Κρήτη

Ηράκλειο

Αποδεκτή η πρόταση Κεγκέρογλου για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Τραπεζικός Λογαριασμός

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, συζητήθηκε η ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Οικονομικών για την  θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού.

Ο κ. Κεγκέρογλου, ξεκινώντας την ερώτηση του,  τόνισε ότι η θεσμοθέτηση του ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα είναι απαίτηση των εκπροσώπων των επιχειρηματιών αλλά κυρίως της ίδιας της πραγματικής οικονομίας προκειμένου να διενεργούνται πληρωμές εργαζομένων, φόρων, εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, προμηθευτών κλπ.
Ο Βουλευτής, σημείωσε ότι: «Στα χρόνια της κρίσης το βάρος των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων οδήγησε πολλές επιχειρήσεις στο κλείσιμο και όσες έχουν απομείνει παλεύουν να κρατηθούν «ζωντανές». Στην κατεύθυνση αυτή η πολιτεία οφείλει, πέρα από τις κατασχέσεις, οι οποίες έχουν αυξηθεί δραματικά (500.000 το πρώτο τετράμηνο του 2016) και οδηγούν τις επιχειρήσεις σε ασφυξία, να θεσμοθετήσει άμεσα έναν ειδικό Ακατάσχετο Επιχειρηματικό Λογαριασμό προκειμένου να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία τους.

Να δώσουμε την δυνατότητα να αγωνιστούν για να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους και ταυτόχρονα να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Έχομε θέσει το θέμα παλαιότερα και το επαναφέρουμε. Άλλωστε μετ’ επιτάσεως το θέτουν και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητάς, η ΓΣΕΒΕΕ και  άλλοι κοινωνικοί φορείς του επιχειρηματικού κόσμου».
Στην δευτερολογία του, ο Βουλευτής κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής επεξεργασμένη νομοθετική πρόταση του με την θεσμοθέτηση του Ειδικού Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού, που είχε εισηγηθεί από πέρυσι προκειμένου να την αξιοποιήσει ο Υπουργός.
Ειδικότερα ο κ. Κεγκέρογλου, ζήτησε να μην υπάρχει εξαίρεση για κανένα και το ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού και ο προσδιορισμός του κεφαλαίου κίνησης να είναι συνάρτηση του α)κύκλου εργασιών της επιχείρησης, β)του αριθμού των εργαζομένων  και γ)τους ύψους της φορολογίας για τους εργαζομένους.

Αναλυτικά το κείμενο της νομοθετικής διάταξης που προτείνει ο Βουλευτής έχει ως εξής:
«Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, στον πρωτογενή, δευτερογενή ή τριτογενή τομέα, δύναται να διατηρεί  Ειδικό Ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό έναντι κάθε είδους απαίτησης και από οποιονδήποτε, σ΄ ένα από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. 
Μέσω του Ειδικού Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού, θα πραγματοποιείται η διαχείριση:
α) εσόδων από συναλλαγές μέσω POS ή μέσω  ηλεκτρονικών συναλλαγών
β) καταβολής αμοιβών των εργαζομένων
γ) κατάθεσης  των ασφαλιστικών εισφορών και πληρωμής των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο (Φόροι, ρυθμίσεις, ΦΠΑ κλπ)
δ) πληρωμή ενοικίων, ΔΕΚΟ προμηθευτών κλπ
Το ύψος του ποσού του Ακατάσχετου Λογαριασμού προσδιορίζεται ανάλογα με τη δυναμικότητα της επιχείρησης, τον κύκλο εργασιών των προηγούμενων ετών  τον αριθμό των εργαζομένων καθώς και άλλα κριτήρια και  προϋποθέσεις που καθορίζονται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
Με την ίδια Απόφαση ρυθμίζεται και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου αυτού».
Ο αναπληρωτής Υπουργός, κ. Αλεξιάδης απάντησε θετικά στο αίτημα του Βουλευτή ενώ δήλωσε πως είναι κοντά στο τέλος των διαπραγματεύσεων και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις ενώ δεσμεύτηκε πως στο επικείμενο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη με διάταξη.
Επίσης δήλωσε πως θα αξιοποιήσει την πρόταση του Βουλευτή και ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός θα ισχύει για τους πάντες, χωρίς καμία εξαίρεση.

Κρήτη

Χανιά

Χανιά: Τεράστιες ζημιές σε καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς από τη φωτιά (βίντεο)

φωτιά δημοτική αγορά

Στο πλευρό των τριών καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς, τα μαγαζιά των οποίων υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά που ξέσπασε και δεν μπορούν να λειτουργήσουν, βρέθηκε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε πως από τη μία θα γίνει το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν κάποια κονδύλια για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και από την άλλη πως το μεγάλο έργο της Δημοτικής Αγοράς δεν επηρεάζεται από την πυρκαγιά και προχωρούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες.

Από πλευράς τους, οι τρεις καταστηματάρχες, των οποίων τα μαγαζιά υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, προσπαθούν να… συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί! Παράλληλα, ευχαρίστησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που όχι μόνο βρέθηκε άμεσα στον τόπο της πυρκαγιάς, αλλά έσβησε σε πολύ σύντομο χρόνο την φωτιά.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς, Παναγιώτης Κλειδαράς, έκανε λόγο για “μαύρη” ημέρα, ενώ ευχαρίστησε και αυτός την Πυροσβεστική Υπηρεσία που πρόλαβε τα χειρότερα. Παράλληλα, στάθηκε και στην αρωγή του Δημάρχου Χανίων, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στα τρία καταστήματα.

πηγή: parakritika.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Αντίστροφη μέτρηση για τους νέους αντιπεριφερειάρχες

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνονται οι νοσηλευόμενοι αλλά όχι οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Κρήτη - κορωνοϊός: Πειθαρχούν στα μέτρα οι πολίτες