Κρήτη

Ηράκλειο

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την κατάρρευση του προκάτ στην παλιά Λαχαναγορά

Λαϊκή Συσπείρωση

Με αφορμή την κατάρρευση του προκάτ στην παλιά Λαχαναγορά η Λαϊκή Συσπείρωση εξέδωσε την ακλολουθη ανακοίνωση:

"Η κατάρρευση του «προκάτ» της πλατείας της Παλιάς Λαχαναγοράς που στεγάζει Τμήματα της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Οικονομικών του Δήμου ήταν θέμα χρόνου.Από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός εργαζομένου ή εξυπηρετούμενου δημότη.

Έξι χρόνια δεν είναι αρκετό χρονικό διάστημα για τη Δημοτική Αρχή για τη σύνταξη μελέτης και την ανάθεση εργασιών συντήρησης ενός δημοτικού χώρου 100 τ.μ. Οι πρώτες βροχές έφεραν το αποτέλεσμα που όλοι οι εργαζόμενοι περίμεναν και για το οποίο είχαν από την άνοιξη προειδοποιήσει την Δημοτική Αρχή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο «προκάτ», αλλά και άλλους χώρους που στεγάζουν δημοτικές υπηρεσίες, γίνονται επικίνδυνες για τους εργαζομένους, όπως έχουν επανειλημμένα καταγγείλει στο παρελθόν, ενώ για ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα έκανε λόγο το ΣΕΠΕ στην έκθεσή του, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε με αφορμή βραχυκύκλωμα το 2018. Επανειλημμένα έχουν καταγραφεί, όχι μόνο για τον συγκεκριμένο χώρο, ελλείψεις σε πυρασφάλεια/πυρόσβεση, προβλήματα με ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, στατικά προβλήματα, απουσία επαρκούς αερισμού και φωτισμού των εργασιακών χώρων.Συνολικά το κτίριο της Παλιάς Λαχαναγοράς είναι προβληματικό και επικίνδυνο.

Οι χώροι που προκρίνονται από τη Δημοτική Αρχή για μεταστέγαση των υπηρεσιών, μεστοίβαγμα εργαζομένων αλλά και του κοινού που συναλλάσσεται, είναι ακατάλληλοι γενικά,πολύ δε περισσότερο τώρα λόγω της πανδημίας, επομένως δεν μπορούν να αποτελούν λύση του προβλήματος, έστω και προσωρινή.

Αντί να ψάχνει μπαλώματα, η Δημοτική Αρχή εδώ και τώρα να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να μεταφερθεί το Τμήμα σε χώρο –από τους δεκάδες χώρους που διαθέτει ο Δήμος– ο οποίος να πληροί τις προϋποθέσεις υγιεινής, ασφάλειας και λειτουργικότητας για εργαζόμενους και εξυπηρετούμενους δημότες. Στηρίζουμε το πάγιο αίτημα των εργαζομένων, μέσα από το σωματείο τους, για κατασκευή σύγχρονου και ασφαλούς διοικητηρίου που θα καλύπτει τις υπηρεσιακές ανάγκες των υπαλλήλων αλλά και των δημοτών, που θα πληροί όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας".

Κρήτη

Ηράκλειο

Αγρότες - καταστροφές: Διαβεβαιώσεις Βορίδη για τις αποζημιώσεις

εκτεταμένες ζημιές σε θερμοκήπια των Μαλίων

Τη στήριξη των παραγωγών του Δήμου Φαιστού, αλλά και εν γένει των παραγωγών της Κρήτης, ζήτησαν στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας τους με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλης Ορφανουδάκης, καθώς και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πρωτογενή Τομέα και Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Καργάκης.

Στο πλαίσιο της επικοινωνίας που είχαν με τον Υπουργό, πρόεδρος και αντιδήμαρχος έλαβαν κατ’ αρχάς τη διαβεβαίωση ότι μέσα στο μήνα Δεκέμβριο πρόκειται να καταβληθούν στους παραγωγούς, οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι κατασκευές των θερμοκηπίων λόγω των χαλαζοπτώσεων.

Παρέμβαση πραγματοποίησαν προς τον Υπουργό επίσης, οι κ.κ. Ορφανουδάκης και Καργάκης, ζητώντας να ενταχθούν στα αγροτικά προϊόντα για τα οποία προβλέπονται ενισχύσεις λόγω του κοροναϊού, μια σειρά ακόμα από κωδικούς που παράγονται κατά κύριο λόγο από θερμοκηπιακούς παραγωγούς της Κρήτης. Ειδικότερα, πρόεδρος και αντιδήμαρχος ζήτησαν από τον Υπουργό να ενταχθούν στο πλαίσιο των ενισχύσεων, η φθινοπωρινή πατάτα, το καρπούζι με κάλυψη, καθώς και λοιποί κωδικοί που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Υπουργός δεσμεύθηκε πως θα εξετάσει το αίτημα το οποίο θεωρεί δίκαιο, διευκρινίζοντας πως στο άμεσο διάστημα θα υπάρχουν σαφείς απαντήσεις. Σε πρώτο επίπεδο πάντως δήλωσε θετικός, εκτιμώντας ότι η διεύρυνση σε κωδικούς μπορεί να πραγματοποιηθεί.

«Ανέκαθεν υπήρχε μια πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Υπουργό, ο οποίος ακούει τα αιτήματα μας και έχει προχωρήσει στην ικανοποίηση πολλών από αυτά» ανέφερε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μανώλης Ορφανουδάκης για να προσθέσει: «Η αρχική δήλωση του κ. Υπουργού ήταν πως θα υπάρξει επέκταση των ενισχύσεων. Περιμένουμε και την επίσημη απάντηση, προσδοκώντας πάντα στο καλό των παραγωγών μας».

Από την πλευρά του ο κ. Καργάκης δήλωσε: «Η επικοινωνία με τον κ. Υπουργό εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται για αγροτική ανάπτυξη της περιοχής κι εν γένει ανάπτυξη του Δήμου μας. Ειδικά οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν περιορίζονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Φαιστού, αλλά επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές. Εμείς κρατάμε την κατ’ αρχήν θετική δήλωση του κ. Υπουργού και συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρήτη - κακοκαιρία: Αποζημιώσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών