Κρήτη

Ηράκλειο

Γραβάνης στο Ράδιο Κρήτη για αρνητές μάσκας: Εγκληματική συμπεριφορά - Τι είπε για το εμβόλιο

αχιλλέας γραβάνης

Αυστηρό μήνυμα σε όσους συνεχίζουν να αγνοούν και να αμφισβητούν τον κορωνοϊό έστειλε ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης κ. Αχιλλέας Γραβάνης σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.

Με αφορμή και το κίνημα εναντίον της μάσκας στα σχολεία ο κ.Γραβάνης έκανε λόγο για εγκληματικά αντικοινωνική συμπεριφορά που θα έχει επιπτώσεις από τα παιδιά τους μέχρι τους μεγαλύτερους σε ηλικία και κάλεσε όλους να αναλογιστούν τη μεγάλη ευθύνη που έχουν.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης

Για την αναστολή των ερευνών αναφορικά με το εμβόλιο της Οξφόρδης είπε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη καθώς αποδείχτηκε ότι λειτουργούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας της κλινικής μελέτης που μέχρι στιγμής έχουν γίνει σε 17000 εθελοντές.

Παράλληλα είπε ότι βρίσκονται στη φάση τρία άλλα 8 εμβόλια.

Κανείς δεν παίρνει το ρίσκο

Ο καθηγητής επεσήμανε με αφορμή την αναστολή τη μελέτης του εμβολίου της Οξφόρδης εξαιτίας των παρενεργειών που ίσως προκάλεσε σε μία ασθενή ότι, κανένας ρυθμιστικός οργανισμός αδειοδότησης (FDA, EMA), καμία φαρμακευτική εταιρία δεν θα τα προωθήσει αν δεν είναι απολύτως ασφαλές γιατί θα δοθούν σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

“Το τίμημα ενός τοξικού εμβολίου θα είναι τεράστιο οικονομικά λόγω αποζημιώσεων και πολιτικά λόγω αντιδράσεων και άλλων δράσεων άρα κανείς δεν διακινδυνεύει τη διάθεσή του χωρίς επαρκείς δοκιμές.

Δοκιμές παρά τις πολιτικές πίεσεις

Η προσωρινή διακοπή της Φάσης 3 του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χθες από ένα και μόνο συμβάν τοξικότητας σε ένα εθελοντή ώστε ανεξάρτητη επιτροπή (data & safety monitoring committee DSMC) να διερευνήσει άμεσα αν οφείλεται στο εμβόλιο η σε άλλη αιτία όσο και αν πιέζουν Τραμπ και Πούτιν και άλλοι για πολιτικούς λόγους. Από εκεί και πέρα η εταιρία οφείλει να κάνει εκείνες τις τροποποιήσεις στο εμβόλιο, -αν γίνονται, ώστε να μην εμφανιστεί ξανά αυτή η παρενέργεια” ανέφερε ο κ. Γραβάνης

Εάν αυτοί οι ειδικοί, θεωρήσουν ότι όντως πρόκειται για παρενέργεια μπορεί και να σταματήσει και η μελέτη. Αν θεωρήσουν ότι πρόκειται για τυχαίο γεγονός τότε η μελέτη συνεχίζεται.

“Σύμφωνα με το ιατρικό πρωτόκολλο, αν υπάρξει κάποια βλάβη η οποία εμφανίζεται πολύ συχνά θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η κλινική δοκιμή. Αν υπάρχει κάποια βλάβη σε μια υποομάδα των εθελοντών που συμμετέχουν στην κλινική δοκιμή τότε διαμορφώνουν καινούρια κριτήρια για την συνέχιση της κλινικής δοκιμής, απορρίπτοντας κάποια υπό-ομάδα του γενικού πληθυσμού με αυτά τα κριτήρια”.  συμπλήρωσε ο καθηγητής που εκτίμησε ότι θα πάρει ακόμη πολλούς μήνες ώστε να εγκριθεί η διάθεσή του.

 

 

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ασυνείδητοι κατέστρεψαν την πηγή του χωριού

Η πηγή πριν την ..επιδρομή των βανδάλων.

Στο χωριό Ξυδάς του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, στο εκκλησάκι του Αγίου Σπυριδωνα υπάρχει μία πηγή από την οποία τρέχει πόσιμο νερό. Η πηγή καλοπίστηκε και το νερό τρέχει μέσα από ένα πετρινο κεφάλι κρητικού κριαριού.

Δυστυχώς, όπως μας ενημέρωσαν αναγνώστες μας (και έστειλαν και τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε) κάποιοι ασυνείδητοι έκοψαν από το κριάρι τα κέρατα του κριαριού και χάλασαν την ομορφιά της πηγής.

Το σπασμένο κεφάλι του κριαριού...
Το σπασμένο κεφάλι του κριαριού...

Ελπίζουμε ότι το τοπικό συμβούλιο θα φροντίσει το ταχύτερο για την αποκατάσταση της ζημιάς...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιμάνι Ηρακλείου: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον - Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή

Ηράκλειο: Ένας ηλικιωμένος στο νοσοκομείο - "Μάχη" των πυροσβεστών με τις φλόγες (Φωτο)

Κρήτη: Οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου - Το ταφικό μνημείο, το ΚΕΘΕΑ και τα έργα