Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Έρχεται «Τειρεσίας» για τους απλήρωτους λογαριασμούς

ΡΕΥΜΑ
 clock 09:26 | 28/09/2026
writer icon newsroom ekriti.gr
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

"Τειρεσία" για όσους αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματοςκαι μετακινούνται σε άλλο πάροχο σχεδιάζει η κυβέρνηση. 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από διαβούλευση με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και τους παρόχους, τροποποιεί τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών, την προστασία των συνεπών καταναλωτών και την ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην τρίτη ειδοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ από τον πάροχο για οφειλές, ο καταναλωτής δεν θα μπορεί να αλλάξει εταιρεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής. 

Με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται για πρώτη φορά σύστημα επισήμανσης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μέσω του οποίου οι προμηθευτές θα μπορούν να επισημαίνουν στον ΔΕΔΔΗΕ καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με τη συμπλήρωση τριών επισημάνσεων, ο καταναλωτής δεν θα μπορεί να αλλάζει προμηθευτή μέχρι την τακτοποίηση των οφειλών του, με εξόφληση ή διακανονισμό.

Στα 2,9 δισ. ευρώ οι οφειλές

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΡΑΑΕΥ για τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προμηθευτές ενέργειας από νοικοκυριά και μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις διαμορφώθηκε το 2025 σε περίπου 2,98 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα μισά, 1,53 δισ., είναι καταναλωτών που έχουν ήδη αλλάξει πάροχο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η είσπραξη του χρέους καθίσταται δυσχερής, αφού ο καταναλωτής αλλάζοντας πάροχο έχει διασφαλίσει πως δεν θα του κόψουν το ρεύμα.

Έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί καταναλωτές, κυρίως μικρές επιχειρήσεις, αλλάζουν συστηματικά πάροχο, αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς στον προηγούμενο.

Ο ηθικός κίνδυνος που προκύπτει από αυτές τις πρακτικές είναι η μία συνέπεια. Η άλλη είναι πως ένα μέρος αυτών των απλήρωτων λογαριασμών το πληρώνουν τελικά οι συνεπείς, αφού οι επισφάλειες επηρεάζουν τη διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κλείδωσαν» οι παρεμβάσεις στα καύσιμα - Ποιες αλλαγές έρχονται σε βενζίνη και πετρέλαιο

Πλάκα: Ξεκινούν οι έλεγχοι στατικότητας στα κτήρια – Στο «μικροσκόπιο» το σενάριο της έκρηξης από σπινθήρα

Αναπτυξιακός νόμος: Επενδύσεις 3,1 δισ. ευρώ για δουλειές στην Περιφέρεια - Τι παίρνει η Κρήτη





 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis