Κρήτη

Ηράκλειο

«Είμαστε κοντά σου…» από τον Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων

Δήμος Αρχανών

Επειδή «Μένουμε σπίτι» για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας από την πανδημία, ο Δήμος Αρχανών - Αστερουσίων δημιουργεί το πρόγραμμα «Είμαστε κοντά σου…» για την εξυπηρέτηση των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενίσχυση της κοινωνικής φροντίδας.

  • Οι χρόνια πάσχοντες,
  • οι ηλικιωμένοι χωρίς άμεσο οικογενειακό περιβάλλον,
  • οι ευπαθείς ομάδες,
  • τα άτομα σε κατ’ οίκον περιορισμό και
  • οι Δημότες που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν

θα απευθύνονται στο πρόγραμμα «Είμαστε κοντά σου…» του Δήμου, το οποίο αναλαμβάνει τις εξής δράσεις:

  1. εξυπηρέτηση για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (εφόσον προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ)
  2. λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου για την καταγραφή των αιτημάτων και των αναγκών των Δημοτών
  3. διεκπεραίωση αιτημάτων των Δημοτών για τα πάσης φύσεως πιστοποιητικά που εκδίδονται από τα ΚΕΠ (π.χ. παραλαβή αιτήσεων και παράδοση πιστοποιητικών)
  4. κάθε άλλη εργασία που είναι συναφής με τα ληφθέντα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του ιού Covid-19 (π.χ. μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων)

Θα βρεθούμε κοντά σε κάθε ευάλωτο Δημότη που χρειάζεται βοήθεια, αξιοποιώντας τη δομή «Βοήθεια στο Σπίτι», τις κοινωνικές υπηρεσίες και το προσωπικό του Δήμου από άλλες δομές που δεν λειτουργούν αυτή την περίοδο.

Αναρωτιέσαι με ποιόν τρόπο θα «Είμαστε κοντά σου…»?

Σε κάθε Δημοτική Ενότητα ξεκινάει η λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου από

τις 07.00 έως τις 20.00 (Δευτέρα – Παρασκευή)

Για την Ενότητα Αρχανών (Γραφείο Αρχανών)                      Τηλ.: 2813404040

Για την Ενότητα Αστερουσίων (Γραφείο Πύργου)               Τηλ.: 2893340104

Για την Ενότητα Ν. Καζαντζάκη    (Γραφείο Πεζών)               Τηλ.: 2813401163

Χρειάζεσαι βοήθεια?

Τηλεφώνησε στον Δήμο και «Είμαστε κοντά σου…»

Κρήτη

Ηράκλειο

Πόσα ξενοδοχεία άνοιξαν στο Ηράκλειο - Τι θα γίνει με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

δωμάτιο ξενοδοχείου

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται ξενοδόχοι και εργαζόμενοι σε αυτά καθώς παρότι άναψε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους δεν προβλέπεται να ανοίξουν πολλά από αυτά τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Ιούνη.

Αιτία η έλλειψη πελατών αλλά και καθυστερημένη ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti ο πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Δημήτρης Κουμπαράκης.

Στο Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές της Κρήτης η εικόνα είναι η ίδια καθώς κεντρικά ξενοδοχεία αλλά και μικρότερα ξενοδοχεία πόλης παρέμειναν κλειστά.

 

Πόσα ξενοδοχεία άνοιξαν στο Ηράκλειο

 

Στο Ηράκλειο μάλιστα που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ο τουρισμός πόλης με τη λειτουργία σύγχρονων μονάδων άνοιξαν τη Δευτέρα μόλις 5 ξενοδοχεία όταν την ίδια ώρα υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν ανοιχτά πάνω από 20 σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ekriti.

Σε σύνολο χώρας ούτε το το 20% των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας όλης της χώρας δεν άνοιξε χθες σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο καθώς θα χρειασθεί ένα διάστημα προσαρμογής, τουλάχιστον 10 ημερών για την εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και για να ανοίξουν οι πτήσεις από το εξωτερικό που για το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου προγραμματίζεται για τις 15 Ιουνίου.

 

Εφαρμογή των οδηγιών

 

Παράλληλα όλα τα ξενοδοχεία, εφόσον ανοίξουν, θα πρέπει να εφαρμόζουν, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος διαμορφωμένο υγειονομικό πρωτόκολλο που αντιστοιχεί στις προδιαγραφές και στις υπηρεσίες που το κάθε ένα παρέχει.

Όπως εκτιμάται, εκτός από την καθυστέρηση στην επίσημη ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η έλλειψη ενδιαφέροντος τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, καθώς και η μη ύπαρξη αεροπορικών πτήσεων είναι λόγοι που καθιστούν δυσχερή την έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων σε αυτή τη χρονική περίοδο.

 

Ικανοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων

 

Ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης μιλώντας στο ekriti, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την επαναπρόσληψή τους με νομοθετική ρύθμιση και στη συνέχεια εάν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα να τους αναστείλει την σύμβαση προκειμένου να τύχουν των μέτρων στήριξης.

Να θυμίσουμε ότι ξενοδοχοϋπάλληλοι είχαν προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημά τους που είχε να κάνει με την επιβίωση των οικογενειών τους όπως οι ίδιοι υποστήριζαν

 

Ερωτηματικά με τις αστικές ευθύνες

 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον πρόεδρο των διευθυντών ξενοδοχείων κ. Κουμπαράκη θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ακόμη πολλά ζητήματα σχετικά με την αστική ευθύνη των ξενοδοχείων σε περίπτωση ασθένειας πελάτη από τον κορωνοιό καθώς η ελληνική νομοθεσία σύμφωνα με τα όσα ψηφίστηκαν στη βουλή, προβλέπει μεν ότι εάν διαπιστωθεί ότι τα έχει εφαρμοστεί το πρωτόκολλο κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα, ωστόσο όταν επιστρέψει στην πατρίδα του θα μπορεί εκεί να κινήσει τις διαδικασίες.

Αυτό που πρέπει να γίνει είπε είναι διακρατικές συμφωνίες και εν συνεχεία η ψήφιση από το κοινοβούλιο της κάθε χώρας.

Εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού

Άμεσα ξεκινά το πρόγραμμα επιμόρφωσης και κατάρτισης εργαζομένων στον τουρισμό με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης και των Φορέων του Τουρισμού της Κρήτης που ανακοινώθηκε χθες και από σήμερα τα σεμινάρια για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Λευτέρης Βαρδάκης