Κρήτη

Ηράκλειο

Εγκρίθηκε η μελέτη προστασίας και επέκτασης της παραλίας της Αγίας Πελαγίας

αγία πελαγία

Έπειτα από πολύμηνη και ιδιαίτερα δύσκολη γραφειοκρατική διαδικασία, η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου κατάφερε και εξασφάλισε όλες τις εγκρίσεις για το έργο της προστασίας και επέκτασης της παραλίας της Αγίας Πελαγίας.
 
Πρόκειται για την πλήρη ωρίμανση του έργου, το οποίο έπρεπε να ελεγχθεί και να εγκριθεί από 14 διαφορετικές υπηρεσίες και Υπουργεία και για το οποίο πλέον αναζητείται το κατάλληλο πρόγραμμα χρηματοδότησης για να υλοποιηθεί.
Το οραματικό και ανταποδοτικό για την περιοχή έργο, αποτελούσε πάγια απαίτηση των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής. Εκτός του ότι προστατεύει την παραλία της Αγίας Πελαγίας από τη διάβρωση, με τις κατάλληλες φυσικές παρεμβάσεις επιτυγχάνει την επέκταση της πανέμορφης παραλίας η οποία θα αποκτήσει πλάτος από 20 έως 40 μέτρα, αυξάνοντας και τον αριθμό των λουόμενων που θα μπορεί να εξυπηρετεί. Ταυτόχρονα, εμπλουτίζει τον βυθότου κόλπου και δημιουργεί συνθήκες ασφαλούς κατάπλου για τα μικρά σκάφη της περιοχής. Αξίζει να τονιστεί ότι όλες οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στη σχετική μελέτη της Δημοτικής Αρχής, πρόκειται να υλοποιηθούν με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον, σύμφωνα με τα πλέον ενδεδειγμένα επιστημονικά πρότυπα, αλλά και την χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων του τομέα της ακτομηχανικής.
 
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Ένα ακόμα εξαιρετικό αποτέλεσμα, προϊόν πολύμηνης και ιδιαίτερα δύσκολης προσπάθειας. Η πανέμορφη και άκρως ελκυστική παραλία της Αγίας Πελαγίας προστατεύεται και επεκτείνεται, γίνεται πιο άνετη και φιλόξενη, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζεται η θαλάσσια ζωή του κόλπου και δημιουργείται ένα ασφαλές καταφύγιο για τα μικρά σκάφη της περιοχής.
Αξίζουν πολλά μπράβο στην Πρόεδρο της Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ. Εύη Αποστολάκη, τον Αντιπρόεδρο Δημήτρη Ανδρουλάκη και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Γιώργο Πεδιώτη και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, τον Μανόλη Κληρονόμο, τον Κώστα Κουράτωρα, τον Γιώργο Τσαγκαράκη και τη Ζωή Φυσέκα, τους μελετητές, καθώς επίσης και την προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Ελένη Χριστοδουλάκη για την άριστη συνεργασία μας. Επικεντρώνουμε την ενέργειά μας στο να βρεθεί και το αντίστοιχο πρόγραμμα χρηματοδότησης, για το οραματικό αυτό έργο».
 
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Λίνα Μενδώνη από Ηράκλειο: "Θα δοθεί προτεραιότητα στα Νεώρια"

Μενδώνη - Νεώρια

Επίσκεψη στα νεώρια του Ηρακλείου πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που βρίσκεται από την Πέμπτη στο νησί, κάνοντας αυτοψία σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Η κ. Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου αλλά και στελέχη του δήμου, εξήγησε ότι τα νεώρια, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, έχουν τεθεί ως προτεραιότητα, προκειμένου να αποκατασταθούν και να δοθούν σε χρήση. Η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι πρέπει να γίνει μελέτη αποκατάστασης και να προχωρήσει τάχιστα το έργο.

«Είχαμε κάνει έναν προγραμματισμό τον Οκτώβριο του 2019 που δυστυχώς η πανδημία τον κράτησε πίσω. Ευτυχώς όμως προχώρησαν διαδικασίες εκπόνησης μελετών και εντάξεων στο τρέχον ΕΣΠΑ. Έχουν ήδη ενταχθεί τέσσερα σημαντικά έργα και αναμένεται να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία, που περιλαμβάνει κάποιες ενστάσεις που έχουν γίνει, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα, τα οποία, κάποια υλοποιούνται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και κάποια από τον δήμο» είπε η κ. Μενδώνη. 

Όπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, με τον δήμαρχο Ηρακλείου επαναβεβαίωσαν ότι το master plan που αφορά στα τείχη έχει σε ένα βαθμό υλοποιηθεί και πως αυτά τα έργα που έχουν ενταχθεί, έχουν προγραμματιστεί και έχουν χρηματοδοτήσεις, είναι τμήματά του.

«Απαιτείται ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την παραλιακή ζώνη, που είπαμε ότι θα ξεκινήσει γρήγορα, στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης που θα συμπεριλαμβάνει το κομμάτι των τειχών και των νεωρίων. Ένα σύνολο δηλαδή μνημειακό που την εποχή της Ενετοκρατίας που έγινε, ήταν ενιαίο. Έτσι θα το δούμε μέσα από την προγραμματική σύμβαση. Το υπουργείο αναμένει από τον δήμο να στείλει το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης και προτεραιότητα θα δοθεί στα νεώρια» συμπλήρωσε η κ. Μενδώνη.

Η προγραμματική σύμβαση, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, θα προβλέπει την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης και μελέτης επανάχρησης, σύμφωνα με τις προτάσεις στις οποίες θα καταλήξει η επιστημονική ομάδα που θα διαχειριστεί την προγραμματική σύμβαση.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Λύματα από ξενοδοχείο μετέτρεψαν τη θάλασσα σε ...βούρκο

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Πέθανε 21χρονη!

Ηράκλειο: Ώρες αγωνίας για τον επιχειρηματία