Κρήτη

Ηράκλειο

Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Όχι στην απλήρωτη εργασία με πρόφαση την απόκτηση πτυχίου

ΠΑΓΝΗ

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

"Κάθε χρόνο σε όλα τα νοσοκομεία, όπως και στο ΠαΓΝΗ, κάνουν την πρακτική τους άσκηση δεκάδες νέοι υπό καθεστώς μαθητείας-κατάρτισης από Δημόσια ΙΕΚ και σχολές μαθητείας είτε του Υπουργείου Παιδείας είτε του ΟΑΕΔ. Είναι κοινό μυστικό ότι οι σπουδαστές καλύπτουν πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου σε διάφορα πόστα και εργάζονται είτε εντελώς απλήρωτοι είτε με μισθό-χαρτζιλίκι, πολλές φορές και σε αντικείμενα άσχετα με την ειδικότητά τους με κριτήριο να καλύπτονται τα κενά της λειτουργίας του νοσοκομείου. Παράλληλα καλούνται να καλύψουν από την τσέπη τους τα έξοδα διαβίωσης και τις μεταφορές τους, αφού το επίδομα, όπου και όποτε  δίνεται, δεν επαρκεί για την κάλυψη αυτών των αναγκών.
Στις σχολές τους έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα που χρειάζεται να καλύψουν οι ίδιοι όπως βιβλία και σημειώσεις, καθώς και προβλήματα στην κτιριακή υποδομή σχολών και εργαστηρίων, αφού πολλές φορές κάνουν μαθήματα σε αίθουσες ετοιμόρροπες χωρίς καν θέρμανση. Αντιμετωπίζουν καθημερινά ελλείψεις σε καθηγητές σε θεωρητικά μαθήματα και εργαστήρια και γενικότερη υποβάθμιση του περιεχομένου των σπουδών τους που εξυπηρετεί έναν και μόνο στόχο: να φτιάξουν αυριανούς εργαζόμενους μισοκαταρτισμένους, ευέλικτους και φτηνούς, χωρίς δικαιώματα που θα μετακινούνται από ειδικότητα σε ειδικότητα για να θα καλύψουν τις εκάστοτε ανάγκες τις αγοράς.
Αφού ξεπεράσουν το εμπόδιο να βρουν πρακτική (αφού πολλοί σπουδαστές ακόμα και τώρα δεν έχουν ξεκινήσει πρακτική με ευθύνη της σχολής) αντιμετωπίζουν την εντατικοποίηση της εργασίας τους, τη δουλειά πέραν του ωραρίου τους σε αντικείμενο εκτός της ειδικότητάς τους, συνθήκες που επικρατούν και εντός του ΠαΓΝΗ.
Η αιτία αυτή της εκρηκτικής κατάστασης είναι η ίδια που δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στα νοσοκομεία με τους εργαζόμενους εξουθενωμένους και τους ασθενείς μετέωρους: η αντιμετώπιση των εργαζομένων ως «κόστος» για το κράτος με σκοπό την εξασφάλιση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.  Οι σπουδαστές σε μαθητεία και κατάρτιση είναι τα παιδιά των συναδέλφων μας, οι αυριανοί συνάδελφοί μας που καθημερινά ζουν την εκμετάλλευση.
Το Σωματείο εργαζομένων ΠαΓΝΗ τους καλεί να συσπειρωθούν στο πλάι του διεκδικώντας την κάλυψη των αναγκών τους με ευθύνη του κράτους. Διεκδικούμε:
· Δωρεάν κάρτα για μετακίνηση όλων των καταρτιζόμενων.
· Χρηματοδότηση όλων των σχολών με ευθύνη του κράτους για κάλυψη των αναγκών των σπουδαστών.
· Καταβολή του μισθού και όλων των επιδομάτων χωρίς καθυστερήσεις.
Πρακτική άσκηση στην ειδικότητά, με ασφάλιση και πληρωμή με βάση τον κατώτερο μισθό, στο ύψος των αναγκών.
Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για εργασία".
 

Κρήτη

Αμμουδάρα: Προσβάσιμη παραλία όλο το χρόνο

αμμουδαρα παραλια

Συνεχής και συστηματική είναι η προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος Μαλεβιζίου για να είναι εφικτή η ανεμπόδιστη προσβασιμότητα στις παραλίες όλο το χρόνο. 

Στην Αμμουδάρα το προσωπικό της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου προχωρά σε καθαρισμό του παραλιακού μετώπου, με ειδική μέριμνα στα σημεία πρόσβασης χειμερινών κολυμβητών. Υπό την εποπτεία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Μιχάλη Αλμπαντάκη και με τη σημαντική συμβολή του Προέδρου της Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλη Παρασύρη και του Αντιπροέδρου Γιάννη Άσπρη οι εργασίες καθαρισμού πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως παρά τη χειμερινή περίοδο, την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα ανάλογη πρωτοβουλία έχει αναλάβει και η ΜΑΕΔΗΜ, υπό το συντονισμό του Προέδρου της Γιάννη Μαρή, για τις παραλίες τις οποίες διαχειρίζεται. Με καθημερινή και συστηματική προσπάθεια και με προσωπικό της ΜΑΕΔΗΜ που για πρώτη φορά παραμένει στις επάλξεις και τη χειμερινή περίοδο.

Eιδήσεις σήμερα 

Βαρδάκης: Τροπολογία για το ακατάσχετο των ενισχύσεων της Περιφέρειας Κρήτης

Κορωνοϊός: Νέο άλμα με 2.702 κρούσματα - 40 θανάτους και 431 στις ΜΕΘ

Οικοδόμοι Ηρακλείου: Στηρίζουν τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων