Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - σεισμός: Οι προτάσεις της ΠΕΔ Κρήτης προς την Κυβέρνηση

ΠΕΔ Κρητης

Στις ενέργειες, στις οποίες θα πρέπει να προβεί άμεσα η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς, με σκοπό την ανακούφιση των σεισμόπληκτων κατοίκων του Αρκαλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για την αποκατάσταση των μεγάλων καταστροφών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς, αναφέρθηκε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, βασιζόμενη στην αυτοδιοικητική της εμπειρία, αλλά και στην ισχύουσα εθνική και διεθνή νομοθεσία. 

Ειδικότερα στο έγγραφό της, που απέστειλε την Δευτέρα 27/9/21 προς τους αρμόδιους Υπουργούς, το οποίο κοινοποιείται και προς τους αρμόδιους Φορείς, αναφέρονται τα ακόλουθα:

ΠΡΟΣ:  

1. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής  Προστασίας κ. Στυλιανίδης Χρίστος  
2. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής Κωνσταντίνος  
3. Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδης Μάκης  
4. Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα Στυλιανό 
Κοινοποίηση: 
1. Γρ. Πρωθυπουργού 
2. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων 
3. Βουλευτές Κρήτης 
4. Πρόεδρος ΚΕΔΕ 
5. Δήμαρχοι Κρήτης 
 6. ΤΕΕ/ΤΑΚ

Το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και  τους όμορους Δήμους καταγράφονται δεκάδες σεισμοί καθημερινά, με σημαντικές  επιπτώσεις στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον. 

Σήμερα δυστυχώς το φαινόμενο επαναλήφθηκε με μεγαλύτερη ένταση με  αποτέλεσμα ένας συμπολίτης μας να χάσει την ζωή του και αρκετοί να τραυματισθούν,  ενώ είναι και πολύ σημαντικές οι καταστροφές σε δεκάδες σπίτια και υποδομές της  περιοχής. 

Η πολιτεία, άμεσα θα πρέπει να ανακουφίσει και να θεραπεύσει τις συνέπιες του  καταστροφικού σεισμού και να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται ,ώστε  οι κάτοικοι να τύχουν της πιο ουσιαστικής υλικοτεχνικής υποστήριξης τόσο σε ότι αφορά την  ιδιωτική όσο και την δημόσια περιούσια. 

Άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσουν οι έλεγχοι στα κτήρια και στις υποδομές, για να  γίνει η αποτίμηση των ζημιών. 
Παράλληλα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μαζί με την Τοπική  Αυτοδιοίκηση της Κρήτης και τον Δήμο Μίνωα – Πεδιάδας, και το ΤΕΕ ΤΑΚ, θα πρέπει να  δημιουργήσει συντονιστικό κέντρο για τους παρακάτω σημαντικούς λόγους : 
• Τον άμεσο έλεγχο των Δημοσίων κτιρίων και ιδιαίτερα των Σχολικών μονάδων , όπως και τη διευκόλυνση των διαδικασιών των αυτοψιών, του συνόλου των κτιρίων που  έχουν υποστεί ζημίες αλλά και την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών που  επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό, •  Για την καθημερινή παρακολούθηση του πολύμηνου φαινομένου, αφού  σύμφωνα με τους ειδικούς και τους επιστήμονες είμαστε μπροστά στην εξέλιξη του , για όσο  αυτό θα χρειαστεί, 
•Να ενημερώνει καθημερινά τους πολίτες της Κρήτης με όλες εκείνες τις  πληροφορίες που είναι αναγκαίες ως πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων του  σεισμού, 
•Να σχεδιάσει και να επιβλέψει ασκήσεις εκκένωσης σχολείων, νηπιαγωγείων και  παιδικών σταθμών ώστε τα παιδιά μας, να εξοικειωθούν με την δύσκολη πραγματικότητα  που βιώνει η Κρήτη και ιδιαίτερα ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας. 
Καλούμε τέλος την Ελληνική Κυβέρνηση και τους συναρμόδιους φορείς να  προχωρήσουν άμεσα : 
1) Κατεδάφιση με άμεσες ενέργειες των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων. 
2) Στεγαστική συνδρομή από το υπουργείο Υποδομών για τα κτίρια που έχουν πληγεί  μόλις οροθετηθούν οι σεισμόπληκτες περιοχές 
3) Επιδότηση ενοικίου σε όσα κτίρια κριθούν μη κατοικήσιμα. 
4) Επιχορήγηση των Δήμων και της Περιφέρειας για την αποκατάσταση δημόσιων  υποδομών που έχουν πληγεί από σεισμό. 
5) Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές, όπου υπάρχει ανάγκη, προβαίνει σε προμήθεια  πρόχειρων αιθουσών για τη στέγαση των σχολείων. 
Η ΠΕΔ Κρήτης και οι οικείοι Δήμοι θα σταθούν αρωγοί στους πολίτες που επλήγησαν με κάθε τρόπο και μέσο και ελπίζουμε η Κυβέρνηση και οι άλλοι φορείς να πράξουν το ίδιο. 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - σεισμός: Δηλώσεις ζημιών στον Δήμο Γόρτυνας

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη για Αρκαλοχώρι: Δεν πρόκειται να γίνει μεγαλύτερος σεισμός

Ηράκλειο - σεισμός: Κάτοικοι σε απόγνωση μίλησαν στην κάμερα του ekriti

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ουρές και κυκλοφοριακό "έμφραγμα" - Πουθενά αστυνομία (φωτογραφίες)

κυκλοφοριακό ηράκλειο

Ουρές ταλαιπωρίας και κυκλοφοριακό "έμφραγμα" στην καρδιά του Ηρακλείου, έξω από το Ιατρικό Κέντρο, στην πλατεία Ελευθερίας.

Οι οδηγοί που θέλουν να αφήσουν το όχημά τους, στο υπερπλήρες συνήθως, ιδιωτικό πάρκινγκ, περιμένουν να μπουν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος, που φτάνει μέχρι τη Λεωφόρο Δημοκρατίας!

Παντελής η απουσία της αστυνομίας
Παντελής η απουσία της αστυνομίας

Αισθητή είναι η παντελής απουσία ΕΛ.ΑΣ ή Δημοτικής Αστυνομίας, όπως τονίζει αναγνώστης που έστειλε τις φωτογραφίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη Ράδιο Κρήτη: 2.500 ευρώ ανά στρέμμα για την αναμπέλωση - Επιδότηση και για τις χαρουπιές!

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Πώς θα γίνει η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Ηράκλειο - Λεωφόρος 62 Μαρτύρων: Εργασίες φρεζαρίσματος και ασφαλτόστρωσης

ESPA BANNER