Κρήτη

Ηράκλειο

Oλοκλήρωσε την ενεργειακή αναβάθμιση το ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου

epal2.jpg

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013», ολοκλήρωσε την  πράξη με τίτλο: «Πρότυπο επιδεικτικό έργο εφαρμογής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας στο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας» (κωδικός ΟΠΣ 352498).
 

epal7.jpg

epal7.jpg, by mpeka

Η πράξη αφορούσε στην ενεργειακή αναβάθμιση του ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου που βρίσκεται στον οικισμό Αρκαλοχωρίου από την ενεργειακή κατηγορία Γ’ στην κατηγορία Β+’.
 
Στα πλαίσια της πράξης αυτής υλοποιήθηκαν οι παρακάτω επεμβάσεις:
-   Kουφώματα.
 Στεγανοποίηση των αρμών και υφιστάμενων ανοιγμάτων του κτηριακού κελύφους (παράθυρα και πόρτες).

Σύστημα θέρμανσης. 
Το σύστημα θέρμανσης μέσω ηλιακών συλλεκτών συμπληρώνεται με την αντικατάσταση του υφιστάμενου καυστήρα με καυστήρα βιομάζας, με συστήματα
αυτανάφλεξης και αυτοτροφοδοσίας,  με καύσιμο πυρηνόξυλο ελιάς.
 

epal3.jpg

epal3.jpg, by mpeka

Ψύξη κτηρίου .
 Εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας και στα γραφεία καθηγητών.
Ηλεκτρική  ενέργεια.

Εγκατάσταση  φωτοβολταϊκών  στοιχείων στο δώμα του κτηρίου για την παραγωγή  ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντικατάσταση των προβολέων υδραργύρου στον αύλειο χώρο με προβολείς LED.
 
Τα συστήματα που εγκαταστάθηκαν παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαμηλά ειδικά κόστη παραγωγής ή εξοικονόμησης της μονάδας ενέργειας, αναφερόμενοι στο ετήσιο λειτουργικό κόστος τους. Και τα δύο βασικά συστήματα συνοδεύονται από διατάξεις ελέγχου και εποπτείας, όργανα μέτρησης, θερμιδομετρητές κλπ. Η εγκατάσταση των διατάξεων ελέγχου και εποπτείας αποτελούν ταυτόχρονα και εργαλείο διδασκαλίας μαθημάτων τεχνολογικής φύσεως. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές ενημερώνονται σχετικά με τις συνέπειες της ενεργειακής τους κατανάλωσης βιωματικά, έχοντας στη διάθεση τους πρακτικά εργαλεία και “ζωντανά” παραδείγματα.
 

epal.jpg

epal.jpg, by mpeka

Με την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Ζαχαρίας Καλογεράκης, κάλεσε τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της ευρύτερης περιοχής, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κτίριο του ΕΠΑΛ και την κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα διανεμήθηκε έντυπο και ηλεκτρονικό ενημερωτικό υλικό .
 

epal4.jpg

epal4.jpg, by mpeka

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://epal.minoapediadas.gr 
 
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021,  στο πλαίσιο του κοινού έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης, μαζί με Καθηγητές του Ιδρύματος πραγματοποίησε συνάντηση, στο Αμφιθέατρο «Ν. Πετρίδη», με ομάδα ερευνητών – δημιουργών του εμβολίου Sputnik V, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamaleya» της Μόσχας,  με επικεφαλή την ιατρό – ερευνήτρια, Natalia Anatolyevna Nikitenko.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια» της Μόσχας,   η κα Ordzhonikidze Maria Konstantinovna, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Εθνικών Έργων στον Τομέα της Ιατρικής Μικροβιολογίας, μαζί με ομάδα δέκα Ερευνητών του Ινστιτούτου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης καλωσόρισε την ομάδα Ερευνητών στο Ίδρυμα και έδωσε το λόγο στην ερευνήτρια Daria Grousova, η οποία έδωσε διάλεξη με θέμα: “Sputnik V vaccine”. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ομάδας των ερευνητών και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η συζήτηση εστιάστηκε στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια του εμβολίου Sputnik V, σε θέματα βασικής έρευνας της δημιουργίας του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και  σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Από πλευράς του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν, οι κ.κ. Στρατάκης Εμμανουήλ, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Αριστείδης Τσατσάκης , Καθηγητής Τοξικολογίας και Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας  Επιστημών της Ρωσίας, Γκιζελή Ηλέκτρα, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Κοφτερίδης Διαμαντής, Καθηγητής Γενικής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, Λιονής Χρήστος, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής στον Τομέα Φυσικοχημείας, Σαρρής Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας, Σουρβίνος Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας,  Στυλιανάκης Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Επιγενετικής, Τερσένοβ Άλκης, Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής,  Χαμηλός Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας - Μικροβιακής Παθογένεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 129 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια για τους καρκινοπαθείς

Κορωνοϊός: Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί στον παιδίατρο

ESPA BANNER