) Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στρώνουν... κρητικό τραπέζι ξενοδόχοι, επιμελητήρια και αγρότες

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ

Εστίαση: Ζητούν επανεκκίνηση για όλους - Υπογραφές και από 6 συλλόγους της Κρήτης

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis