Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Βρέθηκε με διπλό ΑΜΚΑ και περιμένει 8 μήνες για να σβήσουν τον έναν!

γραφειοκρατία

Πήγε να μετρήσει τα ένσημά του για να ξέρει πότε θα βγει στη σύνταξη, και διαπίστωσε ότι διαθέτει δύο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης). Ο Ηρακλειώτης που κατήγγειλε το περιστατικό στο Ράδιο Κρήτη, δε μπορούσε να φανταστεί ότι το λάθος των κρατικών υπηρεσιών... θα ήταν τόσο δύσκολο να διορθωθεί.
Όπως είπε έχει ένσημα από το πρώην ΤΕΒΕ, τον ΟΓΑ καθώς και λίγα από το ΙΚΑ. 'Όταν έπρεπε να αλλάξει ταμείο έκανε όλα όσα έπρεπε, όλα έγιναν σύμφωνα με το νόμο, ωστόσο βρέθηκε να διαθέτει δύο ΑΜΚΑ γεγονός που θα του δημιουργήσει πρόβλημα και κατά τη συνταξιοδότηση.
Πήγε σε ένα ΚΕΠ όπως τον συμβούλευσαν από τον ΕΦΚΑ, ώστε να διαγραφεί ο ένας από τους δύο αριθμούς.
Εκεί ο υπάλληλος του είπε ότι η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα, αλλά ο πολίτης δεν πίστευε ότι μετά από 8 ολόκληρους μήνες το αίτημά του δεν θα είχε ικανοποιηθεί!
"Αναρωτιέμαι πόσο δύσκολο είναι, από τη στιγμή που όλα είναι πλέον ηλεκτρονικά, να γίνει διαγραφή του ενός αριθμού, και έχουν περάσει τόσοι μήνες", λέει ο 63χρονος Ηρακλειώτης.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έγιναν οι πρώτες δειγματοληψίες από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (φωτο)

Έγιναν οι πρώτες δειγματοληψίες

Οι πρώτες 8 Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ (από τις συνολικά 28 που αναμένονται στο νησί) λειτουργούν από σήμερα στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο προγράμματος δειγματοληπτικού έλεγχου για την πρόληψη του SARS-CoV-2.

Η Διοικήτρια κα Λένα Μπορμπουδάκη και ο Υποδιοικητής κ. Δημήτρης Αγαπίου υποδέχτηκαν στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αποτελούμενο από τους κ. Σουρβίνο μέλος του ΔΣ ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κ. Γιώργο Αναστόπουλο Οικονομικό Διευθυντή του ΕΟΔΥ και κ. Δημήτρη Ηλιόπουλο Ιατρό του ΕΟΔΥ.

Οι τρείς ομάδες θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ν. Ηρακλείου, οι τρεις στο Ν. Ρεθύμνου και από μία στους Nομούς Χανίων και Λασιθίου.

Κάθε KOMY στελεχώνεται από ένα νοσηλευτή και ένα οδηγό, υπό τον συντονισμό επόπτη ιατρού, σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ Κρήτης και τον ΕΟΔΥ και σήμερα  έγιναν τα πρώτα τεστ σε κλειστή δομή υγείας του Ηρακλείου. Παρόντες ήταν  ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Λάμπρος Βαμβακάς και ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας κ. Μανόλης Λουμπούνης.

Ο προληπτικός και προσυμπτωματικός έλεγχος διενεργείται κυρίως σε ευπαθείς ομάδες, εργαζομένους και εξυπηρετούμενους κλειστών δομών καθώς και σε πιθανά κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Επίσης σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας θα πραγματοποιούνται δειγματοληψίες και στην κοινότητα.

Η ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιείται από το εργαστήριο κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Γ. Σουρβίνου.

Στόχος η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η αποφυγή διασποράς στην κοινότητα και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην Κρήτη.