Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ιστορίες καθημερινής τρέλας με τα ακίνητα - Οι κληρονομιές που έγιναν κατάρα

Ακίνητα

Σε δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα, τα οποία δεν θα ενδιαφερθεί κανείς να κληρονομήσει, οδηγούν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την «Προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», με τις οποίες θεσπίζεται η υποχρεωτική επισύναψη βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρέτων κατασκευών, μεταξύ άλλων, στα σχετικά συμβόλαια αποδοχής κληρονομιάς. Αυτό επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση που υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, ο κληρονόμος θα πρέπει πρώτα να πληρώσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα, καθώς και την αμοιβή μηχανικού.
Είναι πραγματικά για γέλια και για κλάματα στο Ηράκλειο οι καθημερινές ιστορίες ιδιοκτητών ακινήτων που είχαν την … ατυχία, όπως αποδεικνύεται, να κληρονομήσουν ακίνητη περιουσία από συγγενικά τους πρόσωπα.
Χαρακτηριστικό και άξιο αναφοράς είναι το παράδειγμα που ανέφερε με δηλώσεις του στο «Ράδιο Κρήτη» και τον Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, Κώστας Αράπογλου: Κληρονόμος που έχασε την προθεσμία των 4 μηνών για την αποποίηση κληρονομιάς ακινήτου , στο κέντρο του Ηρακλείου, και τώρα κινδυνεύει να χάσει και τη δική του περιουσία, ενώ έχουν κατασχεθεί και οι τραπεζικοί του λογαριασμοί! Πρόκειται για ακίνητο στη Δουκός Μποφόρ αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ, ενώ μόνον ο φόρος κληρονομιάς ανέρχεται στο ποσό των 200.000! Αν συνυπολογίσει κανείς και το ποσό για τον ΕΝΦΙΑ, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, ο εν λόγω κληρονόμος θα πρέπει να πληρώσει περίπου 350.000! Έχασε όμως την προθεσμία των 4 μηνών για την αποποίηση κι έτσι, ο άνθρωπος αυτός, τώρα, έχει στην ιδιοκτησία του ένα ακίνητο, ουσιαστικά χωρίς τιμή αφού δεν υπάρχει απολύτως κανένα ενδιαφέρον ενώ κινδυνεύει να χάσει και την υπόλοιπη περιουσία του εάν δεν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του, πράγμα αδύνατον!

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της άδικης και βάναυσης υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, αφορά σε συνταξιούχο του ΟΓΑ που έχει στην ιδιοκτησία του αγροτεμάχιο στις Μεσαμπελιές στο Ηράκλειο, έκτασης σήμερα 3 στρεμμάτων, αντικειμενικής αξίας 1 εκατομμυρίου 200.000 ευρώ και καλείται να πληρώσει, μόνον για τον ΕΝΦΙΑ, το ποσό των 8.500 ευρώ!

Συνολικά, ούτε πέντε ούτε δέκα αλλά … τριάντα φόρους, για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικές ονομασίες, καλείται να καταβάλλει ο Έλληνας φορολογούμενος ενώ τελευταίο «χαράτσι» που πραγματικά εξοργίζει αφορά στο ΤΑΠ, το οποίο έστω ότι δεν έχει καταβληθεί την τελευταία 5ετία, θα πρέπει να πληρωθεί αναδρομικά για τα τελευταία… 20 χρόνια! Μάλιστα, στην επιστολή του προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, τονίζεται επιτακτικά ότι η βεβαίωση για την οφειλή του ΤΑΠ, που επαναφέρεται σε ισχύ ως υποχρεωτικό προαπαιτούμενο για τη σύνταξη οποιασδήποτε πράξης μεταβίβασης ακινήτο,υ ήταν η … μοναδική βεβαίωση που είχε καταργηθεί για να περιοριστεί η γραφειοκρατία στα συμβόλαια και σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να ξεπεράσει την αξία ολόκληρου του ακινήτου! Όπως σημείωσε ο κ. Αράπογλου, στο Ηράκλειο, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ενδιαφερόμενοι, ακόμη και σε ποσοστό 70-80% που σπεύδουν για αποποίηση κληρονομιάς, φαινόμενο με πανελλαδικές διαστάσεις!

Ελένη Μπουρμά

Κρήτη

Ο Γιάννης Κουράκης για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας

κουρακης.jpg

Το δικό του μήνυμα για τη Γιορτή της Μητέρας στέλνει ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, Γιάννης Κουράκης.

Στο μήνυμά του αναφέρει:

« Στο ιερό πρόσωπο της Μητέρας εκφράζουμε σήμερα τον απόλυτο σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας.

Γιατί Μητέρα, σημαίνει Ζωή, ανιδιοτελή προσφορά και Θυσία.

Απαιτείται, ο σεβασμός και η ειλικρινής αγάπη προς τη Μητέρα, να εκφράζεται και από την πολιτεία, με θεσμικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα κατοχυρώνουν την ανεκτίμητη κοινωνική παρουσία και προσφορά της.

Στην σημερινή περίοδο που διανύουμε, η ουσιαστική στήριξη της Άνεργης, της Εργαζόμενης και της Πολύτεκνης Μητέρας ,με παρεμβάσεις και δράσεις που θα ενισχύουν τη θέση και το ρόλο της, πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

 Ως Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενδυναμώνουμε κάθε προσπάθεια που θα στοχεύει στην  αναβάθμιση του ρόλου της μητέρας και θα διευκολύνει το έργο της.»

 

Διαβάστε επίσης:

Το Ηράκλειο αποκτά υπερυψωμένες και κόκκινες διαβάσεις πεζών (φωτογραφίες)

Ολόγυμνη γυναίκα περπατούσε σε κεντρικό δρόμο

Κρήτη: Θρήνος για τον Γιώργο...