Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Τελικό Εργαστήριο Διαβούλευσης του Τομέα Γνώσης από την Περιφέρεια

2.jpg

Το Τελικό Εργαστήριο Διαβούλευσης του Τομέας Γνώσης με το οποίο ολοκληρώθηκε ο κύκλος διαβούλευσης που αφορά στην ίδρυση στη Κρήτη νεοφυών επιχειρήσεων που αξιοποιούν την καινοτομία και τα  αποτελέσματα της έρευνας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3Crete) της Περιφέρειας Κρήτης.  

Τις εργασίες της συνάντησης στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου άνοιξε ο Περιφερειάρχης Κρήτης  Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί πάνω από 60 προτάσεις νεοφυούς επιχειρηματικότητας τονίζοντας ότι, η επιστημονική δουλειά που γίνεται στα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού πρέπει να μεταφερθεί στην πραγματική οικονομία δίνοντας ανάπτυξη, εξειδίκευση, αλλά και θέσεις εργασίας σε νέους ειδικά επιστήμονες.

«Είμαστε υπερήφανοι για τα επιστημονικά-ερευνητικά μας Ιδρύματα και αυτό που παράγουν θέλουμε να πάει στην πραγματική οικονομία του νησιού που είναι ο αγροτικός τομέας, ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, αλλά και η γνώση. Θέλουμε λοιπόν να δημιουργηθούν οι συμπράξεις αυτές μεταξύ των ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού με τον επιχειρηματικό κόσμο, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ειδικά για τα νέα παιδιά, τους επιστήμονες, και να δοθεί στην πραγματική οικονομία του νησιού μία ώθηση προς τα μπροστά για την ανάπτυξη την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.  Αυτός είναι ο στόχος, δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα, ένα δύσκολο εγχείρημα, γιατί ίσως πρώτη φορά γίνεται αυτή η σύμπραξη μεταξύ των Εκπαιδευτικών, Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των επιχειρηματιών, πιστεύουμε όμως ότι θα πείσουμε γιατί έχουν κατατεθεί πάνω από 60 προτάσεις και θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα να δημιουργήσουμε μία νέα γενιά επιχειρήσεων.  Το λέμε αυτό γιατί την επόμενη δεκαετία οι κατευθύνσεις από πλευράς της Ευρωπαϊκής επιτροπής θα είναι πάνω στην «έξυπνη» εξειδίκευση, πάνω σε αυτή τη στρατηγική, που εμείς έχουμε «χτίσει» μία «αρχιτεκτονική» προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Καινοτομίας ευχαρίστησε δημόσια το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας και όλα τα στελέχη-υπηρεσίες της Περιφέρειας που συμμετείχαν με επιτυχία στη διαβούλευση στον τομέα της γνώσης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης. Η κ. Κουτεντάκη υπογράμμισε, ότι, η έρευνα, η ανάπτυξη, η καινοτομία η τεχνολογική αλλαγή και η διάχυση της στην πραγματική οικονομία θεωρούνται από τους σημαντικούς πυλώνες της Περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης.
Επίσης η συντονίστρια RIS3Crete, Αν. Δ/ντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιφέρεια Κρήτης Χρυσή Δασκαλάκη στην δική της παρέμβαση, υπογράμμισε ότι, η Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να μεταφέρει την ερευνητική γνώση στην επιχειρηματικότητα του νησιού έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέα καινοτόμα προϊόντα και επιχειρήσεις έντασης γνώσης, έτσι ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
«Σήμερα αυτό που κάνουμε εδώ πέρα είναι να ζητήσουμε προτάσεις από νέους επιστήμονες, νέους ερευνητές, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά δηλαδή αναζητήσαμε ώριμες ερευνητικές ιδέες οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε νέες καινοτόμες επιχειρήσεις.  Ο αριθμός είναι αρκετά ικανός για να μας κάνει να ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία νέα καινοτόμα επιχειρηματικότητα στο νησί και θα βοηθήσει τους νέους επιστήμονες μας να μείνουν, να επιχειρήσουν στη Κρήτη και να μη φύγουν στο εξωτερικό».  
Στην εκδήλωση παράλληλα χαιρετισμούς-παρεμβάσεις  έκαναν οι: Κωνσταντίνος Στεφανίδης - Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας & Καινοτομίας Κρήτης, για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ 2014-2020» μίλησε η Μαρία Κασωτάκη Προϊσταμένη της ΕΥΔ Ε.Π. «ΚΡΗΤΗ 2014-2020», για τα αποτελέσματα της διαδικασίας υποβολής ιδεών για νεοφυή επιχειρηματικότητα στον Τομέα Γνώσης RIS3Crete  η Κατερίνα Ρουσάκη Συντονίστρια Τομέα Γνώσης και για το «ORamaVR: μετασχηματίζοντας την ιατρική εκπαίδευση μέσω εικονικής πραγματικότητας» ο Γιώργος Παπαγιαννάκης, Αναπλ. Καθηγ. Τμήμ. Επιστήμης Υπολογιστών Παν.Κρητ., Συνιδρυτή CEO/CTO της ORamaVR.
Ακολούθησε το Εργαστήριο σε θέματα στήριξης νεοφυούς επιχειρηματικότητας από ειδικούς Συμβούλους Επιχειρηματικότητας της «θερμοκοιτίδας» ΘΕΑ του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε τρεις παράλληλες συνεδρίες. Οι συμμετέχοντες είχαν τις ευκαιρία να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν όσον αφορά την ίδρυση νεοφυούς επιχείρησης σε μία διαδραστική διαδικασία υποστήριξης (Mentoring).
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Γιάννης Παρασύρης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Δήμων, Πανεπιστημιακών Επιστημονικών Ιδρυμάτων του νησιού φορέων-παραγωγικών τάξεων και επιχειρηματίες.
 

Κρήτη

Κακοκαιρία: Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Τα φαινόμενα στην Κρήτη

ηράκλειο κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αύριο και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Ειδικά για την Κρήτη, τα φαινόμενα αναμένονται από τη νύχτα της Παρασκευής (3/12) έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (4/12).

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (03-12-2021) και του Σαββάτου (04-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Μειωμένα αλλά όχι απογοητευτικά τα ύψη βροχής ως τώρα στο νησί

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: Νέα προειδοποίηση για θυελλώδεις νοτιάδες

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER