Κρήτη

Ηράκλειο

Ερώτηση Βαρδάκη για τα προβλήματα των εργαζομένων στον επισιτισμό τουρισμό

Σωκράτης Βαρδάκης

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα προβλήματα των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.

Στην παρέμβασή του αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

Την αδικία που συνεχίζουν να υφίστανται οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό, στηλιτεύουν βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μέσω ερώτησης που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι για πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανυπαρξία μέτρων ουσιαστικής στήριξης του κόσμου της εργασίας, καθ΄ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Μεταξύ των πολλών κλάδων που αφέθηκαν στην τύχη τους, ο επισιτισμός και ο τουρισμός επλήγησαν ανεπανόρθωτα, με το Υπουργείο Εργασίας να σφυρά αδιάφορα, αντί να αφουγκράζεται τις αγωνίες των εργαζομένων και να δίνει λύσεις στα προβλήματά τους. Προβλήματα τα οποία έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους και τις οικογένειες αυτών σε πλήρη εξαθλίωση, με αποτέλεσμα να τίθεται στις περισσότερες περιπτώσεις, ζήτημα επιβίωσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κωλυσιεργία στην εξέταση των αιτήσεων και στην καταβολή των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ. Εργαζόμενοι που εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται χωρίς δουλειά, δεν έχουν λάβει ακόμα το επίδομα που θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα. Σημειωτέον σε επίπεδο Κρήτης δεν έχουν ακόμα εξεταστεί οι αιτήσεις του Νοεμβρίου, οι οποίες αγγίζουν τις 24.000, αλλά ούτε και οι αιτήσεις του Δεκεμβρίου, που φτάνουν τις 12.000.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε ώστε να αναγνωριστεί η συλλογική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό ως υποχρεωτική, κάτι το οποίο συνεπάγεται επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις, όπως η απώλεια του δικαιώματος επαναπρόσληψης και της μονομερούς αίτησης υπαγωγής στην αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Μέχρι σήμερα, η ΝΔ, δια των πράξεων και των παραλήψεων της, δεν έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των εργαζομένων. Ο κόσμος της εργασίας βρέθηκε στο στόχαστρο της Κυβέρνησης, πολύ πριν την πανδημία, με την κατάργηση μέτρων προστασίας και απ’ ότι φαίνεται  η ΝΔ συνεχίζει και εν μέσω υγειονομικής κρίσης να τους αντιμετωπίζει ως “βαρίδι” .

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς, να απαντήσουν αν 

1. Προτίθενται να επεκτείνουν το επίδομα ειδικού σκοπού σε όλους τους εργαζόμενους εστίασης και τουρισμού, ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης τους, καθώς και να διευθετήσουν το ζήτημα της καταβολής όλων των επιδομάτων και δώρων που δεν έχουν καταβληθεί έως τώρα;

2. Προτίθενται να ρυθμίσουν την παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν ή παρατάθηκαν από τον Αύγουστο του 2020 έως των Απριλίου 2021;

3. Σκοπεύουν να προχωρήσουν σε άμεση καταβολή των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ στους εργαζόμενους που ενώ έχουν κάνει αίτηση ήδη από το Νοέμβριο, βρισκόμαστε τέλη Ιανουαρίου και ακόμα δεν έχουν εξεταστεί;

4. Υπάρχει σχεδιασμός ώστε να καταβληθούν από το κράτος οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου, για το χρονικό διάστημα που είναι σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, διότι σε διαφορετική περίπτωση χάνονται όχι μόνο επιδόματα αλλά και η δυνατότητα υγειονομικής ασφάλισης;

5. Θα προχωρήσουν επιτέλους στην κήρυξη της συλλογικής σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό ως υποχρεωτικής;

 

Διαβάστε επίσης:

Μιχάλης Καραμαλάκης: Παραμένει Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ο Ηρακλειώτης Αντιστράτηγος

Κρήτη - κορωνοϊός: Πήρε πρόστιμο γιατί πήγε την πεθερά του στο νοσοκομείο!

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης (φώτο)

Συλλαλητηριο Ηρακλειο

Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν πριν από λίγη ώρα, στην Πλ. Ελευθερίας οι Επιτροπές Αγώνα φοιτητών από τις σχολές του Ηρακλείου.

Το συλλαλητήριο στην Πλ. Ελευθερίας
Το συλλαλητήριο στην Πλ. Ελευθερίας

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται και ζητούν να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, καθώς και  να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος του Υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, με φόντο και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. 

Στη συγκέντρωση, στο πλευρό των οιτητών, συμμετείχαν και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος», Μεσαράς «ΦΑΙΣΤΟΣ» καθώς  και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

Πορεία διαμαρτυρίας των φοιτητών
Πορεία διαμαρτυρίας των φοιτητών

Όπως ανέφερε ανακοίνωση - κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τη σημερινή κινητοποίηση

"Οι φοιτητές και εδώ στο Ηράκλειο μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους συνεχίζουμε τον αγώνα μας, ώστε το νομοσχέδιο να μείνει πραγματικά στα χαρτιά, ώστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα και να επιστρέψουμε στις σχολές μας. Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα όλων των συμφοιτητών μας πανελλαδικά. "

Οι φοιτητές ζητούν να ανοίξουν οι σχολές
Οι φοιτητές ζητούν να ανοίξουν οι σχολές

Ειδήσεις σήμερα 

Κουτσούμπας: Δεν οδήγησε η κυβέρνηση τον Λιγνάδη στη Δικαιοσύνη, τα θύματα το έκαναν

Ανακύκλωση: Την πρωτιά σε όλη την Κρήτη διεκδικεί ο Δήμος Φαιστού

Κρήτη - τουρισμός: Χαμηλές προσδοκίες και ...μικρό καλάθι από τους ξενοδόχους